MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Težak udar na opstanak Srba na KiM i srpsku privredu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Težak udar na opstanak Srba na KiM i srpsku privredu

21.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je današnja odluka Prištine o podizanju takse za 100 odsto možda do sada najozbilјniji napad na Srbiju, naše građane i Srbe na KiM od strane prištinskih institucija i ozbilјan, ali ničim isprovociran i veoma težak udar na opstanak Srba na KiM i na srpsku privredu.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Đurić je preneo da je predsednik Aleksandar Vučić obavestio ambasadore Kine i Rusije o agresivnim, a ničim isprovociranim i neutemelјnim potezima Prištine i o stravičnoj situaciji u kojoj se Srbija našla, žrtvom jednog iracionlanog poteza.

Od njih su se, kaže, čule reči ohrabrenja i razumevanja i oni će o tome odmah izvestiti najviše rukovodstvo svojih zemalјa.

''Zvali smo i EU, sa nekima smo razgovarali, neki su na putu i nedostupni. Nadam se da će i oni neuporedivo ozbilјnije ovo shvatiti. Ako danas ne budu reagovali ne smem ni da zamislim gde možemo da budemo sutra. Budite uvereni da srpski narod na KiM ovo neće prihvatiti'', naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Predsednik Srbije je danas posle podne imao i vanredne sastanke sa ambasadorima EU i članica Kvinte, a zaseda i Savet za nacionalnu bezbednost.

Đurić je istakao da postoje dva cilјa, kako kaže, brutalnog, a ničim izazvanog napada na Srbe na KiM.

"Cilј je da se Srbija ponizi i u političkom smislu natera na neku vrstu kapitulacije, političke ili neke druge, a drugi je da se proteraju Srbi i uguši opstanak na KiM", podvukao je Đurić gostujući na RTS-u.

On je poručio da će svaka odluka Beograda biti doneta racionalno, promišlјeno i hladne glave, te da će predsednik i vlada doneti najbolјe odluke u interesu Srba sa KiM i Srbije.

"Nikome neće biti dozvolјeno da ugrožava i gazi opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", poduvkao je Đurić.

Prema njegovim rečima, nema dileme da je ovaj potez pokušaj da se Srbija i ceo region uvedu u haos, ali da nema dileme ni da ćemo se mi suprotstaviti pokušajima da se region uvede u mrak, Srbi sa KiM proteraju.

Na konstataciju da strane novinske agencije navode da je reč o odmazdi Prištine na odluku koju je juče doneo Interpol, Đurić je to okarakterisao kao brutalni cinizam i da nema promila srpske krivice, te naglasio da je današnji potez Prištine posledica činjenice da međunarodna zajednica nije reagovala kada je pre dve nedelјe uvedena taksa od 10 odsto.

''Da je međunarodna zajednica tada reagovala kako je trebalo, oni se ne bi usudili da danas uvedu taksu od 100 odsto. A znam dobro da Priština pre svakodobro razmisli kakav je stav međunarodne zajednice'', kazao je Đurić.

Đurić je naveo da Srbija sve vreme bira put dijaloga i normalnog i civilizovanog rešavanja problema, a da Priština mesecima unazad bira isklјučivo put eskalacije.

Naglasio je da saopštenja više nisu dovolјna i da je potrebna ozbilјna reakcija EU i međunarodne zajednice, mora da se izvrši konkretan politički pritisak na Prištinu.

On je naveo da je poslednjih dana Priština krala struju iz elektro sistema Srbije i da je danas zabeležena rekordna krađa, a da međunarodne institucije nisu reagovale zbog toga.

''Došlo je vreme da se podvuče crta da bi se sprečilo srlјanje ne samo KiM već svih nas u mnogo veće probleme'', rekao je Đurić.

On je kazao da Tači i Haradinaj igraju ''dobrog i lošeg policajca'', da svojim građanima pričaju jedno, a strancima drugo, ali da nema sumnje da oni deluju sinhronizovano i zajedno.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike