MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Više i ne kriju da stvaraju jednu državu
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Više i ne kriju da stvaraju jednu državu

26.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Albanija i samoproglašeno Kosovo više i ne kriju da stvaraju jednu državu, navodeći da su novi stavovi albanskog premijera Edija Rame o podršci Prištini usmereni ka stvaranju takozvane "velike Albanije".

Ivica Dačić

Foto: Tanjug

Dačić je istakao da je Rama "ubio regionalnu saradnju" i evropske vrednosti time što je podržao Prištinu u blokadi robe iz centralne Srbije i BiH.

On je, kako prenosi Srna, ukazao da je albanski premijer tom podrškom Prištini prekršio i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji Tirana ima sa EU i da sada Beograd ponovo treba da brani evropske vrednosti.

"Jedna od četiri osnovne evropske vrednosti je slobodna trgovina", podsetio je Dačić, kritikujući predstavnike EU zbog blagog reagovanja na odluku Prištine o uvođenju taksi na srpsku robu.

On je odbacio stavove Rame da zvanični Beograd nije bio iskren u dijalogu sa Prištinom i ponovio da je Beograd ispunio sve na šta se obavezao Briselskim sporazumom, dok je prošlo više od 2.000 dana od kada Priština nije uspostavila zajednicu srpskih opština.

Dačić je odbacio kritike o aktivnostima srpske diplomatije na povlačenju priznanja takozvane kosovske nezavisnosti, ukazavši da je tu reč o dvostrukim standardima.

Prema njegovim rečima, kada na sednicama Saveta bezbednosti UN neke zapadne države vrše pritisak na neke od zemlјa da priznaju kosovsku nezavisnost - onda je to u redu, a Beogradu nije dozvolјeno da radi na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti.

Dačić je u Arhivu Jugoslavije, nakon otvaranja izložbe o 180 godina bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, poručio da će se Beograd i dalјe ponašati odgovorno i u trgovinskom ratu koji je objavila Priština, te neće dati nikakav povod da međunarodna zajednica govori o "dve strane" u tom sporu.

Ljajić: Izjava Rame je ludost, politička poruka upućena Briselu

Današnja izjava albanskog premijera Edija Rame da prištinske takse treba da budu 100 odsto na severu Kosova za robu iz Srbije i nula odsto na jugu, za robu iz Albanije, je "ludost", ali i politički šou i obmanjivanje građana, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić za Tanjug objašnjava da je sve što se danas dešavalo u Peći "klasični politički šou i slanje političkih poruka" predstavnika Prištine i Albanije.

"Ovo nema puno veze sa ekonomijom. Oni obmanjuju vlastite građane", kaže Ljajić i podseća da je inače carinska stopa među ekonomijama Zapadnog Balkana, a koje su potpisnice CEFTA - nula odsto.

Dakle, ukazuje, za gotovo sve proizvode je carinska stopa i inače nula, bilo da je reč o izvozu robe iz Albanije za Srbiju, iz Srbije za Bosnu, iz Makedonije za Crnu Goru...

"Carinska stopa je nula, tako je i do sada bilo između Kosova i Albanije", podseća Ljajić i zato, kaže, današnje izjave su obmanjivanje javnosti i na KiM i u Albaniji.

"Ovo je jedna politička poruka i predstava koja se danas dogodila, kao rekacija na sve što smo imali priliku da vidimo, čujemo i doživimo prethodnih dana".

Prema njegovim rečima, to je i politička poruka koja može da bude opasna, a u najmanju ruku je "ludost":

"Ne postoji druga reč za to. Danas na planeti ne možete naći sličan slučaj da za deo teritorije prredlažete jednu carinsku stopu, za deo teritorije drugu carinsku stopu", ukazuje Ljajić.

"Za jedan narod jednu carinsku stopu, a na istoj teritoriji, za drugi narod, drugu carinsku stopu. Mislim da će ova izjava ući u anale. To nikad niko nije ni pomislio da izgovori, a kamoli da kaže. Bilo je različitih trgovinskih ratova, bilo je i oružanih sukoba, ali ovakve ideje niti sam ja, niti je iko ikad drugi mogao da čuje".

Ljajić objašnjava da je Priština u kratkom vremenskom periodu, sa više poteza, dokazala da CEFTA više ne važi te da su prištinske vlasti krenule "u neku samostalnu avanturu" i da niko ne može ni da pretpostavi dokle će se s tim u vezi stići.

U pogledu funkcionisanja CEFTA, kaže, napravlјena su tri koraka unazad, umesto da se ide ka stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora, što je u skladu sa Berlinskim procesom i nizom dogovora iz prethodnih godina.

"Mi smo krenuli u rikverc. Ovo teško da je više zajednički ekonomski prostor".

Kaže da su potezi Prištine unazadili odnose u regionu, jer postoje "separatni dogovori", između Prištine i Albanije, te da je reč o uvođenju "barikada", a ne barijera.

"Ovo svakako nije korak koji vodi ka normalizaciji, stabilizaciji prilika i ostvarivanju ideja za koje smo se svi obavezali kroz potpisivanje i Briselskih i Berlinskih dogovora koji su u toku".

Ukazuje i na, kako kaže, paradoks da je pre dva dana ministar finansija Albanije otvoreno rekao da ne podržava uvođenje taksi od 100 odsto.

"Dva dana posle toga, premijer (Albanije) kaže ne samo da podržava nego će sada da predloži nešto novo, ''100 posto za sever, a nula posto za južni deo Kosova''. Sve presedan za presedanom", poručuje Ljajić.

"Vidi se da tu suštine nema, osim ove političke poruke, koja može da bude jako opasna", upozorava ministar i dodaje:

"Ovo je poruka koju oni šalјu ne nama, nego Briselu:

"Ako nema vizne liberalizacije, ako nema ubrzanog puta za Kosovo, ubrzanog puta Albanije ka EU, onda mi imamo alternativu, onda ćemo mi da se ujedinimo, pa onda vi vidite šta ćete sa nama".

Ljajić smatra da je u pitanju "oprobani recept" konstantne pretnje, odnosno da Priština, kako kaže, misli da će uspeti da uplaši Evropsku uniju idejom o menjanju granica, a da za uzvrat očekuju da bi mogli da dobiju neke povlastice i privilegije.

"Ovo je ta vrsta poruke. Okreni-obrni, Evropska unija je na potezu", poručuje Ljajić.

J. Joksimović: Početak sprovođenja koncepta prisajedinjenja

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da dogovori abanske i vlade iz Prištine, između ostalog i o ukidanju carina i formiranju zajedničkog Fonda za spolјnopolitičko delovanje, predstavlјaju početak sprovođenja koncepta prisajedinjenja takozvanog Kosova Albaniji.

"To, po svim stavkama potpisanih, a i planiranih sporazuma, uz naglasak na Fond za spolјnopolitičko delovanje tzv. Kosova i Albanije ka postizanju punopravnog članstva u EU do 2025, koji na direktan i otvoren, a ocigledno i finansijski obezbeđen način - znači teritorijalnu ekspanziju", navela je Joksimović za Tanjug.

Ona kaže da je cilј da se do kraja uruši multietnički princip i evropski poredak mira i stabilnosti, u celom regionu Zapadnog Balkana, ali, ističe, i evropski poredak zajedničke bezbednosti, demokratije, vladavine prava, socijalne tržišne privrede, vrednosti i slobode, u kojoj je bezbednost nedelјiva, a slobode zasnovane na punom postovanju svih lјudskih prava.

"Ovo je početak urušavanja temelјa koje su OEBS i EU postavili i koji čine Evropu celu i slobodnu", navela je ministarka.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike