MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Ne pristajem na ucene i pritiske
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Ne pristajem na ucene i pritiske

26.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da neće pristati na ucene i pritiske po pitanju dijaloga sa Prištinom.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Vučić je za RTS rekao da je danas razgovarao sa nekim državnicima Evropske unije koji su mu predložili da treba svi zajedno da razgovaraju, kako bi se postigao kompromis, ali da im je poručio da "nema dalјe".

"Imaju brojne ideje o nekim kompromisima, ali ne i kako da smire Albance. Prepuni su ideja, a ja nisam više spreman da slušam. Uopšte me ne zanima cena, čuo sam da će neki da me smrve, ali me ne zanima.

Amerika je Albancima i mama i tata, a ostalo su im strine i tetke", rekao je Vučić. Kaže da se ne može nekome dozvoliti da u trci na sto metara istrči pre svih deset metara, već da se beskompromisno moraju vratiti na početak.

"Vrati ga na start ili izbaci iz igre, bez toga nema nastavka", rekao je Vučić.

Objasnio je da time ne želi da kaže da će takse biti ukinute, već da neće da pristane na ucene i pritiske.

"Oni imaju mnogo ideja o kompromisu, ali nemaju ideje kako da spuste takse", rekao je Vučić i dodao da je jedna od njihovih ideja i da iznude nešto.

Vučić: Država dužna da zaštiti Srbe na celom Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbija ima obavezu da zaštiti Srbe na celom Kosovu a da poseban dogovor postoji sa NATO za sever Kosova i Metohije.

"Oni su Srbe doveli u poziciju nekoga ko je u uglu, iako sam ih molio da to ne rade i nemamo izbora", rekao je Vučić.

"Želeli - ne želeli, moramo da budemo uz svoj narod. Srbe na KiM, na severu, molim da se bore mirnim načinima, da se bore za sebe i za svoju zemlјu makar onoliko koliko se u Beogradu neko bori za njih.

A imaju svu našu podršku. A to nisam samo ja, ili nas desetak, već brojni lјudi koji su dopremali pomoć i mnogo toga drugog", rekao je Vučić.

Kada se radi o rešavanju kosovskog pitanja, posle nekog vremena kada se činilo da se pomaklo sa mrtve tačke, sada je ne na početku, već - ispod početka.

"Ništa više ne mogu da vam kažem. Ako neko nije u stanju da poštuje takse, regionalni ekonomski prostor i ono što je potpisao i primenjivao pre 12 godina, a sve to zato što smo bili naterani da se branimo u Interpolu, a bili smo naterani i ništa više od toga", kaže Vučić za RTS.

Upitan da li se slaže sa konstatacijom da posle svega što se dešavalo u Interpolu, da je Kosovo samo malo poglavlјe knjige koja se piše o Rusiji, kaže: "Delimično se slažem. Tu ima jedan problem. To se tiče nas, Srba, bar jednako koliko i Albanaca, i što je naš posao da pokušamo da ozbilјnim i odgovornim ponašanjem ne budemo protiv Zapada a da uz sebe imamo Rusiju i Kinu."

Na pitanje o odnosima sa Austrijom, Vučić kaže da i danas imamo dobre odnose sa tom zemlјom, da je austrijski kancelar prvi osudio takse koje je uvela Priština, a li da se ne može očekivati da rade protiv svoje politike. "Ne možete očekivati da budu na istim pozicijama kao mi. Nisu i neće biti", rekao je on i podsetio da su Austrougarska i Velika Britanija od druge polovine 19. veka na strani kosovskih Albanaca i da se tu radi o kontinuitetu politike.

Da su ubili Radoičića ko bi dokazao da on nije ubio Ivanovića?

Da su ubili Milana Radoičića pre dva dana, ko bi dokazao da on nije ubio Olivera Ivanovića, upitao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje u vezi sa slučajem Milana Radoičića.

Vučić je naveo da je Radoičić, koji je od strane nekih stranih služni i od strane nekih medija označen kao ubica, prihvatio poligrafsko ispitivanje, za razliku od nekih u Srbiji koji u pojedinim ranijim slučajevima to nisu želeli, i da je prošao poligraf.

Milan Radoičić nije ubio Olivera Ivanovića i srpska policija, dodao je, od danas može sa sigurnošću to da tvrdi. "Ne samo da ga nije ubio, nego nije učestvovao ni u organizovanju, logistici, pomaganju, podstrekavanju. I šta ćemo sad?", upitao je predsednik.

Kako je rekao, kada ne bi više bilo Radočića, onda bi mogli da nađu nekog ko će da prizna da je povukao oroz, pošto Radoičić nije mogao. "A, onda zakačićemo zvaničnom Beogradu, imaćemo dovolјno podrške od protivnika vlasti u Beogradu... Poput Ðilasa, koji kaže da su isti Beograd i Priština. Na takve oni računaju, da mogu u svakom trenutku da kažu - on je, Radoičić ubio... Ko bi nas tu oprao...", rekao je Vučić.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, predsednik Vučić je rekao da je on ubijen na isti dan kada su raspisani izbori u Beogradu i da je neko birao poseban momenat i trenutak i da će se ustanoviti zašto. Podsetio je i da je Radoičić već ispitan, još 21. februara ove godine, u Kosovskoj Mitrovici.

Pre dva dana su hteli da ga ubiju, došli su, kaže, sa 52 čoveka na glavni ulaz i sa još 25 u garaži i dvadesetak njih u logistici. "Prvo je uhapšen jedan drugi čovek na Kosovu po crnogorskoj poternici, član narko klana, njemu je nuđeno da optuži Milana Radojičića kako bi mogli da upakuju optužbu za zvanični Beograd, to su radili sve vreme.

Kako to nije uspelo, tražili su da dođu ovde, Marković je zvao nekoga za koga oni ne znaju koga, a mi imamo sve brojeve koje je pozvao.Oliver je ubijen u 8 i 14, od 8 i 16 do 8 i 23 sve su pozivi ka Hitnoj pomoći i vatrogasima, nema poziva tom čoveku, slagali su", rekao je Vučić.

Sve su to činili kako bi upakovali celu priču i optužili zvanični Beograd. Ukazao je da je Milan Radoičić bio uvek prvi na braniku severne Mitrovice i da je bio čovek broj jedan za odbranu severne Mitrovice.

Sad kada, kako je primetio, "nema" Radoičića, onda je tu Ivanovićeva sekretarica, kojoj je, inače, određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, uz obrazloženje da je osumnjičena za "pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo". "Zamislite da je sekretarica htela da ubije svog šefa... Je li vi verujte.. da je ona učestvovala u zaveri i sve su lepo upakovali...", primetio je.

Na pitanje zašto je izabran ovaj tajmnig za krizu na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da je to zato što u Prištini vide da Srbije neće da odustane, a oni bi želelil da po svaku cenu dobiju priznanje. "Neće ga dobiti nikada", ponovio je predsednik.

Kako kaže, Beograd je, iako istragu o ubistvu Ivanovića vodi u nemogućim uslovima, gotovo sklopio celu priči, čekamo još neke dokaze. "Srbija ima mnogo saznanja o ubistvu Olivera Ivanović, mi smo ćutali sve vreme i nismo pričali šta mislimo ko iza toga stoji.

Sve što je prištinska strana radila nije bilo pravedno, tražili smo čaure na 24 sata da vidimo iz čega je pucano, jel to oružje iz jedne okolne zemlјe iz 1992.godine, nikad ih nismo dobili", rekao je predsednik Srbije i dodao da bi Srbija "nešto napravila" da je bar na pet dana dobila dokazni materijal ali da "oni nikada ništa nisu poslali".

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike