МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Морамо се припремити на дуготрајну помоћ нашем народу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Морамо се припремити на дуготрајну помоћ нашем народу

23.новембар 2018. Извор: Танјуг

Морамо се припремити на дуготрајну помоћ и подршку нашем народу на Косову и Метохији, која неће бити ни лака, ни једноставна, ни јефтина, рекао је председник Србије Александар Вучић, истичући одлучност Албанаца да гурају до краја са мерама.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Председник је поручио да Србија не пристаје ни на каква нова правила и уцене и позвао Приштину да повуче незаконите, варварске и противцивилизацијске тафире, јер у супротном неће бити наставка разговора.

Додао је да је јуче покушао да упозори домаћу и међународну јавност да ће то што Приштина ради изазвати катастрофу великих размера.

У обраћању након састанка са министрима и премијерком, Вучић је рекао да је један од начина на који би Приштина сада да изађе "из целе приче" јесте да са нама разговарају, а ми да то прихватимо и да будемо срећни кад врате тарифе на 10 одсто, што Србији, поручио је, не пада на памет да прихвати.

"Или да прихватимо да им дамо све у енергетици, а они ће да повуку тарифе и да, ваљда, прихватимо нову реалност. Треће, не знају ни они шта је, али да учинимо нешто за Приштину да би она спасила образ", рекао је председник.

Србија, поручио је, ни на шта од тога неће да пристане.

"Србија не пристаје на нова правила, нове уцене за земљу и народ. Повуците тафире, незаконите, варварске, противцивилизацијске... Када их повучете, одмах ћемо да разговарамо на тему коју хоћете, али док то не урадите, да нам дивљачким потезима уводите у нову реалност - нисмо глупи, али нема тог притиска који можете да направите", поручио је Вучић.

Пошто другачије не могу да победе српску државу, која је данас много економски снажнија и одговорнија него 204-2012 кад смо трпели пораз за поразом, они виде како се клатно помера на страну Србије, зато је нервоза све већа, истиче Вучић.

Како је рекао, главни циљ Албанца са Косова јесте да Срби напусте Косово, да их тамо више не буде, да својој деци поруче да немају будућност.

"Зато молим Србе да буду јаки и да остану. Говорили смо вечерас о томе на које начине ћемо помоћи, наш народ неће бити гладан и жедан, ма колико д абуде потребно новца да потрошимо, наћи ћемо решење за опстанак народа али нећемо прихватити уцене оних који су у томе учествовали ни било које притиске", поручио је Вучић.

Онима који мисле да је могуће да војном, полицијском силом уплаше Србију - да то није могуће и Србија тако нешто неће дозволити.

"Ми јесмо мали, слаби, морамо да водимо рачуна свом народу јер смо имали пуно ратова, и морамо да водимо рачуна о сваком животу и зато мирно и сталожено одговарамо на провокације, зато више ћутимо него што говоримо, зато их молимо за стабилност и мир и не претимо никоме", рекао је Вучић.

Одлуке Приштине којима се онемогућава трговина је нешто што представља најзначајнији покушај дестабилизације Србије до данас.

"Уводејење такси је антицивилизацијски антиевропски чин, кршење једног фундаменталних права и слобода на којима почива Европа и свет - слобода кретења и протока роба, капитала и услуга. Оно што су урадили, урадили су из нама непознатих разлога, а правдају га тобожњом агресијом Србије у чему су добили пдоршку неких значајних светских сила", рекао је председник Србије.

Председник је рекао да Приштина окривљује Србију за то што је победиала на гласању у Интерполу и то сте могли да видите и у западним медијима.

"Они нама немају шта друго да замере, немају шта да нам кажу, нисмо прекршили ЦЕФТА, као ни БиХ, угрожавају економски развој и Србије и БиХ. Гледаћемо да и са БиХ координишемо наше активности да се успостави владавина права у региону Западног Балкана и ЦЕФТА", додао је Вучић.

Вучић додаје да хистерија у Приштини не престаје, да нас оптужују за Интерпол а да Србија није тражила никакво гласање.

"На почетку разговара са њима рекли смо - немојте да тражите улазак у међународне организације, то мора да буде део нашег свеобухватног договора. Не можете да нас стављате пред зид а да се ми правимо да се ништа не догађа", рекао је Вучић.

Према његовим речима, изјава Рамуша Харадинаја да иду са тим мерама до краја и да за месеца дана Србија мора да призна Косово или ће бити срушена власт у Београду на улицама - није случајна али то није његова замисао, већ је то прочитао са папира који је неко други донео у његову канцеларију.

"Они су постигли неку врсте бесе да издрже са таксама и да терају до краја за шта ће обезбеђивати подршку у Вашингтону како сами кажу, а ми не желимо да верујемо да је тако, и да ће ићи до изнемоглости да би показали да су држава 100 одсто. То је за њих политичка кампања, игра, шала. направили су билборде, играју се тиме, то је за њих прича за дневно-политичку употребу и ништа друго их не интересује", истиче Вучић.

Они који мисле да су у питању само њихови интерни разлози немају одговор на питање зашто је Тачи иницијативом Уставном суду Србима и оно мало што су добили од друштвене имовине - поново одузео.

"То је урадио Тачи а не Харадинај, они раде заједно, понекад показују да тобож нису јединствени, понашају се као добар и лош полицајац, али су јединствени у антисрпској политици", истиче Вучић.

Истакао је и да ништа није слагао ни измислио када је извештавао о кретању њихових трупа , већ да је гледа фотографије и снимке које су снуимали наши људи.

"Док су у Србији једва дочекали да кажу да то није тачно, већ да је тачно оно што каже Кфор . Па питам вас, шат је истина, шта је тачно? Оно што хе говорио Кфор или ја? Јесу биле њхове јединице на три минута од Митровице или не? Тамо нису иначе стациониране", каже Вучић.

На то што у Приштини потезе оправдавају образложењем да се све то ради у циљу утврђивања одговорних за убиство Оливера Ивановића, он пита да ли је неко данас чуо да су разрешили убиство Ивановића.

"Наравно да нису. То им је била дужност, али наравно да нису", рекао је он.

Вучић: Да будемо губитници - тај филм неће гледати

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас, након састанка са Владом Србије поводом дешавања на Косову и Метохији, да је Приштина показала све комплексе и фрустрације, и колико Косово није држава, јер они који имају дугу државнотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу, присебношћу, а не лудилом.

„То јасно и недвосмислено показује све комплексе и фрустрације и колико то није држава. Али, то је подржано од стране неких других, јер треба да се докаже свима нама колико је то једна држава".

"Људи који имају дугу државнотворну традицију знају да се то показује скромношћу, смерношћу и присебношћу, а не лудилом“, казао је он у обраћању новинарима и додао:

"Ако мисле да ћемо да се умилостимо тиме да будемо губитници, као други, пре, то у Приштини неће гледати", рекао је председник Вучић.

„Наставиће да се дуре и у томе ће имати подршку оних који мисле да су све завршили. Мислим да нас чека не лак период, период у којем ма колико да је тешко знамо шта је чинити. Када знате да је на вашој страни правда и правичност, штитите истину, правду и слободу, шта може да вас уплаши...“, казао је Вучић.

Рекао је да је они који су спонзори косовске независности требало да ураде много тога пре него што су неки схватили у потпуности да могу да раде шта хоће.

Сада ће бити тешко да било шта ураде у вези тога, рекао је он додајући да је скептик да могу да уразуме Приштину.

Одговарајући даље на питања Тањуга које је његово мишљење да ли би се ово данас десило да је неко из међународне заједнице на време реаговао на одлуку приштинских власти на повећање такси и да ли очекује смиривање или Приштина има још неких мера које би се усудила да потегне, Вучић је подсетио да су приштинске власти недвосмислено рекле да желе и да ће да траје ово, све до признања независности или рушења власти у Београду.

Поновио је да је то неко са стране смислио и да ће се они у Приштини држати тога.

„Да су неки желели да неко изврши притисак, могли су то да ураде када је донета одлука о увођењу таксе од 10 одсто. Сада ће тражити начине да додатно унизе Србију и да трпимо приштинске љутње. Сетите се да је један званичник из Брисела рекао ''ви Срби сте сами криви зато што сте их наљутили у Интерполу''“, рекао је он.

Вучић је указао да је за њих било најбоље када је Косово својевремено прогласило једнострано незавсиност, а из Београда су на то стигла само два саопштења, а они са власти су побегли, један од њих је отишао у Румунију.

„Такође је за њих било најбоље када смо 2009. сами себе истерали из УН, 2010. сами себе поразили у Међународном суду праве, 2011. сами поставили границу на Брњаку И Јарињу, која сада не дозвољава да довеземо робу нашем народу на северу Косова. Ми смо криви што више не желимо да на такав нацицн губимо. Почели смо да се понашамо одговорније, а да их умилостимо тиме да будемо губитници као други пре - неће гледати тај филм. Наставиће да се дуре и у томе имати подршку оних кој мисле да су све заврсисли“, рекао је Вучић.

Нагласио је да га чуди што Срби нису разумели, када је говорио и промени границе са Тачијем, колики је то помак.

„Они који кажу да сам продао, издао и предао земљу, заборављају да кажу да су одавно издали све, одавно продали и предали све. Све што смо успели да направимо било је право мало чудо, да померимо Србију. То је изазвало стравичну нервозу, љутњу, хистерично и антицивилизацијско понашање“, објаснио је он.

Вучић је казао да се Приштина понаша као дете које показује мишиће - иду њих 120 да хапсе три човека, и то пред децом.

Задржаћемо миран приступ, граница - да не убијају наше људе

Председник Србије Александар Вучић нагласио је вечерас, након састанка са Владом Србије у вези нових догађања на Косову и Метохији, да ће Србија наставити са мирним приступом, а граница томе је - да не убијају наше људе.

Вучић је, у обраћању медијима, на питање где је граница до које иде Србија, истакао да ћемо увек тражити мир и разговоре, повратак на пређашње стање, а да је граница - "да нам не убијају људе".

Подвукао је да ће Србија наставити да ради на чувању мира, чувајући себе, свој народ и своје грађане на Косову и Метохији.

„То је пресудно и морате свакодневно доносити битне одлуке, а да сачувате присебност“, објаснио је Вучић.

Указао је да је имао озбиљне разговоре са представницима Немачке, Италије, Француске САД и другима.

„Немам право да говорим о свим детаљима, јер ти људи нису данас ту да кажу своје виђење. Имали смо озбиљне разговоре и упознали смо их са свим о чему говоримо и како размишљамо. Ми морамо да разумемо чињеницу да су они признали независност и да имају другачију визуру од нас, а неки од њих изразито другачију визуру“, рекао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике