MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić o Interpolu:Osnažena pozicija Srbije, bez euforije
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić o Interpolu:Osnažena pozicija Srbije, bez euforije

20.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da je odbijanje ulaska samoproglašenog Kosova u Interpol pobeda male, prkosne i ponosne zemlјe koja govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali da zbog toga ne smemo da budemo euforični.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Srbija nije zemlјa koju je lako pobediti, poniziti i pregaziti", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu i zahvalio svim zemlјama koje su glasale protiv i bile uzdržane.

On je rekao da je ovo uspeh, ali da Srbija ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

"Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosu u svetu, da razmišlјa o svom ekonomskom napretku i koja ne sme ovu prilku da koristi ni da ponizazva ni da nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinsku stranu", rekao je Vučić.

On je naveo da smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu, a da je rezultat o prijemu takvozvanog Kosova za Srbiju veoma dobar, što govori kakvo je raspoloženje u svetu.

"Ponosan sam na borbu Sribje, male zemlјe bez mnogo novca i moći u svetu, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoj integritet i nezavisnost", rekao je Vučić.

"Mi smo bili umereni optimisti i nadali smo se dobrom rezultatu. Rezultat za glasanje o prijemu takozvanog Kosova u Interpol za Srbiju je veoma dobar. Ako pogledate u prvom krugu glasanja oni čak nisu dobili ni većinu glasova. Većina zemalјa nije glasala, a ne da su bili blizu dve trećine", kazao je Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu.

To, kako je istakao, govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični.

"Ovo je uspeh jedne male zemlјe, prkosne i ponosne, ali i zemlјe koja svoju budućnost ne sme da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu, koja mora da zeli kompromis i razume kakvi su odnosi u svetu, koja mora da razmišlјa o svom ekonomskom napretku i ne sme ovu priliku da iskoristi da ponižava ili nipodaštava prištinsku stranu, ni sve one koji su pokušali iz petnih žila da pomognu Prištini", kazao je on.

Vučić je rekao da je ponosan što je tako mala zemlјa, bez mnogo novca, moći u svetu uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet, nezavisnost.

Zahvalio se onima koji su se uzdržavali dodajući da je bilo najrazvijenijih zemalјa koje su se po prvi put uzdržale, koje su razumele poziciju Beograda, kao i zahvalio onima koji su bili pod velikim pritiskom.

Vučić je ukazao da je 76 zemalјa u prvom krugu glasalo za Kosovo, i da ćemo sa svim tim zemlјama nastaviti da radimo.

"Nećemo da razvijamo neprijatelјstvo, gradićemo prijatelјstvo da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisnog rešenja sa Albancima, da pokažemo da Srbija nije zemlјa koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa ti zemlјama imati još bolјe odnose. Prijatelјstvo i podršku zemalјa koje su pomogle nećemo nikada zaboraviti", naglasio je on.

"Samo jedna zemlјa za koju smo računali da će biti uzdržana glasala je za prijem. Sve ostalo je bilo u okviru naših računica, čak jedan bolјe. Nadali smo se da će Paragvaj biti uzdržan i obavili smo razgovore sa paragvajskim rukovodstvom, ali glasali su protiv nas", dodao je on.

Vučić je čestitao ministrima Dačiću i Stefanoviću, timu iz Dubaija je "mahnuo", a pomenuo je i Vulina koji se borio po ovom pitanju, kao i Ani Brnabić.

"Koliko god se smejali ovi koji su govorili da je izgublјena bitka, računajući na njihov period kada su sve gubili. Danas Srbija samo pobeđuje. Ne bih narod da podsećam na njihovo traženje mišlјenja od Međuanrdonog suda pravde, a kako smo mi prošli pred Interpolom, ENTSO-E, i drugim organizacijama", naglasio je on.

Vučić je rekao da je Srbija uspela da sačuva svoj obraz, i da sve što ne bi bio kompromis u budućnosti, što bi bilo kakvo pravlјenje problema predstavlјalo bi samo kontraudarac.

"Čestitam lјudima, danas neka se raduju, mi našu ekonomiju moramo da razvijamo, da molimo Prištinu da ukine tarife i takse, da molimo EU vrši pritisak na Prištinu da se ponašaju pristojno i poštuju CEFTA i sve norme", naglasio je on.

Vučić Albancima: Rešenje je u dogovoru sa Beogradom

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je danas poziv Albancima sa Kosova da neuspeh u Interpolu ne dožive kao debakl ili poraz, već kao malo otrežnjenje, te da razumeju da svet više nije unipolaran i da je rešenje u razgovoru i dogovoru sa Beogradom.

"Uspeli smo i želim da verujem da će ovo biti jasan poziv svima u Evropi i u svetu da razumeju da se stvari ne rešavaju jednostanim pritiscima, već da pokušamo da stvari rešavamo dogovorom i razgovorima", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da bi bilo dobro da političari u Prištini pošalјu narodu poruku da ne mrze Srbiju i Srbe, već da moramo da radimo zajedno.

On je pozvao Prištinu da ukine takse jer je to važno i za njihove privrednike i istakao da Beogradu nije palo na pamet da zaustavi njihove kamione ili one koji ulaze na teritoriju Kosova.

Vučić je rekao da razume jed i gnev ministra spolјnih poslova Ivice Dačića, budući da je pritisak bio ogroman i da je sa najviših mesta u Evropi stizao nalog da Srbija mora da bude pobeđena, ali da nije, jer se borila srcem.

"Dvojica svetskih lidera su me zamolila da ih zovem preko neke posebne mreže, jer se plaše ambasadora jedne velike sile. A reč je o zemlјama koje su mnogostruko veće od Srbije. To govori kakav je pritisak bio", rekao je Vučić.

Osvrnuvši se na izjavu Ivice Dačića povodom toga što je Austrija glasala za članstvo Kosova u Interpolu, Vučić je rekao da veruje da je ta zemlјa iskreni prijatelј Srbije i da je njen kancelar Sebastijan Kurc takođe iskreni prijatelј naše zemlјe.

"Ivica jeste bio oštar prema Sebastijanu prošli put kad je bio ovde", rekao je Vučić.

Istakao je da je za mnoge bilo iznenađenje velika podrška koju je Srbija dobila, navodeći da u prvom krugu glasanja 78 zemalјa nije glasalo za Kosovo, a 76 jeste.

"Vidite kolika je to danas drugačije u odnosu na ono što smo imali pre godinu dana", rekao je Vučić i čestitao svima u Srbiji koji su naporno radili na tom pitanju.

Dačić: Lepo sam im rekao da se ne brukaju

Ministar spolјnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je odbijanje da Kosovo bude primlјeno u Interpol velika pobeda Srbije, upitao gde je tih 116 zemalјa o kojima priča Priština da su priznale samoproglašeno Kosovo i naveo da se vidi ko je govorio istinu o tome a ko je lagao.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da se pokazalo da ne može ništa više na silu da se postigne i da ne može ništa da se uradi bez Srbije, i da se pokazalo da nije dovolјno da neke velike sile pošalјu zahteve i da svi trkom ispune i podrže te njihove zahteve.

Kako je rekao nije vreme za euforiju, ali i da je "lepo rekao" Prištini da se ne prijavlјuju jer će da se obrukaju i sramote pa sada neka objasne svome narodu na KiM šta se desilo i gde je tih 116 zemalјa što su priznale tu takozvanu nezavisnost.

Prema njegovim rečima 36 glasova im je falilo da pobede, a postavlјa se pitanje gde je taj spisak od 116 zemalјa i da li smo mi možda lagali kada kažemo da zemlјe povlače priznaje tzv. nezavisnog Kosova.

"I oni na KiM mogu da vide ko je govorio istinu, a ko je lagao" rekao je Dačić.

Ministar spolјnih poslova je ukazao i na samo glasanje i naveo da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bunio što je određena pauza između dva kruga glasanja, kako bi velike sile pokušale nešto da srede, i zatražio povredu procedure što je odbijeno, ali da im ni to nije pomoglo da Kosovo uđe u Interpol.

U tom smislu Dačić se osvrnuo i na ponašanje nekih zemalјa, apostrofirajući Austriju odnosno kancelara i vicekancelara Sebastijana Kurca i Hajnca Kristijana Štrahea rečima "nije im ni Kurc pomogao".

Dačić je rekao da je kancelaru Austrije prilikom njegove nedavne posete Beogradu rekao da ne treba da bude na strani gubitnika, a da Štrahe "ima da pojasni Srbima" zašto je obećao da će glasati protiv prijema Kosova u Interpol a obećanje nije ispunio,upitao da li su Srbi u Austriji glasali za njega ili Albanci uz poruku da će biti još izbora.

"Ti si slagao Srbe - ni Kurc nije bolјi - on je gori" dodao je Dačić.

Kako je rekao sinoć je zvao predsednika Srbije i poručio mu da je brojka 56 i da je tako i bilo, da je 56 zemalјa glasalo protiv i dodao da je Srbija ozbilјna zemlјa i radi sa zemlјama koje neće podleći pritiscima.

"Ne mogu da se ne radujem jer znam protiv koga smo se borili - najmoćnijih zemalјa na svetu" rekao je Dačić koji je zahvalio svim zemlјama koje su glasale protiv prijema.

Prema njegovim rečima one nisu glasale na taj način samo zbog Srbije već i zbog toga što znaju da su sledeće na redu, uz ocenu da je glasanje u Interpolu pobeda međunarodnog prava.

Dačić je zahvalio predsedniku Srbije na tome što je razgovarao sa lјudima koji vode države i koje su nam bile važne u ovom procesu, Stefanoviću koji je izdržao sve pritiske i radio na tome da ishod bude ovakav kakav je, ministarstvu koje vodi i premijerki Ani Brnabić koja je razgovarala sa svojim kolegama.

"Ovo je pobeda za naš narod, za našu deržavu" rekao je Dačić i dodao da ne zna koliko će sada Priština još da dodatno poveća taksu na robu iz centralne Srbije i upitao da li su mislili da ćemo zbog toga odustati od borbe da ne uđu u Interpol.

Interpol je policijska organizacija, naveo je, upitao i zašto su se uopšte borili da uđu u nju kada su oni svi već tamo - svi se nalaze na poternicama Interpola i dodao: "Prema tome nemoj da se sekiraju - Interpol je njihov".

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike