МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ракић: Незванична објава рата Србима на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ракић: Незванична објава рата Србима на КиМ

21.новембар 2018. Извор: Танјуг

Приштина подизањем таксе на робу из централне Србије за 100 процената жели да протера сав српски народ са КиМ, рекао је данас председник Српске листе Горан Ракић и додао да је реч о „незваничној објави рата Србима на КиМ".

Горан Ракић

Фото: Танјуг

"Уколико се ово лудило не спречи, српски народ неће имати могућности за опстанак на КиМ, и са нама је готово. Зато тражимо хитну реакцију и помоћ Београда", истакао је Ракић у изјави за јавност.

Он је додао да ће Срби на КиМ и сами пронаћи начин да се одупру овом насиљу, јер ово је борба за голи опстанак.

"Зато се надамо разумевању, солидарности и подршци читаве Србије", рекао је Ракић, и додао да забрињава ћутање међународне заједнице и начин на који Приштина примењује своје одлуке.

"Она све споразуме применује као са шведског стола - шта јој одговара примени, а шта не - непримењује", наводи Ракић.

Председник Српске листе је казао на ТВ Пинк да Приштина само жели да протера Србе са КиМ, те да је данашња одлука економска и хуманиртарна катастрофа.

"Уколико Приштина не повуче своју одлуку, ми смо готови на терену и нама не преостаје ништа друго него да се самоорганизујемо, а ми ћемо већ наћи начин како ћемо овом лудилу стати на крај", рекао је Ракић.

На констатацију новинара да су инспектори обилазили терен у Косовској Митровици где су из радњи повлачили робу која нема декларацију "Република Косово", Ракић каже да се то још није десило на северу КиМ, али да постоји таква ситуација у јужној Митровици.

"Имамо ситуацију да су у јужној Митровици инспектори одузимали робу из радњи и повлачили производе на којима се налази Косово и Метохија, Резолуција 1244, УНМИК, и у радњама остављали искључиво производе где стоји само ''Република Косово''", наводи Ракић.

И потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да најновији потез Приштине несумњиво циља на то да отежа живот свих на Косову и Метохији, а посебно Срба и то до нивоа да морају да напусте КиМ, као и да сви једнострани потези Приштине за последицу имају директно угрожавање мира и нормалног живота, те да ће људи проговорити “из стомака”.

“Када је неко гладан, када некоме ударате на голу егзистенцију, на децу, подижете цене… Изнуђен потез народа је нешто што нас плаши у овом тренутку и нешто што ми, као политички представници, нећемо моћи да контролишемо”, упозорио је Симић.

Српска листа ће, подвлачи, бити уз свој народ, јер ће овакви потези Приштине отежати живот Срба до нивоа да морају да напусте те просторе.

Он је нагласио да одлука о новом повећању такси апсолутно није економска, већ политичка и има политички циљ.

“Да ли је реванш за пораз у Интерполу или на нешто друго што је урађено у претходних неколико дана на међунардоној сцени, због подигнутог угледа Србије... али, чињеница је да је неко у Приштини одлучио да кажњава Србе на КиМ доносећи овакве одлуке са политичком, а не економнском позадином”, подвукао је Симић.

Према његовим речима, то показује да се не може веровати у оно што је Приштина потписала, било да је реч о ЦЕФТА споразуму или о било којим гаранцијама за нормалан живот за Србе и све грађане КиМ.

Симић је навео и да је изненађен што међународна заједница благо прелази преко свих једностраних потеза Приштине, јер оне за последицу имају директно угрожавање мира и нормалног живота.

“Зашто ћуте, зашто не реагују и не позову Приштину да престану са једностраним потезима. То је нешто на шта они морају да одговоре”, рекао је Симић.

Он је позвао Владу Србије и председника Александра Вучића да реагују и покушају да код представника међународне заједнице издејствују да се ова одлука Приштине стави ван снаге, јер може да има катастрофалне последице.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике