MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Naći ćemo način da budemo uz svoje lјude na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Naći ćemo način da budemo uz svoje lјude na KiM

22.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, posle sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije, da ih je zamolio da sve što rade urade u miru, na demokratski način, da nikoga ne provociraju i ništa ne učine šta bi druga strana, zajedno sa pojedinim međunarodnim faktorima mogla da iskoristi u kampanji protiv njih, te najavio da će država Srbija biti uz svoj narod i da će pronaći način da to bude.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

„Zamolio sam naše lјude da sve što preduzimaju, a njihov život budućnost su u pitanju, ne mogu da opstanu ukoliko ovakve mere ostanu na snazi koje ruše SSP i CEFTA, ali i narušavaju svakodnevni život našeg naroda, da, pošto su opredelјeni da se bore i izbore protiv takvih mera, ne učine ništa što bi druga strana i pojedini međunarodni faktor mogli da iskoriste u kampanji protiv njih“, rekao je on.

Vučić je ukazao da su pojedini albanski mediji i neki međunarodni faktori se nadali da će moći da snime pokrete srpske vojske.

„Namerno sam naredio srpskoj vojsci da nikakve pokrete ne pravi. Oni su to naravno poslušali. Teško im je da sada nađu dokaze za svoju tvrdnju. Tražili su da pronađu bilo kakav opravdavajući razlog za sve što su protivpravno uradili Albanci“, preneo je on.

Vučić je ocenio skandloznim obrazloženje Ramuša Haradinaja, dodajući da se sve svodi da su se Srbi borili protiv njih u Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama.

„Ljudi ako ste tek sada shvatili da Srbija ne podržava nezavisnost Kosova, kao da ste živeli na dnu mora pa se probudili a onda vam neko objasni da je voda oko vas“, rekao je on.

Ukazao je na histeriju koja je prisutna kod Albanaca, rekavši da su posle Kačanika, na lomači stavlјani srpski proizvodi i u Dečanima.

„Nacistička lomača koja je postojala samo još kada su spalјivane jevrejske knjige postoji tamo. Ako je to Evropa 21.veka, ako se tome žele pridružiti, čestitam im na tome“, rekao je on. Vučić je kazao da će Srbija da se bori za istinu, postupati mudro, ozbilјno i odgovorno i da neće ugroziti nikog.

„Ma koliko da je teško ostaćemo uz svoje lјude i videćemo koje mehanizme imamo da to uradimo. Biće svakako otežano. Ne treba lјudi da imaju iluzija da će bilo šta biti lako. Naši lјudi su čvrsti odlučni da, uprkos ovoj najvećoj pretnji njhovom opstanku, čuvaju svoje kuće i imanja, porodice i žive u miru. Borićemo se da lјudima u svetu sve objasnimo, čak i onima koji će po običaju da okrive dve strane. Mi smo krivi što smo živi, a mora da se kaže i drugima nešto, jer su stopostotni krivci. Naučili smo na to, i tu nema ništa novo “, rekao je on.

Vučić: Imamo posla sa opasnim lјudima, iracionalne svesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u zatvorenom delu sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM izrazio svoju još veću zabrinutost zbog aktuelnog dešavanja od one, koju je mogao da izrazi u javnom delu sastanka, jer, kako je rekao, imamo posla sa iracionalnom svešću lјudi koji su veoma opasni.

"Kada imate posla sa lјudima koji spalјuju hranu na lomači u Kačiniku i Dečanima, onda znate da je reč o lјudima sa iracionalnom svešću, sa opasnim lјudima koji mogu da preduzmu ko zna kakave još poteze", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o tome šta su konkretni potezi koje će Srbija preduzeti narednih dana.

Ocenivši situaciju kao veoma tešku, Vučić je primetio da su Srbiji ruke vezane.

Predstavnicima Srba sa KiM, međutim, rekao je sve što misli, a nešto otvoreniji bio je razgovar o nekim mehanizmima koje je moguće primeniti. Kaže i da ih je, pre svega, zamolio da ne prave betonske barikade, jer bi prištinska strana to mogla da iskoristi protiv njih.

"Razgovarali smo o tome kako da snabdemo bolnice lekovima i drugim potrepštinama, kako da dođemo do papira... Moramo da imamo plan A i plan B, iako će sve to biti veoma teško. Biće teško bez lekova i drugog materiajla, gaze, flastera... Sve je to nešto što im je potrebno", kazao je Vučić.

"Mi nemamo ratničke strategije, kao što se bavila prištinska strana", kazao je Vučić i ponovio da je Srbiji važno da se održi mir i stabilnost.

Vučić: Nisu naviknuti na srpske pobede

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u obraćanju novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, da je uzrok histerične reakcije Prištine, što Albanci nisu naviknuti na srpske pobede.

"Srbija je mnogo jača ne samo od devedesetih, već i od 2004, 2008, 2010. i 2011... Navikli su na Srbiju koja je nizala poraz za porazom, da pre toga niko nije bio kažnjen za pogrom 2004, da su nas isterali iz UN 2009, stravičan poraz koji smo pretrpeli pred Međunarodnim sudom pravde 2010, i kada su nas 2011. naterali da postavimo granicu između Srba i Srba, na Brnjaku i Jarinju. Bili su naviknuti na srpske poraze, a sada se to promenilo i Srbija više ne niže poraze, a oni ne nižu pobede", kazao je Vučić.

Istakao je da ovakva reakcija Prištine nije rešenje i da ne može da im pomogne, te da neće uticati na smanjenje njihove nervoze.

"Mogu da ih samo molim time što kažem da su mir i dijalog to što je potrebno. Da pomažem time što bismo išli na ruku njihovim odlukama protivno interesu našeg naroda sigurno neću", poručio je Vučić.

Na pitanje šta bi se desilo sa Srbijom da je ona pokušala da izazove ovakvu humanitarnu katastrofu jednom narodu, on je kazao da bismo bili strogo, oštro kažnjeni, proglašeni za diktatorsku, fašističku državu.

"Svi drugi mogu što Srbija ne sme", konstatuje Vučić te dodaje da se to nastavlјa, jer na svojoj strani imaju interese nekih sila.

Vučić: Iznenadila me sinoć pravovremena i valјana reakcija EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je postalo uobičajeno da EU poziva obe strane da se uzdrže od provokacija i da ga je iznenadila njihova sinoćna pravovremena reakcija, te dodao da je jedina "strašna" provokacija Beograda to što nismo dozvolili da nas pregaze u svim institucijama.

Komentarišući izjavu portparolke EU Maje Kocijančić da obe strane, kako se navodi, i Srbija i Kosovo, treba da se uzdrže od provokacija, Vučić je rekao da su to reči visoke predstavnice EU Federike Mogerini, jer Kocijančić samo prenosi njene reči.

"To je uobičajeno, na to smo već navikli. Ja sam se sinoć iznenadio pravovremenoj i valјanoj reakciji Mogerini i Hana. To je za mene bilo iznenađenje i samo sam čekao kada će da dođe priča o obe strane. I nisam dugo čekao", primetio je Vučić u izjavi novinarima nakon sastanka sa Srbima sa KiM.

Vučić je istakao da je naša strašna provokacija to što im nismo dozvolili da nas pregaze u svim institucijama.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike