МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Представници Срба са КиМ затражили помоћ од Србије и председника Вучића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Представници Срба са КиМ затражили помоћ од Србије и председника Вучића

22.новембар 2018.

У Београду је данас одржан састанак председника Србије Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије, на којем су размењена мишљења о одлуци Приштине да уведе 100 одсто такси на робу из централне Србије.

Представници Срба са КиМ затражили помоћ

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Састанку су присуствовали и потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

Председник Вучић је том приликом поводом изјаве председника владе привремених институција самоуправе у Приштини Рамуша Хардинаја да порезе неће смањивати док Србија не призна самопроглашено Косово, поручио да Србија неће признати независност Косова.

Вучић је, на састанку са Србима са КиМ, поручио да нас такав став Харадинаја доводи у узасну позицију, али и приметио да то говори о томе да иза потеза Приштине "стоје и неке друге велике силе, које су се правиле невеште", јер, истиче, Харадинај то није сам смислио.

"Неки од вас га добро познају и знате да он није сам смислио то - или ћемо срушити власт у Београду или ће морати да нас признају. Није то из његове главе изашло. Он је то процитао, а срећом био је довољно неопрезан и непажљив да то што је са неког папира прочитао - брже боље изнесе у јавност", рекао је Вучић и додао:

"Морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу, пошто му независност нехемо признати", поручио је председник Србије.

На састанку су представници Срба са КиМ изнели бројне проблеме са којима се наш народ у покрајини суочава због најновијих насилних потеза Приштине и изнели своје виђење начина на који је потребно одговорити.

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да је ситуација на Косову и Метохији веома лоша, да су Срби веома узнемирени и позвао Србију и председника Србије да им помогну у ситуацији коју су створили катастрофални потези Приштине.

"И до овог тренутка српски народ је био у искушењима, али овом неразумном политиком Приштине дотерало је цара до дувара", поручио је Ракић, додавши да ће представници српског народа бити испред свог народа, и да неће дозволити да Србе протерују.

На питање председника шта очекује да се уради, Ракић је рекао: "Молим вас да нађете решење, да нас подржите и будете уз српски народ, ми сами не можемо, молим да нам помогнете".

Директор болнице у Косовској Митровици Милан Ивановић изјавио је да је ситуација на Косову и Метохији у овом тренутку веома сложена и да Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисеоником, које су неопходне пацијентима.

Он је рекао да резерви још има, али да га плаши шта ће бити када оне буду потрошене и оценио да се на КиМ догађа плански, организован, систематски терор над Србима само зато што не прихватају једну "квази државу, мафијашку државу".

"Не можемо дозволити да неко угрози нашу егзистенцију. Морамо да се боримо свим дозвољеним средствима, а сигуран сам да ћемо имати вашу подршку", рекао је Ивановић.

Проблеме има и Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици, чији је ректор Раде Грбић упозорио да би за неколико дана рад те високошколске институције могао бити потпуно прекинут.

“Бојим се да за пар дана може доћи до потпуног прекида рада Универзитета. Родитељи ме зову и питају да ли можемо да гарантујемо безбедност за њихову децу”, рекао је Грбић и подсетио да им снагу даје подршка државе Србије.

Директор Студентског центра у Косовској Митровици Јово Поповић истакао је да увођење такси угрожава рад тог центра и упозорио да би резерве хране за студенте могле да нестану за седам дана.

“Имамо резерве за седам дана и то уз промену режима рада”, рекао је Поповић и навео да се дневно у Центру припрема 5.000 оброка.

Представник студената у Косовској Митровици Милан Савић навео је да лоша ситуација на КиМ угрожава рад Универзитета, на којем студирају и студенти из централне Србије.

“Ми више нећемо да трпимо. Колико сутра ћемо се окупити и бранити, прво академски, а потом и свим другим демократским расположивим средствима”, казао је Савић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике