МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић о Интерполу:Оснажена позиција Србије, без еуфорије
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић о Интерполу:Оснажена позиција Србије, без еуфорије

20.новембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић поручио је данас да је одбијање уласка самопроглашеног Косова у Интерпол победа мале, пркосне и поносне земље која говори да је Србија оснажила своју позицију, али да због тога не смемо да будемо еуфорични.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Србија није земља коју је лако победити, понизити и прегазити", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду и захвалио свим земљама које су гласале против и биле уздржане.

Он је рекао да је ово успех, али да Србија не сме своју будућност да заснива на пркосу и инату, већ на рационалном приступу.

"Србија мора да жели компромис и да разуме какви су односу у свету, да размишља о свом економском напретку и која не сме ову прилку да користи ни да понизазва ни да ниподаштава приштинску страну, ни све оне који су из петних жила покушавали да помогну приштинску страну", рекао је Вучић.

Он је навео да смо били умерени оптимисти и надали смо се добром резултату, а да је резултат о пријему таквозваног Косова за Србију веома добар, што говори какво је расположење у свету.

"Поносан сам на борбу Срибје, мале земље без много новца и моћи у свету, која је успела да се избори против најмоћнијих сила света и да покаже колико је вредно чувати свој интегритет и независност", рекао је Вучић.

"Ми смо били умерени оптимисти и надали смо се добром резултату. Резултат за гласање о пријему такозваног Косова у Интерпол за Србију је веома добар. Ако погледате у првом кругу гласања они чак нису добили ни већину гласова. Већина земаља није гласала, а не да су били близу две трећине", казао је Вучић на ванредној конференцији за штампу.

То, како је истакао, говори да је Србија оснажила своју позицију, са једне стране, а са друге не смемо да будемо еуфорични.

"Ово је успех једне мале земље, пркосне и поносне, али и земље која своју будућност не сме да заснива на пркосу и инату, већ на рационалном приступу, која мора да зели компромис и разуме какви су односи у свету, која мора да размишља о свом економском напретку и не сме ову прилику да искористи да понижава или ниподаштава приштинску страну, ни све оне који су покушали из петних жила да помогну Приштини", казао је он.

Вучић је рекао да је поносан што је тако мала земља, без много новца, моћи у свету успела да се избори против најмоћнијих сила света и покаже колико је вредно чувати своју слободу, интегритет, независност.

Захвалио се онима који су се уздржавали додајући да је било најразвијенијих земаља које су се по први пут уздржале, које су разумеле позицију Београда, као и захвалио онима који су били под великим притиском.

Вучић је указао да је 76 земаља у првом кругу гласало за Косово, и да ћемо са свим тим земљама наставити да радимо.

"Нећемо да развијамо непријатељство, градићемо пријатељство да покажемо колико нам је стало до компромисног решења са Албанцима, да покажемо да Србија није земља коју је лако унизити, победити и прегазити. Верујем да ћемо са ти земљама имати још боље односе. Пријатељство и подршку земаља које су помогле нећемо никада заборавити", нагласио је он.

"Само једна земља за коју смо рачунали да ће бити уздржана гласала је за пријем. Све остало је било у оквиру наших рачуница, чак један боље. Надали смо се да ће Парагвај бити уздржан и обавили смо разговоре са парагвајским руководством, али гласали су против нас", додао је он.

Вучић је честитао министрима Дачићу и Стефановићу, тиму из Дубаија је "махнуо", а поменуо је и Вулина који се борио по овом питању, као и Ани Брнабић.

"Колико год се смејали ови који су говорили да је изгубљена битка, рачунајући на њихов период када су све губили. Данас Србија само побеђује. Не бих народ да подсећам на њихово тражење мишљења од Међуанрдоног суда правде, а како смо ми прошли пред Интерполом, ЕНТСО-Е, и другим организацијама", нагласио је он.

Вучић је рекао да је Србија успела да сачува свој образ, и да све што не би био компромис у будућности, што би било какво прављење проблема представљало би само контраударац.

"Честитам људима, данас нека се радују, ми нашу економију морамо да развијамо, да молимо Приштину да укине тарифе и таксе, да молимо ЕУ врши притисак на Приштину да се понашају пристојно и поштују ЦЕФТА и све норме", нагласио је он.

Вучић Албанцима: Решење је у договору са Београдом

Председник Александар Вучић упутио је данас позив Албанцима са Косова да неуспех у Интерполу не доживе као дебакл или пораз, већ као мало отрежњење, те да разумеју да свет више није униполаран и да је решење у разговору и договору са Београдом.

"Успели смо и желим да верујем да ће ово бити јасан позив свима у Европи и у свету да разумеју да се ствари не решавају једностаним притисцима, већ да покушамо да ствари решавамо договором и разговорима", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Вучић је рекао да би било добро да политичари у Приштини пошаљу народу поруку да не мрзе Србију и Србе, већ да морамо да радимо заједно.

Он је позвао Приштину да укине таксе јер је то важно и за њихове привреднике и истакао да Београду није пало на памет да заустави њихове камионе или оне који улазе на територију Косова.

Вучић је рекао да разуме јед и гнев министра спољних послова Ивице Дачића, будући да је притисак био огроман и да је са највиших места у Европи стизао налог да Србија мора да буде побеђена, али да није, јер се борила срцем.

"Двојица светских лидера су ме замолила да их зовем преко неке посебне мреже, јер се плаше амбасадора једне велике силе. А реч је о земљама које су многоструко веће од Србије. То говори какав је притисак био", рекао је Вучић.

Осврнувши се на изјаву Ивице Дачића поводом тога што је Аустрија гласала за чланство Косова у Интерполу, Вучић је рекао да верује да је та земља искрени пријатељ Србије и да је њен канцелар Себастијан Курц такође искрени пријатељ наше земље.

"Ивица јесте био оштар према Себастијану прошли пут кад је био овде", рекао је Вучић.

Истакао је да је за многе било изненађење велика подршка коју је Србија добила, наводећи да у првом кругу гласања 78 земаља није гласало за Косово, а 76 јесте.

"Видите колика је то данас другачије у односу на оно што смо имали пре годину дана", рекао је Вучић и честитао свима у Србији који су напорно радили на том питању.

Дачић: Лепо сам им рекао да се не брукају

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је одбијање да Косово буде примљено у Интерпол велика победа Србије, упитао где је тих 116 земаља о којима прича Приштина да су признале самопроглашено Косово и навео да се види ко је говорио истину о томе а ко је лагао.

Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем рекао да се показало да не може ништа више на силу да се постигне и да не може ништа да се уради без Србије, и да се показало да није довољно да неке велике силе пошаљу захтеве и да сви трком испуне и подрже те њихове захтеве.

Како је рекао није време за еуфорију, али и да је "лепо рекао" Приштини да се не пријављују јер ће да се обрукају и срамоте па сада нека објасне своме народу на КиМ шта се десило и где је тих 116 земаља што су признале ту такозвану независност.

Према његовим речима 36 гласова им је фалило да победе, а поставља се питање где је тај списак од 116 земаља и да ли смо ми можда лагали када кажемо да земље повлаче признаје тзв. независног Косова.

"И они на КиМ могу да виде ко је говорио истину, а ко је лагао" рекао је Дачић.

Министар спољних послова је указао и на само гласање и навео да се министар унутрашњих послова Небојша Стефановић бунио што је одређена пауза између два круга гласања, како би велике силе покушале нешто да среде, и затражио повреду процедуре што је одбијено, али да им ни то није помогло да Косово уђе у Интерпол.

У том смислу Дачић се осврнуо и на понашање неких земаља, апострофирајући Аустрију односно канцелара и вицеканцелара Себастијана Курца и Хајнца Кристијана Штрахеа речима "није им ни Курц помогао".

Дачић је рекао да је канцелару Аустрије приликом његове недавне посете Београду рекао да не треба да буде на страни губитника, а да Штрахе "има да појасни Србима" зашто је обећао да ће гласати против пријема Косова у Интерпол а обећање није испунио,упитао да ли су Срби у Аустрији гласали за њега или Албанци уз поруку да ће бити још избора.

"Ти си слагао Србе - ни Курц није бољи - он је гори" додао је Дачић.

Како је рекао синоћ је звао председника Србије и поручио му да је бројка 56 и да је тако и било, да је 56 земаља гласало против и додао да је Србија озбиљна земља и ради са земљама које неће подлећи притисцима.

"Не могу да се не радујем јер знам против кога смо се борили - најмоћнијих земаља на свету" рекао је Дачић који је захвалио свим земљама које су гласале против пријема.

Према његовим речима оне нису гласале на тај начин само због Србије већ и због тога што знају да су следеће на реду, уз оцену да је гласање у Интерполу победа међународног права.

Дачић је захвалио председнику Србије на томе што је разговарао са људима који воде државе и које су нам биле важне у овом процесу, Стефановићу који је издржао све притиске и радио на томе да исход буде овакав какав је, министарству које води и премијерки Ани Брнабић која је разговарала са својим колегама.

"Ово је победа за наш народ, за нашу державу" рекао је Дачић и додао да не зна колико ће сада Приштина још да додатно повећа таксу на робу из централне Србије и упитао да ли су мислили да ћемо због тога одустати од борбе да не уђу у Интерпол.

Интерпол је полицијска организација, навео је, упитао и зашто су се уопште борили да уђу у њу када су они сви већ тамо - сви се налазе на потерницама Интерпола и додао: "Према томе немој да се секирају - Интерпол је њихов".

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике