МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Наћи ћемо начин да будемо уз своје људе на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Наћи ћемо начин да будемо уз своје људе на КиМ

22.новембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, после састанка са Србима са Косова и Метохије, да их је замолио да све што раде ураде у миру, на демократски начин, да никога не провоцирају и ништа не учине шта би друга страна, заједно са појединим међународним факторима могла да искористи у кампањи против њих, те најавио да ће држава Србија бити уз свој народ и да ће пронаћи начин да то буде.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

„Замолио сам наше људе да све што предузимају, а њихов живот будућност су у питању, не могу да опстану уколико овакве мере остану на снази које руше ССП и ЦЕФТА, али и нарушавају свакодневни живот нашег народа, да, пошто су опредељени да се боре и изборе против таквих мера, не учине ништа што би друга страна и поједини међународни фактор могли да искористе у кампањи против њих“, рекао је он.

Вучић је указао да су поједини албански медији и неки међународни фактори се надали да ће моћи да сниме покрете српске војске.

„Намерно сам наредио српској војсци да никакве покрете не прави. Они су то наравно послушали. Тешко им је да сада нађу доказе за своју тврдњу. Тражили су да пронађу било какав оправдавајући разлог за све што су противправно урадили Албанци“, пренео је он.

Вучић је оценио скандлозним образложење Рамуша Харадинаја, додајући да се све своди да су се Срби борили против њих у Интерполу и другим међународним организацијама.

„Људи ако сте тек сада схватили да Србија не подржава независност Косова, као да сте живели на дну мора па се пробудили а онда вам неко објасни да је вода око вас“, рекао је он.

Указао је на хистерију која је присутна код Албанаца, рекавши да су после Качаника, на ломачи стављани српски производи и у Дечанима.

„Нацистичка ломача која је постојала само још када су спаљиване јеврејске књиге постоји тамо. Ако је то Европа 21.века, ако се томе желе придружити, честитам им на томе“, рекао је он. Вучић је казао да ће Србија да се бори за истину, поступати мудро, озбиљно и одговорно и да неће угрозити никог.

„Ма колико да је тешко остаћемо уз своје људе и видећемо које механизме имамо да то урадимо. Биће свакако отежано. Не треба људи да имају илузија да ће било шта бити лако. Наши људи су чврсти одлучни да, упркос овој највећој претњи њховом опстанку, чувају своје куће и имања, породице и живе у миру. Борићемо се да људима у свету све објаснимо, чак и онима који ће по обичају да окриве две стране. Ми смо криви што смо живи, а мора да се каже и другима нешто, јер су стопостотни кривци. Научили смо на то, и ту нема ништа ново “, рекао је он.

Вучић: Имамо посла са опасним људима, ирационалне свести

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је у затвореном делу састанка са представницима Срба са КиМ изразио своју још већу забринутост због актуелног дешавања од оне, коју је могао да изрази у јавном делу састанка, јер, како је рекао, имамо посла са ирационалном свешћу људи који су веома опасни.

"Када имате посла са људима који спаљују храну на ломачи у Качинику и Дечанима, онда знате да је реч о људима са ирационалном свешћу, са опасним људима који могу да предузму ко зна какаве још потезе", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара о томе шта су конкретни потези које ће Србија предузети наредних дана.

Оценивши ситуацију као веома тешку, Вучић је приметио да су Србији руке везане.

Представницима Срба са КиМ, међутим, рекао је све што мисли, а нешто отворенији био је разговар о неким механизмима које је могуће применити. Каже и да их је, пре свега, замолио да не праве бетонске барикаде, јер би приштинска страна то могла да искористи против њих.

"Разговарали смо о томе како да снабдемо болнице лековима и другим потрепштинама, како да дођемо до папира... Морамо да имамо план А и план Б, иако ће све то бити веома тешко. Биће тешко без лекова и другог материајла, газе, фластера... Све је то нешто што им је потребно", казао је Вучић.

"Ми немамо ратничке стратегије, као што се бавила приштинска страна", казао је Вучић и поновио да је Србији важно да се одржи мир и стабилност.

Вучић: Нису навикнути на српске победе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у обраћању новинарима након састанка са представницима Срба са Косова и Метохије, да је узрок хистеричне реакције Приштине, што Албанци нису навикнути на српске победе.

"Србија је много јача не само од деведесетих, већ и од 2004, 2008, 2010. и 2011... Навикли су на Србију која је низала пораз за поразом, да пре тога нико није био кажњен за погром 2004, да су нас истерали из УН 2009, стравичан пораз који смо претрпели пред Међународним судом правде 2010, и када су нас 2011. натерали да поставимо границу између Срба и Срба, на Брњаку и Јарињу. Били су навикнути на српске поразе, а сада се то променило и Србија више не ниже поразе, а они не нижу победе", казао је Вучић.

Истакао је да оваква реакција Приштине није решење и да не може да им помогне, те да неће утицати на смањење њихове нервозе.

"Могу да их само молим тиме што кажем да су мир и дијалог то што је потребно. Да помажем тиме што бисмо ишли на руку њиховим одлукама противно интересу нашег народа сигурно нећу", поручио је Вучић.

На питање шта би се десило са Србијом да је она покушала да изазове овакву хуманитарну катастрофу једном народу, он је казао да бисмо били строго, оштро кажњени, проглашени за диктаторску, фашистичку државу.

"Сви други могу што Србија не сме", констатује Вучић те додаје да се то наставља, јер на својој страни имају интересе неких сила.

Вучић: Изненадила ме синоћ правовремена и ваљана реакција ЕУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је постало уобичајено да ЕУ позива обе стране да се уздрже од провокација и да га је изненадила њихова синоћна правовремена реакција, те додао да је једина "страшна" провокација Београда то што нисмо дозволили да нас прегазе у свим институцијама.

Коментаришући изјаву портпаролке ЕУ Маје Коцијанчић да обе стране, како се наводи, и Србија и Косово, треба да се уздрже од провокација, Вучић је рекао да су то речи високе представнице ЕУ Федерике Могерини, јер Коцијанчић само преноси њене речи.

"То је уобичајено, на то смо већ навикли. Ја сам се синоћ изненадио правовременој и ваљаној реакцији Могерини и Хана. То је за мене било изненађење и само сам чекао када ће да дође прича о обе стране. И нисам дуго чекао", приметио је Вучић у изјави новинарима након састанка са Србима са КиМ.

Вучић је истакао да је наша страшна провокација то што им нисмо дозволили да нас прегазе у свим институцијама.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике