МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Стефановић: Упад РОСУ нема везе са решавањем убиства Ивановића
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Стефановић: Упад РОСУ нема везе са решавањем убиства Ивановића

24.новембар 2018. Извор: Танјуг

Најновији упад РОСУ на север Косова представља политичку игру, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Небојша Стефановић

Фото: Танјуг

"Свима је јасно да упад РОСУ на север Косова нема везе са решавањем убиства Ивановића, већ са опстанком Срба на Косову и Метохији и да представља политичку игру", рекао је Стефановић на прес-конференцији.

У том контексту министар је позвао Приштину да обавести Београд о томе докле се стигло са решавањем Ивановићевог убиства.

"Београд је заинтересован за разрешење убиства Оливера Ивановића и волели бисмо да добијемо било какву информацију докле се стигло са истрагом. Не морају то да поделе са нама, могу са међународним институцијама или да изађу и јавно кажу. Нека кажу кога су оптужили и шта. Нека кажу да су на прагу решавања тог убиства", рекао је Стефановић новинарима у Београду.

Каже и да су Кфор и НАТО дали гаранције да РОСУ неће долазити на север Косова, а да о томе не буду обавештени људи из локалне заједнице, али да се то ипак десило.

"Ужасно је сложено стање по живот људи, по Србе на КиМ. Њихова безбедност је стално угрожена јер не знају више шта може да им се деси", истакао је Стефановић и додао да Београд прати ситуацију.

"Покушавамо да будемо одговорни јер морамо водити рачуна да било какав наш потез не угрози безбедност Срба на КиМ, а да се истовремено боримо за очување територијалног интегритета земље", рекао је Стефановић.

Министар је навео да је ситуација на КиМ и даље веома напета и да се ништа није променило за Србе, јер таксе на робу из Србије нису укинуте.

"Противзаконито уведене таксе и даље су на снази, оне угрожавају интерес Срба који живе јужно и северно од Ибра", рекао је Стефановић.

Он је додао да су увођењем такси прекршени сви међународни принципи и норме и да не види озбиљнију реакцију "свих оних који би на то морали да реагују".

"Не зато што то каже Србија, већ ако хоће да заштите међународно право и споразуме чији су гаранти. Узнемиреност становништва је велика јер је ово пети пут да на север Косова упадају људи са дугим цевима", нагласио је министар.

Министар Вулин: Без рушења Вучића нема признања Косова

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да "једини начин да Србија призна Косово јесте да (председник Србије Александар) Вучић буде срушен и замењен неким послушним и слабим".

Косовски премијер Рамуш "Харадинај и они из међународне заједнице који му допуштају да уводи таксе и крши ССП и Цефта споразум то знају, напомиње Вулин.

"Зато је увођење такси и показивање силе према Србима у Косовској Митровици део једне исте акција која за свој циљ има на првом месту рушење Вучића као нужни предуслов за признање целовитог и јединственог Косова", навео је у саопштењу за јавност министар Вулин.

Истакао је да, међутим, "док Вучић води Србију идеја независног Косова ће трпети поразе, а то му велике силе неће опростити".

Харадинај је раније изјавио да царине од 100 одсто на робу из Србије неће бити укинуте док Србија не призна независност Косова.

Љајић: Дугорочна штета може да буде огромна

Највећу штету због повећања царина за 100 одсто за робу која се пласира на тржиште Косова претрпеће мала и средња предузећа, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и додаје да је за сада тешко проценити колико би Србија могла да изгуби.

"Мислим да је огромна штета већ сада направљена, али тешко је говорити о износима јер све зависи од тога колико ће ове бесмислене мере трајати. Процене би тренутно биле одокативне, тешко је говорити о прецизним износима", каже Љајић за Танјуг.

Он подсећа да је до сада на тржиште Косова годишње пласирана роба у вредности од 440 милиона евра.

"Ако се рачуна да добит предузећа може да буде око десет одсто, то је 44 милиона добити за српска предузећа. Међутим, штета не може само да се мери кроз износ новца или обим трговине, дугорочна штета мозе да буде огромна", наводи Љајић.

Он истиче да ће највише трпети мала и средња предузећа која су трговала са Косовом, наводећи да је 2.662 фирми продавало своју робу и остварилавало неки вид трговине.

Од тога је 20 највећих продаваца робе укупно продавало робу у вредности од 201 милион евра, а сва остала предузећа, више од 2.640, остваривало је преосталих 200 милиона евра.

"Велики ће се снаћи и пронаћи алтернативна тржишта сасвим сигурно, али мали трговци и мали произвођачи ће трпети највећу штету од ових блокада", каже Љајић.

Он наводи да таксе од сто одсто унапред елеминишу и помисао да неко може да буде конкурентан, те да се трговина практично обуставља због условљавања да на фактурама и декларацијама буде истакнут назив "република Косово", што до сада није био случај.

"До сада је роба мање-више ишла са декларацијама на којима је писало ''узовник за Косово'', ''дистрибутер за Косово'' и то никоме није сметало, што говори о политичком аспекту читаве приче", каже Љајић.

Додаје да дугорочне последице на трговину између централне Србије и Косова може оставити и бесомучна кампања у медијима, на друштвеним мрежама и у пракси - спаљивањем производа из Србије.

Он истиче да је у овој ситуацији императив помоћи Србима на КиМ те додаје да верује да Србија може да нађе механизме да роба иде на Косово.

"Ми то морамо да учинимо, пре свега кад говоримо и о снадбевању медицинских установа, болница и здравствених центара на Косову", истакао је Љајић.

Он каже да ће Београд наставити да врши притисак на званичне међународне институције, пре свега Брисел, јер је, наводи, лопта у њиховом дворишту, више него у приштинском.

"Приштина је доказала мерама и блокадама да им није до нормализције односа ни трговинске сарадње са Србијом, али зато институције у Бриселу морају да реагују да се ове мере што пре укину и да можемо да говорим и о другим нерешеним питањима са Косовом", закључио је Љајић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 131 573 4015
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике