МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Ми ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност,да на провокације не одговарамо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Ми ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност,да на провокације не одговарамо

21.новембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да Албанци на КиМ не разумеју да је процес дијалога - процес компромиса и оценио да је то кључни проблем.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Дијалог су видели као прилику да формализацију њихове независност, а дијалог је покушај да дођемо до компромисног решења и то морају да разумеју у Приштини", рекао је Вучић и додао да они ниједног секунда нису рекли народу да ће решења да буду болна и да са Београдом морају да направе договор.

"Не спорим да је нервозу могло да створи и то што су пре две или три године били пред двотрeћинском већином у Унеску, 92 према 50. Њима је сада (у Интерполу) недостајало 36 гласова. Нису имали 92 него 76, у првом кругу, ми нисмо имали 50 него 56 и имамо још 6 земаља, најмање, које се нису појавиле на гласању", рекао је Вучић.

Подвукао је Србија не ради ништа против Албанаца, већ штити своју земљу и неће да се извињава јер нисмо прекршили ниједан правни акт и ниједан договор.

"Нисмо ниједну реч погазили, никоме нисмо обавезали да нећемо да чувамо свој интерес и интегритет. Где пише да Србија не сме да се бори да чува свој интегритет? У ком споразуму? То не пише ни у једном споразуму", указао је председник.

Он је додао успех српске делегације у Интерполу не може бити повод за овакав потез.

Сто пута им је, каже, рекао да нас не сабијају у угао, да морамо да се боримо "са све четири ноге"...

Вучић је замолио Албанце да се "отрезне" и да разумеју да нам је потребан мир, а не ескалација сукоба, која није у интересу ни Срба, ни Албанаца.

Одлука Пришине о повећању такси де факто значи, приметио је, потпуну забрану трговине, незабележену у 21 веку.

Како је рекао, Србија ће учинти све да не одговара на провокације и да буде уз свој народ.

Јер, како је рекао на прес конференцији након седнице Савета за националну безбедност, та одлука за Србе на КиМ значи да неће више моћи да купују робу на коју су навикли и са којом живе цео зивот, јер нико више неће имати рачуна да купи српско млеко или воду, јер када додате таксе од 100 одсто, нико то не може да приушти, а не исплати се ни трговинским ланцима.

Поновио је да се Приштина руководила са четири циља, од којих је први да изврше велики притисак на Србију, како би добили капитулазију и признање Косова.

"То је погрешна претпоставка и то се неће догодити", поручио је Вучић.

Други циљ им је, каже, намера да учествују у тихом, али убразаном прогону и јасно наглашеном прогону српског и неалбанског становништва са КиМ.

"Када виде ове ствари - какву будућност ће да виде, зашто да остану на КиМ?", упитао је Вучић.

Као трећи циљ навео је покушај Приштине да добију одређене уступке од ЕУ и других чланица међународне заједнице у вези са визном либерализацијом, до других притисака на Србију.

"За четврти циљ није довољна само Приштина... Ми никога не потцењујемо, али то није нарочито респектабилна војна сила, али очигледно је да код неких постоје намере да све нас заједно доведу до ексалације, сукоба и дестабилизације региона", рекао је Вучић.

"Ми ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност, да на провокације не одговарамо, да будемо уз наш народ и да Срби разумеју да је Србија ту и да их нећемо оставити на милост и немилост онима, који не желе да живе са нашим народом", поручио је председник.

Порука Албанцима: Молим вас, повуците одлуку!

Молим вас, повуците одлуку, да седнемо да разговарамо, морамо да постигнемо договор и компромис, поручио је вечерас председник Александар Вучић обраћајући се Албанцима са Косова и Метохије.

"Са нама морате да се договорите, неће вам помоћи ни Американци, неће вам то донети на тацни", додао је председник у обраћању јавности после седнице Савета за националну безбедност.

Како је рекао, власти у Приштини све време подижу очекивања свог народа, а нису им рекли да ресења морају да буду болна, као и да о свему морају да се договоре с Београдом, казао је Вучић коментаришући понашање приштинских привремених власти у вези с дијалогом који се води под покровитељством ЕУ.

Подсетивши на резултате гласања приликом одлуке о чланству Косова у Интерполу, Вучић је оценио да се променила слика света, али је казао и да ми због тога не ликујемо и не желимо то да тадимо.

"Ми никога не вређамо, ништа не радимо против Албанаца и нећемо никоме да се извињавамо. Нисмо прекршили ниједан уговор и договор, само смо бранили наше интересе, и никоме се нисмо обавезали да нећемо чувати свој територијални интегритет", поруцио је Вучић и додао да због тога нећемо прихватити најновије мере Приштине.

"И још једном молим Албанце да схвате да нам је потребан мир, а не ескалација.

Молим вас, повуците ове одлуке", поруцио је и додао да смо се објективно упласили за наш народ, јер у питању је једна од најтежих ситуација за нас народ у последњих 15 година.

"Молим вас, ''отрезните'' се и разумите да нам је потребан мир. Разумите да за ни за шта на свету ескалација сукоба није потребна ни албанском ни српском народу", рекао је Вуцић, те додао: "Као што ми поштујемо Албанце, морате да разумете да и ви треба да поштујете Србе као народ".

"Као што ми поштујемо чињеницу да ви сматрате да је Косово независна држава, ми смо против тога, али разумемо то. Ви разумите да ми не сматрамо Косово независном државом и да само компромисом можемо да дођемо до решења", поруцио је и поновио да без Србије нема ресења ни за Албанце на Косову.

Као што, додао је, и Срби морају да разумеју чињенице да није све наше и да не можемо да имамо све што бисмо желели, већ да морамо да постигнемо договор и компромис.

"Молим их да то разумеју, јер све друго нас води у потпуну катастрофу", поруцио је Вучић.

Вучић:То су политичке или политикантске мере,а не економске

Упитан шта ако Приштина не повуче одлуке о царинама, председник је Александар Вучић вечерас рекао да ћемо се борити, заштити свој народ на КиМ, а да ту није реч ни о каквим економским мерама, већ о пар екселанс политичким, тачније - политикантским мерама.

И то је, додао је, само једна, најдрастичнија, разорна мера, разорна по односе у региону.

Навео је да су у Приштини решили да ће да се играју доброг и лошег полицајца, алудирајући на потезе Харадинаја и Тачија...

"Дакле, Тачи ће да поднесе иницијативу Уставном суду да поништи једну једину ствар коју смо постигли, а то да се суспендује одлука којом су друштвена и државна имовина која је враћена српским општинама и да се сада поново одузме од српских општина", навео је и додао да се то управо данас догађа на иницијативу Тачија.

Још је пуно мера које су донели, додао је, али најдрастичнија је та о царинама.

Поменуо је и да ће, рецимо свако ко не признаје "генијалне" домете УЧК ићи у затвор....

"Ипак, сад говоримо само о једној мери, која је толико разорна по односе у региону да је то невероватно", оценио је. Вучић.

Такође, како је рекао, неће да говори о земљама, попут Македоније, које су једва дочекале да се ово деси, мислећи да ће сада заузети тржиште које је држала Србија.

"Али, то је оно са чиме живимо", приметио је и додао да морамо да се боримо за своје интересе, за свој народ.

"И то ћемо да урадимо. А ситуација је, што се тиче Срба, и на северу и на југу Косова, врло тешка, и зато радимо на томе да нађемо решење. Уверен сам да ћемо успети", рекао је.

А на питање да ли је ово "пуцање у дијалог", одговорио је да није, већ "много више од тога, много опасније".

Неко ће, додао је, рећи да је то економска мера, али то је пар екселанс политицка мера, јер ниједан економски циљ тиме не мжзе да се оствари.

Ово су, закључио је, политичке мере, с политичким циљевима, ово нема везе с економијом.

"Ту једноставно нема економије,нема конкуренције, ту нема ничега, то су најдиректније политичке или политикантске мере", закључио је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике