МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Више и не крију да стварају једну државу
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Више и не крију да стварају једну државу

26.новембар 2018. Извор: Танјуг

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Албанија и самопроглашено Косово више и не крију да стварају једну државу, наводећи да су нови ставови албанског премијера Едија Раме о подршци Приштини усмерени ка стварању такозване "велике Албаније".

Ивица Дачић

Фото: Танјуг

Дачић је истакао да је Рама "убио регионалну сарадњу" и европске вредности тиме што је подржао Приштину у блокади робе из централне Србије и БиХ.

Он је, како преноси Срна, указао да је албански премијер том подршком Приштини прекршио и Споразум о стабилизацији и придруживању који Тирана има са ЕУ и да сада Београд поново треба да брани европске вредности.

"Једна од четири основне европске вредности је слободна трговина", подсетио је Дачић, критикујући представнике ЕУ због благог реаговања на одлуку Приштине о увођењу такси на српску робу.

Он је одбацио ставове Раме да званични Београд није био искрен у дијалогу са Приштином и поновио да је Београд испунио све на шта се обавезао Бриселским споразумом, док је прошло више од 2.000 дана од када Приштина није успоставила заједницу српских општина.

Дачић је одбацио критике о активностима српске дипломатије на повлачењу признања такозване косовске независности, указавши да је ту реч о двоструким стандардима.

Према његовим речима, када на седницама Савета безбедности УН неке западне државе врше притисак на неке од земља да признају косовску независност - онда је то у реду, а Београду није дозвољено да ради на повлачењу признања косовске независности.

Дачић је у Архиву Југославије, након отварања изложбе о 180 година билатералних односа Србије и Русије, поручио да ће се Београд и даље понашати одговорно и у трговинском рату који је објавила Приштина, те неће дати никакав повод да међународна заједница говори о "две стране" у том спору.

Љајић: Изјава Раме је лудост, политичка порука упућена Бриселу

Данашња изјава албанског премијера Едија Раме да приштинске таксе треба да буду 100 одсто на северу Косова за робу из Србије и нула одсто на југу, за робу из Албаније, је "лудост", али и политички шоу и обмањивање грађана, каже министар трговине Расим Љајић.

Љајић за Танјуг објашњава да је све што се данас дешавало у Пећи "класични политички шоу и слање политичких порука" представника Приштине и Албаније.

"Ово нема пуно везе са економијом. Они обмањују властите грађане", каже Љајић и подсећа да је иначе царинска стопа међу економијама Западног Балкана, а које су потписнице ЦЕФТА - нула одсто.

Дакле, указује, за готово све производе је царинска стопа и иначе нула, било да је реч о извозу робе из Албаније за Србију, из Србије за Босну, из Македоније за Црну Гору...

"Царинска стопа је нула, тако је и до сада било између Косова и Албаније", подсећа Љајић и зато, каже, данашње изјаве су обмањивање јавности и на КиМ и у Албанији.

"Ово је једна политичка порука и представа која се данас догодила, као рекација на све што смо имали прилику да видимо, чујемо и доживимо претходних дана".

Према његовим речима, то је и политичка порука која може да буде опасна, а у најмању руку је "лудост":

"Не постоји друга реч за то. Данас на планети не можете наћи сличан случај да за део територије прредлажете једну царинску стопу, за део територије другу царинску стопу", указује Љајић.

"За један народ једну царинску стопу, а на истој територији, за други народ, другу царинску стопу. Мислим да ће ова изјава ући у анале. То никад нико није ни помислио да изговори, а камоли да каже. Било је различитих трговинских ратова, било је и оружаних сукоба, али овакве идеје нити сам ја, нити је ико икад други могао да чује".

Љајић објашњава да је Приштина у кратком временском периоду, са више потеза, доказала да ЦЕФТА више не важи те да су приштинске власти кренуле "у неку самосталну авантуру" и да нико не може ни да претпостави докле ће се с тим у вези стићи.

У погледу функционисања ЦЕФТА, каже, направљена су три корака уназад, уместо да се иде ка стварању заједничког економског простора, што је у складу са Берлинским процесом и низом договора из претходних година.

"Ми смо кренули у рикверц. Ово тешко да је више заједнички економски простор".

Каже да су потези Приштине уназадили односе у региону, јер постоје "сепаратни договори", између Приштине и Албаније, те да је реч о увођењу "барикада", а не баријера.

"Ово свакако није корак који води ка нормализацији, стабилизацији прилика и остваривању идеја за које смо се сви обавезали кроз потписивање и Бриселских и Берлинских договора који су у току".

Указује и на, како каже, парадокс да је пре два дана министар финансија Албаније отворено рекао да не подржава увођење такси од 100 одсто.

"Два дана после тога, премијер (Албаније) каже не само да подржава него ће сада да предложи нешто ново, ''100 посто за север, а нула посто за јужни део Косова''. Све преседан за преседаном", поручује Љајић.

"Види се да ту суштине нема, осим ове политичке поруке, која може да буде јако опасна", упозорава министар и додаје:

"Ово је порука коју они шаљу не нама, него Бриселу:

"Ако нема визне либерализације, ако нема убрзаног пута за Косово, убрзаног пута Албаније ка ЕУ, онда ми имамо алтернативу, онда ћемо ми да се ујединимо, па онда ви видите шта ћете са нама".

Љајић сматра да је у питању "опробани рецепт" константне претње, односно да Приштина, како каже, мисли да ће успети да уплаши Европску унију идејом о мењању граница, а да за узврат очекују да би могли да добију неке повластице и привилегије.

"Ово је та врста поруке. Окрени-обрни, Европска унија је на потезу", поручује Љајић.

Ј. Јоксимовић: Почетак спровођења концепта присаједињења

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да договори абанске и владе из Приштине, између осталог и о укидању царина и формирању заједничког Фонда за спољнополитичко деловање, представљају почетак спровођења концепта присаједињења такозваног Косова Албанији.

"То, по свим ставкама потписаних, а и планираних споразума, уз нагласак на Фонд за спољнополитичко деловање тзв. Косова и Албаније ка постизању пуноправног чланства у ЕУ до 2025, који на директан и отворен, а оцигледно и финансијски обезбеђен начин - значи територијалну експанзију", навела је Јоксимовић за Танјуг.

Она каже да је циљ да се до краја уруши мултиетнички принцип и европски поредак мира и стабилности, у целом региону Западног Балкана, али, истиче, и европски поредак заједничке безбедности, демократије, владавине права, социјалне тржишне привреде, вредности и слободе, у којој је безбедност недељива, а слободе засноване на пуном постовању свих људских права.

"Ово је почетак урушавања темеља које су ОЕБС и ЕУ поставили и који чине Европу целу и слободну", навела је министарка.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике