MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Rakić: Nezvanična objava rata Srbima na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Rakić: Nezvanična objava rata Srbima na KiM

21.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Priština podizanjem takse na robu iz centralne Srbije za 100 procenata želi da protera sav srpski narod sa KiM, rekao je danas predsednik Srpske liste Goran Rakić i dodao da je reč o „nezvaničnoj objavi rata Srbima na KiM".

Goran Rakić

Foto: Tanjug

"Ukoliko se ovo ludilo ne spreči, srpski narod neće imati mogućnosti za opstanak na KiM, i sa nama je gotovo. Zato tražimo hitnu reakciju i pomoć Beograda", istakao je Rakić u izjavi za javnost.

On je dodao da će Srbi na KiM i sami pronaći način da se odupru ovom nasilјu, jer ovo je borba za goli opstanak.

"Zato se nadamo razumevanju, solidarnosti i podršci čitave Srbije", rekao je Rakić, i dodao da zabrinjava ćutanje međunarodne zajednice i način na koji Priština primenjuje svoje odluke.

"Ona sve sporazume primenuje kao sa švedskog stola - šta joj odgovara primeni, a šta ne - neprimenjuje", navodi Rakić.

Predsednik Srpske liste je kazao na TV Pink da Priština samo želi da protera Srbe sa KiM, te da je današnja odluka ekonomska i humanirtarna katastrofa.

"Ukoliko Priština ne povuče svoju odluku, mi smo gotovi na terenu i nama ne preostaje ništa drugo nego da se samoorganizujemo, a mi ćemo već naći način kako ćemo ovom ludilu stati na kraj", rekao je Rakić.

Na konstataciju novinara da su inspektori obilazili teren u Kosovskoj Mitrovici gde su iz radnji povlačili robu koja nema deklaraciju "Republika Kosovo", Rakić kaže da se to još nije desilo na severu KiM, ali da postoji takva situacija u južnoj Mitrovici.

"Imamo situaciju da su u južnoj Mitrovici inspektori oduzimali robu iz radnji i povlačili proizvode na kojima se nalazi Kosovo i Metohija, Rezolucija 1244, UNMIK, i u radnjama ostavlјali isklјučivo proizvode gde stoji samo ''Republika Kosovo''", navodi Rakić.

I potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da najnoviji potez Prištine nesumnjivo cilјa na to da oteža život svih na Kosovu i Metohiji, a posebno Srba i to do nivoa da moraju da napuste KiM, kao i da svi jednostrani potezi Prištine za posledicu imaju direktno ugrožavanje mira i normalnog života, te da će lјudi progovoriti “iz stomaka”.

“Kada je neko gladan, kada nekome udarate na golu egzistenciju, na decu, podižete cene… Iznuđen potez naroda je nešto što nas plaši u ovom trenutku i nešto što mi, kao politički predstavnici, nećemo moći da kontrolišemo”, upozorio je Simić.

Srpska lista će, podvlači, biti uz svoj narod, jer će ovakvi potezi Prištine otežati život Srba do nivoa da moraju da napuste te prostore.

On je naglasio da odluka o novom povećanju taksi apsolutno nije ekonomska, već politička i ima politički cilј.

“Da li je revanš za poraz u Interpolu ili na nešto drugo što je urađeno u prethodnih nekoliko dana na međunardonoj sceni, zbog podignutog ugleda Srbije... ali, činjenica je da je neko u Prištini odlučio da kažnjava Srbe na KiM donoseći ovakve odluke sa političkom, a ne ekonomnskom pozadinom”, podvukao je Simić.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da se ne može verovati u ono što je Priština potpisala, bilo da je reč o CEFTA sporazumu ili o bilo kojim garancijama za normalan život za Srbe i sve građane KiM.

Simić je naveo i da je iznenađen što međunarodna zajednica blago prelazi preko svih jednostranih poteza Prištine, jer one za posledicu imaju direktno ugrožavanje mira i normalnog života.

“Zašto ćute, zašto ne reaguju i ne pozovu Prištinu da prestanu sa jednostranim potezima. To je nešto na šta oni moraju da odgovore”, rekao je Simić.

On je pozvao Vladu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da reaguju i pokušaju da kod predstavnika međunarodne zajednice izdejstvuju da se ova odluka Prištine stavi van snage, jer može da ima katastrofalne posledice.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 130 567 3969
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike