MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Stefanović: Upad ROSU nema veze sa rešavanjem ubistva Ivanovića
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Stefanović: Upad ROSU nema veze sa rešavanjem ubistva Ivanovića

24.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Najnoviji upad ROSU na sever Kosova predstavlјa političku igru, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović

Foto: Tanjug

"Svima je jasno da upad ROSU na sever Kosova nema veze sa rešavanjem ubistva Ivanovića, već sa opstankom Srba na Kosovu i Metohiji i da predstavlјa političku igru", rekao je Stefanović na pres-konferenciji.

U tom kontekstu ministar je pozvao Prištinu da obavesti Beograd o tome dokle se stiglo sa rešavanjem Ivanovićevog ubistva.

"Beograd je zainteresovan za razrešenje ubistva Olivera Ivanovića i voleli bismo da dobijemo bilo kakvu informaciju dokle se stiglo sa istragom. Ne moraju to da podele sa nama, mogu sa međunarodnim institucijama ili da izađu i javno kažu. Neka kažu koga su optužili i šta. Neka kažu da su na pragu rešavanja tog ubistva", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Kaže i da su Kfor i NATO dali garancije da ROSU neće dolaziti na sever Kosova, a da o tome ne budu obavešteni lјudi iz lokalne zajednice, ali da se to ipak desilo.

"Užasno je složeno stanje po život lјudi, po Srbe na KiM. Nјihova bezbednost je stalno ugrožena jer ne znaju više šta može da im se desi", istakao je Stefanović i dodao da Beograd prati situaciju.

"Pokušavamo da budemo odgovorni jer moramo voditi računa da bilo kakav naš potez ne ugrozi bezbednost Srba na KiM, a da se istovremeno borimo za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlјe", rekao je Stefanović.

Ministar je naveo da je situacija na KiM i dalјe veoma napeta i da se ništa nije promenilo za Srbe, jer takse na robu iz Srbije nisu ukinute.

"Protivzakonito uvedene takse i dalјe su na snazi, one ugrožavaju interes Srba koji žive južno i severno od Ibra", rekao je Stefanović.

On je dodao da su uvođenjem taksi prekršeni svi međunarodni principi i norme i da ne vidi ozbilјniju reakciju "svih onih koji bi na to morali da reaguju".

"Ne zato što to kaže Srbija, već ako hoće da zaštite međunarodno pravo i sporazume čiji su garanti. Uznemirenost stanovništva je velika jer je ovo peti put da na sever Kosova upadaju lјudi sa dugim cevima", naglasio je ministar.

Ministar Vulin: Bez rušenja Vučića nema priznanja Kosova

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da "jedini način da Srbija prizna Kosovo jeste da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić bude srušen i zamenjen nekim poslušnim i slabim".

Kosovski premijer Ramuš "Haradinaj i oni iz međunarodne zajednice koji mu dopuštaju da uvodi takse i krši SSP i Cefta sporazum to znaju, napominje Vulin.

"Zato je uvođenje taksi i pokazivanje sile prema Srbima u Kosovskoj Mitrovici deo jedne iste akcija koja za svoj cilј ima na prvom mestu rušenje Vučića kao nužni preduslov za priznanje celovitog i jedinstvenog Kosova", naveo je u saopštenju za javnost ministar Vulin.

Istakao je da, međutim, "dok Vučić vodi Srbiju ideja nezavisnog Kosova će trpeti poraze, a to mu velike sile neće oprostiti".

Haradinaj je ranije izjavio da carine od 100 odsto na robu iz Srbije neće biti ukinute dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova.

Ljajić: Dugoročna šteta može da bude ogromna

Najveću štetu zbog povećanja carina za 100 odsto za robu koja se plasira na tržište Kosova pretrpeće mala i srednja preduzeća, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodaje da je za sada teško proceniti koliko bi Srbija mogla da izgubi.

"Mislim da je ogromna šteta već sada napravlјena, ali teško je govoriti o iznosima jer sve zavisi od toga koliko će ove besmislene mere trajati. Procene bi trenutno bile odokativne, teško je govoriti o preciznim iznosima", kaže Ljajić za Tanjug.

On podseća da je do sada na tržište Kosova godišnje plasirana roba u vrednosti od 440 miliona evra.

"Ako se računa da dobit preduzeća može da bude oko deset odsto, to je 44 miliona dobiti za srpska preduzeća. Međutim, šteta ne može samo da se meri kroz iznos novca ili obim trgovine, dugoročna šteta moze da bude ogromna", navodi Ljajić.

On ističe da će najviše trpeti mala i srednja preduzeća koja su trgovala sa Kosovom, navodeći da je 2.662 firmi prodavalo svoju robu i ostvarilavalo neki vid trgovine.

Od toga je 20 najvećih prodavaca robe ukupno prodavalo robu u vrednosti od 201 milion evra, a sva ostala preduzeća, više od 2.640, ostvarivalo je preostalih 200 miliona evra.

"Veliki će se snaći i pronaći alternativna tržišta sasvim sigurno, ali mali trgovci i mali proizvođači će trpeti najveću štetu od ovih blokada", kaže Ljajić.

On navodi da takse od sto odsto unapred eleminišu i pomisao da neko može da bude konkurentan, te da se trgovina praktično obustavlјa zbog uslovlјavanja da na fakturama i deklaracijama bude istaknut naziv "republika Kosovo", što do sada nije bio slučaj.

"Do sada je roba manje-više išla sa deklaracijama na kojima je pisalo ''uzovnik za Kosovo'', ''distributer za Kosovo'' i to nikome nije smetalo, što govori o političkom aspektu čitave priče", kaže Ljajić.

Dodaje da dugoročne posledice na trgovinu između centralne Srbije i Kosova može ostaviti i besomučna kampanja u medijima, na društvenim mrežama i u praksi - spalјivanjem proizvoda iz Srbije.

On ističe da je u ovoj situaciji imperativ pomoći Srbima na KiM te dodaje da veruje da Srbija može da nađe mehanizme da roba ide na Kosovo.

"Mi to moramo da učinimo, pre svega kad govorimo i o snadbevanju medicinskih ustanova, bolnica i zdravstvenih centara na Kosovu", istakao je Ljajić.

On kaže da će Beograd nastaviti da vrši pritisak na zvanične međunarodne institucije, pre svega Brisel, jer je, navodi, lopta u njihovom dvorištu, više nego u prištinskom.

"Priština je dokazala merama i blokadama da im nije do normalizcije odnosa ni trgovinske saradnje sa Srbijom, ali zato institucije u Briselu moraju da reaguju da se ove mere što pre ukinu i da možemo da govorim i o drugim nerešenim pitanjima sa Kosovom", zaklјučio je Ljajić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike