МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Тежак удар на опстанак Срба на КиМ и српску привреду
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Тежак удар на опстанак Срба на КиМ и српску привреду

21.новембар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је данашња одлука Приштине о подизању таксе за 100 одсто можда до сада најозбиљнији напад на Србију, наше грађане и Србе на КиМ од стране приштинских институција и озбиљан, али ничим испровоциран и веома тежак удар на опстанак Срба на КиМ и на српску привреду.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ђурић је пренео да је председник Александар Вучић обавестио амбасадоре Кине и Русије о агресивним, а ничим испровоцираним и неутемељним потезима Приштине и о стравичној ситуацији у којој се Србија нашла, жртвом једног ирационланог потеза.

Од њих су се, каже, чуле речи охрабрења и разумевања и они ће о томе одмах известити највише руководство својих земаља.

''Звали смо и ЕУ, са некима смо разговарали, неки су на путу и недоступни. Надам се да ће и они неупоредиво озбиљније ово схватити. Ако данас не буду реаговали не смем ни да замислим где можемо да будемо сутра. Будите уверени да српски народ на КиМ ово неће прихватити'', навео је директор Канцеларије за КиМ.

Председник Србије је данас после подне имао и ванредне састанке са амбасадорима ЕУ и чланица Квинте, а заседа и Савет за националну безбедност.

Ђурић је истакао да постоје два циља, како каже, бруталног, а ничим изазваног напада на Србе на КиМ.

"Циљ је да се Србија понизи и у политичком смислу натера на неку врсту капитулације, политичке или неке друге, а други је да се протерају Срби и угуши опстанак на КиМ", подвукао је Ђурић гостујући на РТС-у.

Он је поручио да ће свака одлука Београда бити донета рационално, промишљено и хладне главе, те да ће председник и влада донети најбоље одлуке у интересу Срба са КиМ и Србије.

"Никоме неће бити дозвољено да угрожава и гази опстанак Срба на Косову и Метохији", подувкао је Ђурић.

Према његовим речима, нема дилеме да је овај потез покушај да се Србија и цео регион уведу у хаос, али да нема дилеме ни да ћемо се ми супротставити покушајима да се регион уведе у мрак, Срби са КиМ протерају.

На констатацију да стране новинске агенције наводе да је реч о одмазди Приштине на одлуку коју је јуче донео Интерпол, Ђурић је то окарактерисао као брутални цинизам и да нема промила српске кривице, те нагласио да је данашњи потез Приштине последица чињенице да међународна заједница није реаговала када је пре две недеље уведена такса од 10 одсто.

''Да је међународна заједница тада реаговала како је требало, они се не би усудили да данас уведу таксу од 100 одсто. А знам добро да Приштина пре свакодобро размисли какав је став међународне заједнице'', казао је Ђурић.

Ђурић је навео да Србија све време бира пут дијалога и нормалног и цивилизованог решавања проблема, а да Приштина месецима уназад бира искључиво пут ескалације.

Нагласио је да саопштења више нису довољна и да је потребна озбиљна реакција ЕУ и међународне заједнице, мора да се изврши конкретан политички притисак на Приштину.

Он је навео да је последњих дана Приштина крала струју из електро система Србије и да је данас забележена рекордна крађа, а да међународне институције нису реаговале због тога.

''Дошло је време да се подвуче црта да би се спречило срљање не само КиМ већ свих нас у много веће проблеме'', рекао је Ђурић.

Он је казао да Тачи и Харадинај играју ''доброг и лошег полицајца'', да својим грађанима причају једно, а странцима друго, али да нема сумње да они делују синхронизовано и заједно.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике