MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Predstavnici Srba sa KiM zatražili pomoć od Srbije i predsednika Vučića
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Predstavnici Srba sa KiM zatražili pomoć od Srbije i predsednika Vučića

22.novembar 2018.

U Beogradu je danas održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, na kojem su razmenjena mišlјenja o odluci Prištine da uvede 100 odsto taksi na robu iz centralne Srbije.

Predstavnici Srba sa KiM zatražili pomoć

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Predsednik Vučić je tom prilikom povodom izjave predsednika vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Ramuša Hardinaja da poreze neće smanjivati dok Srbija ne prizna samoproglašeno Kosovo, poručio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Vučić je, na sastanku sa Srbima sa KiM, poručio da nas takav stav Haradinaja dovodi u uzasnu poziciju, ali i primetio da to govori o tome da iza poteza Prištine "stoje i neke druge velike sile, koje su se pravile nevešte", jer, ističe, Haradinaj to nije sam smislio.

"Neki od vas ga dobro poznaju i znate da on nije sam smislio to - ili ćemo srušiti vlast u Beogradu ili će morati da nas priznaju. Nije to iz njegove glave izašlo. On je to procitao, a srećom bio je dovolјno neoprezan i nepažlјiv da to što je sa nekog papira pročitao - brže bolјe iznese u javnost", rekao je Vučić i dodao:

"Moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu, pošto mu nezavisnost nehemo priznati", poručio je predsednik Srbije.

Na sastanku su predstavnici Srba sa KiM izneli brojne probleme sa kojima se naš narod u pokrajini suočava zbog najnovijih nasilnih poteza Prištine i izneli svoje viđenje načina na koji je potrebno odgovoriti.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma loša, da su Srbi veoma uznemireni i pozvao Srbiju i predsednika Srbije da im pomognu u situaciji koju su stvorili katastrofalni potezi Prištine.

"I do ovog trenutka srpski narod je bio u iskušenjima, ali ovom nerazumnom politikom Prištine doteralo je cara do duvara", poručio je Rakić, dodavši da će predstavnici srpskog naroda biti ispred svog naroda, i da neće dozvoliti da Srbe proteruju.

Na pitanje predsednika šta očekuje da se uradi, Rakić je rekao: "Molim vas da nađete rešenje, da nas podržite i budete uz srpski narod, mi sami ne možemo, molim da nam pomognete".

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je da je situacija na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku veoma složena i da Albanci ne dozvolјavaju transport boca sa kiseonikom, koje su neophodne pacijentima.

On je rekao da rezervi još ima, ali da ga plaši šta će biti kada one budu potrošene i ocenio da se na KiM događa planski, organizovan, sistematski teror nad Srbima samo zato što ne prihvataju jednu "kvazi državu, mafijašku državu".

"Ne možemo dozvoliti da neko ugrozi našu egzistenciju. Moramo da se borimo svim dozvolјenim sredstvima, a siguran sam da ćemo imati vašu podršku", rekao je Ivanović.

Probleme ima i Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, čiji je rektor Rade Grbić upozorio da bi za nekoliko dana rad te visokoškolske institucije mogao biti potpuno prekinut.

“Bojim se da za par dana može doći do potpunog prekida rada Univerziteta. Roditelјi me zovu i pitaju da li možemo da garantujemo bezbednost za njihovu decu”, rekao je Grbić i podsetio da im snagu daje podrška države Srbije.

Direktor Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici Jovo Popović istakao je da uvođenje taksi ugrožava rad tog centra i upozorio da bi rezerve hrane za studente mogle da nestanu za sedam dana.

“Imamo rezerve za sedam dana i to uz promenu režima rada”, rekao je Popović i naveo da se dnevno u Centru priprema 5.000 obroka.

Predstavnik studenata u Kosovskoj Mitrovici Milan Savić naveo je da loša situacija na KiM ugrožava rad Univerziteta, na kojem studiraju i studenti iz centralne Srbije.

“Mi više nećemo da trpimo. Koliko sutra ćemo se okupiti i braniti, prvo akademski, a potom i svim drugim demokratskim raspoloživim sredstvima”, kazao je Savić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike