MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i stabilnost,da na provokacije ne odgovaramo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i stabilnost,da na provokacije ne odgovaramo

21.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Albanci na KiM ne razumeju da je proces dijaloga - proces kompromisa i ocenio da je to klјučni problem.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Dijalog su videli kao priliku da formalizaciju njihove nezavisnost, a dijalog je pokušaj da dođemo do kompromisnog rešenja i to moraju da razumeju u Prištini", rekao je Vučić i dodao da oni nijednog sekunda nisu rekli narodu da će rešenja da budu bolna i da sa Beogradom moraju da naprave dogovor.

"Ne sporim da je nervozu moglo da stvori i to što su pre dve ili tri godine bili pred dvotrećinskom većinom u Unesku, 92 prema 50. Nјima je sada (u Interpolu) nedostajalo 36 glasova. Nisu imali 92 nego 76, u prvom krugu, mi nismo imali 50 nego 56 i imamo još 6 zemalјa, najmanje, koje se nisu pojavile na glasanju", rekao je Vučić.

Podvukao je Srbija ne radi ništa protiv Albanaca, već štiti svoju zemlјu i neće da se izvinjava jer nismo prekršili nijedan pravni akt i nijedan dogovor.

"Nismo nijednu reč pogazili, nikome nismo obavezali da nećemo da čuvamo svoj interes i integritet. Gde piše da Srbija ne sme da se bori da čuva svoj integritet? U kom sporazumu? To ne piše ni u jednom sporazumu", ukazao je predsednik.

On je dodao uspeh srpske delegacije u Interpolu ne može biti povod za ovakav potez.

Sto puta im je, kaže, rekao da nas ne sabijaju u ugao, da moramo da se borimo "sa sve četiri noge"...

Vučić je zamolio Albance da se "otrezne" i da razumeju da nam je potreban mir, a ne eskalacija sukoba, koja nije u interesu ni Srba, ni Albanaca.

Odluka Prišine o povećanju taksi de fakto znači, primetio je, potpunu zabranu trgovine, nezabeleženu u 21 veku.

Kako je rekao, Srbija će učinti sve da ne odgovara na provokacije i da bude uz svoj narod.

Jer, kako je rekao na pres konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, ta odluka za Srbe na KiM znači da neće više moći da kupuju robu na koju su navikli i sa kojom žive ceo zivot, jer niko više neće imati računa da kupi srpsko mleko ili vodu, jer kada dodate takse od 100 odsto, niko to ne može da priušti, a ne isplati se ni trgovinskim lancima.

Ponovio je da se Priština rukovodila sa četiri cilјa, od kojih je prvi da izvrše veliki pritisak na Srbiju, kako bi dobili kapitulaziju i priznanje Kosova.

"To je pogrešna pretpostavka i to se neće dogoditi", poručio je Vučić.

Drugi cilј im je, kaže, namera da učestvuju u tihom, ali ubrazanom progonu i jasno naglašenom progonu srpskog i nealbanskog stanovništva sa KiM.

"Kada vide ove stvari - kakvu budućnost će da vide, zašto da ostanu na KiM?", upitao je Vučić.

Kao treći cilј naveo je pokušaj Prištine da dobiju određene ustupke od EU i drugih članica međunarodne zajednice u vezi sa viznom liberalizacijom, do drugih pritisaka na Srbiju.

"Za četvrti cilј nije dovolјna samo Priština... Mi nikoga ne potcenjujemo, ali to nije naročito respektabilna vojna sila, ali očigledno je da kod nekih postoje namere da sve nas zajedno dovedu do eksalacije, sukoba i destabilizacije regiona", rekao je Vučić.

"Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i stabilnost, da na provokacije ne odgovaramo, da budemo uz naš narod i da Srbi razumeju da je Srbija tu i da ih nećemo ostaviti na milost i nemilost onima, koji ne žele da žive sa našim narodom", poručio je predsednik.

Poruka Albancima: Molim vas, povucite odluku!

Molim vas, povucite odluku, da sednemo da razgovaramo, moramo da postignemo dogovor i kompromis, poručio je večeras predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se Albancima sa Kosova i Metohije.

"Sa nama morate da se dogovorite, neće vam pomoći ni Amerikanci, neće vam to doneti na tacni", dodao je predsednik u obraćanju javnosti posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako je rekao, vlasti u Prištini sve vreme podižu očekivanja svog naroda, a nisu im rekli da resenja moraju da budu bolna, kao i da o svemu moraju da se dogovore s Beogradom, kazao je Vučić komentarišući ponašanje prištinskih privremenih vlasti u vezi s dijalogom koji se vodi pod pokrovitelјstvom EU.

Podsetivši na rezultate glasanja prilikom odluke o članstvu Kosova u Interpolu, Vučić je ocenio da se promenila slika sveta, ali je kazao i da mi zbog toga ne likujemo i ne želimo to da tadimo.

"Mi nikoga ne vređamo, ništa ne radimo protiv Albanaca i nećemo nikome da se izvinjavamo. Nismo prekršili nijedan ugovor i dogovor, samo smo branili naše interese, i nikome se nismo obavezali da nećemo čuvati svoj teritorijalni integritet", porucio je Vučić i dodao da zbog toga nećemo prihvatiti najnovije mere Prištine.

"I još jednom molim Albance da shvate da nam je potreban mir, a ne eskalacija.

Molim vas, povucite ove odluke", porucio je i dodao da smo se objektivno uplasili za naš narod, jer u pitanju je jedna od najtežih situacija za nas narod u poslednjih 15 godina.

"Molim vas, ''otreznite'' se i razumite da nam je potreban mir. Razumite da za ni za šta na svetu eskalacija sukoba nije potrebna ni albanskom ni srpskom narodu", rekao je Vucić, te dodao: "Kao što mi poštujemo Albance, morate da razumete da i vi treba da poštujete Srbe kao narod".

"Kao što mi poštujemo činjenicu da vi smatrate da je Kosovo nezavisna država, mi smo protiv toga, ali razumemo to. Vi razumite da mi ne smatramo Kosovo nezavisnom državom i da samo kompromisom možemo da dođemo do rešenja", porucio je i ponovio da bez Srbije nema resenja ni za Albance na Kosovu.

Kao što, dodao je, i Srbi moraju da razumeju činjenice da nije sve naše i da ne možemo da imamo sve što bismo želeli, već da moramo da postignemo dogovor i kompromis.

"Molim ih da to razumeju, jer sve drugo nas vodi u potpunu katastrofu", porucio je Vučić.

Vučić:To su političke ili politikantske mere,a ne ekonomske

Upitan šta ako Priština ne povuče odluke o carinama, predsednik je Aleksandar Vučić večeras rekao da ćemo se boriti, zaštiti svoj narod na KiM, a da tu nije reč ni o kakvim ekonomskim merama, već o par ekselans političkim, tačnije - politikantskim merama.

I to je, dodao je, samo jedna, najdrastičnija, razorna mera, razorna po odnose u regionu.

Naveo je da su u Prištini rešili da će da se igraju dobrog i lošeg policajca, aludirajući na poteze Haradinaja i Tačija...

"Dakle, Tači će da podnese inicijativu Ustavnom sudu da poništi jednu jedinu stvar koju smo postigli, a to da se suspenduje odluka kojom su društvena i državna imovina koja je vraćena srpskim opštinama i da se sada ponovo oduzme od srpskih opština", naveo je i dodao da se to upravo danas događa na inicijativu Tačija.

Još je puno mera koje su doneli, dodao je, ali najdrastičnija je ta o carinama.

Pomenuo je i da će, recimo svako ko ne priznaje "genijalne" domete UČK ići u zatvor....

"Ipak, sad govorimo samo o jednoj meri, koja je toliko razorna po odnose u regionu da je to neverovatno", ocenio je. Vučić.

Takođe, kako je rekao, neće da govori o zemlјama, poput Makedonije, koje su jedva dočekale da se ovo desi, misleći da će sada zauzeti tržište koje je držala Srbija.

"Ali, to je ono sa čime živimo", primetio je i dodao da moramo da se borimo za svoje interese, za svoj narod.

"I to ćemo da uradimo. A situacija je, što se tiče Srba, i na severu i na jugu Kosova, vrlo teška, i zato radimo na tome da nađemo rešenje. Uveren sam da ćemo uspeti", rekao je.

A na pitanje da li je ovo "pucanje u dijalog", odgovorio je da nije, već "mnogo više od toga, mnogo opasnije".

Neko će, dodao je, reći da je to ekonomska mera, ali to je par ekselans politicka mera, jer nijedan ekonomski cilј time ne mžze da se ostvari.

Ovo su, zaklјučio je, političke mere, s političkim cilјevima, ovo nema veze s ekonomijom.

"Tu jednostavno nema ekonomije,nema konkurencije, tu nema ničega, to su najdirektnije političke ili politikantske mere", zaklјučio je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike