MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Moramo se pripremiti na dugotrajnu pomoć našem narodu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Moramo se pripremiti na dugotrajnu pomoć našem narodu

23.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Moramo se pripremiti na dugotrajnu pomoć i podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, koja neće biti ni laka, ni jednostavna, ni jeftina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ističući odlučnost Albanaca da guraju do kraja sa merama.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Predsednik je poručio da Srbija ne pristaje ni na kakva nova pravila i ucene i pozvao Prištinu da povuče nezakonite, varvarske i protivcivilizacijske tafire, jer u suprotnom neće biti nastavka razgovora.

Dodao je da je juče pokušao da upozori domaću i međunarodnu javnost da će to što Priština radi izazvati katastrofu velikih razmera.

U obraćanju nakon sastanka sa ministrima i premijerkom, Vučić je rekao da je jedan od načina na koji bi Priština sada da izađe "iz cele priče" jeste da sa nama razgovaraju, a mi da to prihvatimo i da budemo srećni kad vrate tarife na 10 odsto, što Srbiji, poručio je, ne pada na pamet da prihvati.

"Ili da prihvatimo da im damo sve u energetici, a oni će da povuku tarife i da, valјda, prihvatimo novu realnost. Treće, ne znaju ni oni šta je, ali da učinimo nešto za Prištinu da bi ona spasila obraz", rekao je predsednik.

Srbija, poručio je, ni na šta od toga neće da pristane.

"Srbija ne pristaje na nova pravila, nove ucene za zemlјu i narod. Povucite tafire, nezakonite, varvarske, protivcivilizacijske... Kada ih povučete, odmah ćemo da razgovaramo na temu koju hoćete, ali dok to ne uradite, da nam divlјačkim potezima uvodite u novu realnost - nismo glupi, ali nema tog pritiska koji možete da napravite", poručio je Vučić.

Pošto drugačije ne mogu da pobede srpsku državu, koja je danas mnogo ekonomski snažnija i odgovornija nego 204-2012 kad smo trpeli poraz za porazom, oni vide kako se klatno pomera na stranu Srbije, zato je nervoza sve veća, ističe Vučić.

Kako je rekao, glavni cilј Albanca sa Kosova jeste da Srbi napuste Kosovo, da ih tamo više ne bude, da svojoj deci poruče da nemaju budućnost.

"Zato molim Srbe da budu jaki i da ostanu. Govorili smo večeras o tome na koje načine ćemo pomoći, naš narod neće biti gladan i žedan, ma koliko d abude potrebno novca da potrošimo, naći ćemo rešenje za opstanak naroda ali nećemo prihvatiti ucene onih koji su u tome učestvovali ni bilo koje pritiske", poručio je Vučić.

Onima koji misle da je moguće da vojnom, policijskom silom uplaše Srbiju - da to nije moguće i Srbija tako nešto neće dozvoliti.

"Mi jesmo mali, slabi, moramo da vodimo računa svom narodu jer smo imali puno ratova, i moramo da vodimo računa o svakom životu i zato mirno i staloženo odgovaramo na provokacije, zato više ćutimo nego što govorimo, zato ih molimo za stabilnost i mir i ne pretimo nikome", rekao je Vučić.

Odluke Prištine kojima se onemogućava trgovina je nešto što predstavlјa najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije do danas.

"Uvodejenje taksi je anticivilizacijski antievropski čin, kršenje jednog fundamentalnih prava i sloboda na kojima počiva Evropa i svet - sloboda kretenja i protoka roba, kapitala i usluga. Ono što su uradili, uradili su iz nama nepoznatih razloga, a pravdaju ga tobožnjom agresijom Srbije u čemu su dobili pdoršku nekih značajnih svetskih sila", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da Priština okrivlјuje Srbiju za to što je pobediala na glasanju u Interpolu i to ste mogli da vidite i u zapadnim medijima.

"Oni nama nemaju šta drugo da zamere, nemaju šta da nam kažu, nismo prekršili CEFTA, kao ni BiH, ugrožavaju ekonomski razvoj i Srbije i BiH. Gledaćemo da i sa BiH koordinišemo naše aktivnosti da se uspostavi vladavina prava u regionu Zapadnog Balkana i CEFTA", dodao je Vučić.

Vučić dodaje da histerija u Prištini ne prestaje, da nas optužuju za Interpol a da Srbija nije tražila nikakvo glasanje.

"Na početku razgovara sa njima rekli smo - nemojte da tražite ulazak u međunarodne organizacije, to mora da bude deo našeg sveobuhvatnog dogovora. Ne možete da nas stavlјate pred zid a da se mi pravimo da se ništa ne događa", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, izjava Ramuša Haradinaja da idu sa tim merama do kraja i da za meseca dana Srbija mora da prizna Kosovo ili će biti srušena vlast u Beogradu na ulicama - nije slučajna ali to nije njegova zamisao, već je to pročitao sa papira koji je neko drugi doneo u njegovu kancelariju.

"Oni su postigli neku vrste bese da izdrže sa taksama i da teraju do kraja za šta će obezbeđivati podršku u Vašingtonu kako sami kažu, a mi ne želimo da verujemo da je tako, i da će ići do iznemoglosti da bi pokazali da su država 100 odsto. To je za njih politička kampanja, igra, šala. napravili su bilborde, igraju se time, to je za njih priča za dnevno-političku upotrebu i ništa drugo ih ne interesuje", ističe Vučić.

Oni koji misle da su u pitanju samo njihovi interni razlozi nemaju odgovor na pitanje zašto je Tači inicijativom Ustavnom sudu Srbima i ono malo što su dobili od društvene imovine - ponovo oduzeo.

"To je uradio Tači a ne Haradinaj, oni rade zajedno, ponekad pokazuju da tobož nisu jedinstveni, ponašaju se kao dobar i loš policajac, ali su jedinstveni u antisrpskoj politici", ističe Vučić.

Istakao je i da ništa nije slagao ni izmislio kada je izveštavao o kretanju njihovih trupa , već da je gleda fotografije i snimke koje su snuimali naši lјudi.

"Dok su u Srbiji jedva dočekali da kažu da to nije tačno, već da je tačno ono što kaže Kfor . Pa pitam vas, šat je istina, šta je tačno? Ono što he govorio Kfor ili ja? Jesu bile njhove jedinice na tri minuta od Mitrovice ili ne? Tamo nisu inače stacionirane", kaže Vučić.

Na to što u Prištini poteze opravdavaju obrazloženjem da se sve to radi u cilјu utvrđivanja odgovornih za ubistvo Olivera Ivanovića, on pita da li je neko danas čuo da su razrešili ubistvo Ivanovića.

"Naravno da nisu. To im je bila dužnost, ali naravno da nisu", rekao je on.

Vučić: Da budemo gubitnici - taj film neće gledati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, nakon sastanka sa Vladom Srbije povodom dešavanja na Kosovu i Metohiji, da je Priština pokazala sve komplekse i frustracije, i koliko Kosovo nije država, jer oni koji imaju dugu državnotvornu tradiciju znaju da se to pokazuje skromnošću, smernošću, prisebnošću, a ne ludilom.

„To jasno i nedvosmisleno pokazuje sve komplekse i frustracije i koliko to nije država. Ali, to je podržano od strane nekih drugih, jer treba da se dokaže svima nama koliko je to jedna država".

"Ljudi koji imaju dugu državnotvornu tradiciju znaju da se to pokazuje skromnošću, smernošću i prisebnošću, a ne ludilom“, kazao je on u obraćanju novinarima i dodao:

"Ako misle da ćemo da se umilostimo time da budemo gubitnici, kao drugi, pre, to u Prištini neće gledati", rekao je predsednik Vučić.

„Nastaviće da se dure i u tome će imati podršku onih koji misle da su sve završili. Mislim da nas čeka ne lak period, period u kojem ma koliko da je teško znamo šta je činiti. Kada znate da je na vašoj strani pravda i pravičnost, štitite istinu, pravdu i slobodu, šta može da vas uplaši...“, kazao je Vučić.

Rekao je da je oni koji su sponzori kosovske nezavisnosti trebalo da urade mnogo toga pre nego što su neki shvatili u potpunosti da mogu da rade šta hoće.

Sada će biti teško da bilo šta urade u vezi toga, rekao je on dodajući da je skeptik da mogu da urazume Prištinu.

Odgovarajući dalјe na pitanja Tanjuga koje je njegovo mišlјenje da li bi se ovo danas desilo da je neko iz međunarodne zajednice na vreme reagovao na odluku prištinskih vlasti na povećanje taksi i da li očekuje smirivanje ili Priština ima još nekih mera koje bi se usudila da potegne, Vučić je podsetio da su prištinske vlasti nedvosmisleno rekle da žele i da će da traje ovo, sve do priznanja nezavisnosti ili rušenja vlasti u Beogradu.

Ponovio je da je to neko sa strane smislio i da će se oni u Prištini držati toga.

„Da su neki želeli da neko izvrši pritisak, mogli su to da urade kada je doneta odluka o uvođenju takse od 10 odsto. Sada će tražiti načine da dodatno unize Srbiju i da trpimo prištinske lјutnje. Setite se da je jedan zvaničnik iz Brisela rekao ''vi Srbi ste sami krivi zato što ste ih nalјutili u Interpolu''“, rekao je on.

Vučić je ukazao da je za njih bilo najbolјe kada je Kosovo svojevremeno proglasilo jednostrano nezavsinost, a iz Beograda su na to stigla samo dva saopštenja, a oni sa vlasti su pobegli, jedan od njih je otišao u Rumuniju.

„Takođe je za njih bilo najbolјe kada smo 2009. sami sebe isterali iz UN, 2010. sami sebe porazili u Međunarodnom sudu prave, 2011. sami postavili granicu na Brnjaku I Jarinju, koja sada ne dozvolјava da dovezemo robu našem narodu na severu Kosova. Mi smo krivi što više ne želimo da na takav nacicn gubimo. Počeli smo da se ponašamo odgovornije, a da ih umilostimo time da budemo gubitnici kao drugi pre - neće gledati taj film. Nastaviće da se dure i u tome imati podršku onih koj misle da su sve zavrsisli“, rekao je Vučić.

Naglasio je da ga čudi što Srbi nisu razumeli, kada je govorio i promeni granice sa Tačijem, koliki je to pomak.

„Oni koji kažu da sam prodao, izdao i predao zemlјu, zaboravlјaju da kažu da su odavno izdali sve, odavno prodali i predali sve. Sve što smo uspeli da napravimo bilo je pravo malo čudo, da pomerimo Srbiju. To je izazvalo stravičnu nervozu, lјutnju, histerično i anticivilizacijsko ponašanje“, objasnio je on.

Vučić je kazao da se Priština ponaša kao dete koje pokazuje mišiće - idu njih 120 da hapse tri čoveka, i to pred decom.

Zadržaćemo miran pristup, granica - da ne ubijaju naše lјude

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je večeras, nakon sastanka sa Vladom Srbije u vezi novih događanja na Kosovu i Metohiji, da će Srbija nastaviti sa mirnim pristupom, a granica tome je - da ne ubijaju naše lјude.

Vučić je, u obraćanju medijima, na pitanje gde je granica do koje ide Srbija, istakao da ćemo uvek tražiti mir i razgovore, povratak na pređašnje stanje, a da je granica - "da nam ne ubijaju lјude".

Podvukao je da će Srbija nastaviti da radi na čuvanju mira, čuvajući sebe, svoj narod i svoje građane na Kosovu i Metohiji.

„To je presudno i morate svakodnevno donositi bitne odluke, a da sačuvate prisebnost“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je imao ozbilјne razgovore sa predstavnicima Nemačke, Italije, Francuske SAD i drugima.

„Nemam pravo da govorim o svim detalјima, jer ti lјudi nisu danas tu da kažu svoje viđenje. Imali smo ozbilјne razgovore i upoznali smo ih sa svim o čemu govorimo i kako razmišlјamo. Mi moramo da razumemo činjenicu da su oni priznali nezavisnost i da imaju drugačiju vizuru od nas, a neki od njih izrazito drugačiju vizuru“, rekao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike