МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Не пристајем на уцене и притиске
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Не пристајем на уцене и притиске

26.новембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће пристати на уцене и притиске по питању дијалога са Приштином.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Вучић је за РТС рекао да је данас разговарао са неким државницима Европске уније који су му предложили да треба сви заједно да разговарају, како би се постигао компромис, али да им је поручио да "нема даље".

"Имају бројне идеје о неким компромисима, али не и како да смире Албанце. Препуни су идеја, а ја нисам више спреман да слушам. Уопште ме не занима цена, чуо сам да ће неки да ме смрве, али ме не занима.

Америка је Албанцима и мама и тата, а остало су им стрине и тетке", рекао је Вучић. Каже да се не може некоме дозволити да у трци на сто метара истрчи пре свих десет метара, већ да се бескомпромисно морају вратити на почетак.

"Врати га на старт или избаци из игре, без тога нема наставка", рекао је Вучић.

Објаснио је да тиме не жели да каже да ће таксе бити укинуте, већ да неће да пристане на уцене и притиске.

"Они имају много идеја о компромису, али немају идеје како да спусте таксе", рекао је Вучић и додао да је једна од њихових идеја и да изнуде нешто.

Вучић: Држава дужна да заштити Србе на целом Косову

Председник Србије Александар Вучић каже да Србија има обавезу да заштити Србе на целом Косову а да посебан договор постоји са НАТО за север Косова и Метохије.

"Они су Србе довели у позицију некога ко је у углу, иако сам их молио да то не раде и немамо избора", рекао је Вучић.

"Желели - не желели, морамо да будемо уз свој народ. Србе на КиМ, на северу, молим да се боре мирним начинима, да се боре за себе и за своју земљу макар онолико колико се у Београду неко бори за њих.

А имају сву нашу подршку. А то нисам само ја, или нас десетак, већ бројни људи који су допремали помоћ и много тога другог", рекао је Вучић.

Када се ради о решавању косовског питања, после неког времена када се чинило да се помакло са мртве тачке, сада је не на почетку, већ - испод почетка.

"Ништа више не могу да вам кажем. Ако неко није у стању да поштује таксе, регионални економски простор и оно што је потписао и примењивао пре 12 година, а све то зато што смо били натерани да се бранимо у Интерполу, а били смо натерани и ништа више од тога", каже Вучић за РТС.

Упитан да ли се слаже са констатацијом да после свега што се дешавало у Интерполу, да је Косово само мало поглавље књиге која се пише о Русији, каже: "Делимично се слажем. Ту има један проблем. То се тиче нас, Срба, бар једнако колико и Албанаца, и што је наш посао да покушамо да озбиљним и одговорним понашањем не будемо против Запада а да уз себе имамо Русију и Кину."

На питање о односима са Аустријом, Вучић каже да и данас имамо добре односе са том земљом, да је аустријски канцелар први осудио таксе које је увела Приштина, а ли да се не може очекивати да раде против своје политике. "Не можете очекивати да буду на истим позицијама као ми. Нису и неће бити", рекао је он и подсетио да су Аустроугарска и Велика Британија од друге половине 19. века на страни косовских Албанаца и да се ту ради о континуитету политике.

Да су убили Радоичића ко би доказао да он није убио Ивановића?

Да су убили Милана Радоичића пре два дана, ко би доказао да он није убио Оливера Ивановића, упитао је вечерас председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање у вези са случајем Милана Радоичића.

Вучић је навео да је Радоичић, који је од стране неких страних служни и од стране неких медија означен као убица, прихватио полиграфско испитивање, за разлику од неких у Србији који у појединим ранијим случајевима то нису желели, и да је прошао полиграф.

Милан Радоичић није убио Оливера Ивановића и српска полиција, додао је, од данас може са сигурношћу то да тврди. "Не само да га није убио, него није учествовао ни у организовању, логистици, помагању, подстрекавању. И шта ћемо сад?", упитао је председник.

Како је рекао, када не би више било Радочића, онда би могли да нађу неког ко ће да призна да је повукао ороз, пошто Радоичић није могао. "А, онда закачићемо званичном Београду, имаћемо довољно подршке од противника власти у Београду... Попут Ðиласа, који каже да су исти Београд и Приштина. На такве они рачунају, да могу у сваком тренутку да кажу - он је, Радоичић убио... Ко би нас ту опрао...", рекао је Вучић.

Говорећи о убиству Оливера Ивановића, председник Вучић је рекао да је он убијен на исти дан када су расписани избори у Београду и да је неко бирао посебан моменат и тренутак и да ће се установити зашто. Подсетио је и да је Радоичић већ испитан, још 21. фебруара ове године, у Косовској Митровици.

Пре два дана су хтели да га убију, дошли су, каже, са 52 човека на главни улаз и са још 25 у гаражи и двадесетак њих у логистици. "Прво је ухапшен један други човек на Косову по црногорској потерници, члан нарко клана, њему је нуђено да оптужи Милана Радојичића како би могли да упакују оптужбу за званични Београд, то су радили све време.

Како то није успело, тражили су да дођу овде, Марковић је звао некога за кога они не знају кога, а ми имамо све бројеве које је позвао.Оливер је убијен у 8 и 14, од 8 и 16 до 8 и 23 све су позиви ка Хитној помоћи и ватрогасима, нема позива том човеку, слагали су", рекао је Вучић.

Све су то чинили како би упаковали целу причу и оптужили званични Београд. Указао је да је Милан Радоичић био увек први на бранику северне Митровице и да је био човек број један за одбрану северне Митровице.

Сад када, како је приметио, "нема" Радоичића, онда је ту Ивановићева секретарица, којој је, иначе, одређено полицијско задржавање до 48 сати, уз образложење да је осумњичена за "помагање у извршењу кривичног дела тешко убиство". "Замислите да је секретарица хтела да убије свог шефа... Је ли ви верујте.. да је она учествовала у завери и све су лепо упаковали...", приметио је.

На питање зашто је изабран овај тајмниг за кризу на Косову и Метохији, Вучић је истакао да је то зато што у Приштини виде да Србије неће да одустане, а они би желелил да по сваку цену добију признање. "Неће га добити никада", поновио је председник.

Како каже, Београд је, иако истрагу о убиству Ивановића води у немогућим условима, готово склопио целу причи, чекамо још неке доказе. "Србија има много сазнања о убиству Оливера Ивановић, ми смо ћутали све време и нисмо причали шта мислимо ко иза тога стоји.

Све што је приштинска страна радила није било праведно, тражили смо чауре на 24 сата да видимо из чега је пуцано, јел то оружје из једне околне земље из 1992.године, никад их нисмо добили", рекао је председник Србије и додао да би Србија "нешто направила" да је бар на пет дана добила доказни материјал али да "они никада ништа нису послали".

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике