МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Одржан протест, Срби поручују: Остајемо, јединствени смо
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Одржан протест, Срби поручују: Остајемо, јединствени смо

27.новембар 2018. Извор: Танјуг

После данашње одлуке четири председника општине са севера КиМ да прекину комуникацију са Приштином због кршења њихових људских и економских права, у Косовској Митровици је одржан миран протест са којег је поручено да Срби неће дозволити да их Приштина својим диксриминаторским мерама принуди да напусте Косово и Метохију и да ће само јединствени опстати и остати на своме.

Одржан протест

Фото: Танјуг

Срби су се окупили у центру града код споменика цару Лазару, а потом прошетали до седишта ЕУ и Еулекса, носећи транспаренте "Стоп насиљу Приштине", "Имамо право на хлеб", "Немамо лекове", "ЕУ отвори очи", "Не затварајте нас у гето", "Не изгладњујте нашу децу", "Хоћемо мир, а не ратове" ...

Носили су заставе Србије, а са разгласа су пуштане косовске песме.

Окупљенима се први обратио Горан Ракић, који је као и председници Општина Лепосавић, Зубин Поток и Звечан претходно поднео оставку из протеста према политици Приштине.

Ракић је грађанима рекао да су оставке поднели због антицивилизацијских и срамних мера Приштине, и нагласио да то није била одлука донета из хира, већ одговор на потез којим се онемогућава нормалан жвот српском народу на КиМ.

Замолио је ЕУ и Приштину да не извлаче из контекста оно што се догађаја, покушавајући да ове мирне протесте назову другачијим именом.

"Уз вас смо и нећемо одустати од мирних протеста. Наставићемо сваког дана, док се бруталне, срамне одлуке Приштине не повуку", поручио је Ракић грађанима.

Директор болнице у Косовској Митровици Милан Ивановић поручио је да су грађани окупљени на поротесту симбол отпора,слободе, опстанка и останка у држави Србији и да Срби на КиМ имају пуну подршку државе Србије.

Главни захтев Срба, истакао је Ивановић, нису храна и лекови:

"Хоћемо слободу, мир, нашу државу која ће да нас штити", каже он.

Он је рекао да се мора протестовати искључиво на миран начин, да се Албанцима не би дао повод за било какве акције, усмерене на окупацију севера Косова.

"Јер, они чекају да изазову нови Рачак, Маркале па да нас оптуже и затим окупирају север Косова и одвоје нас од државе Србије. . То не смемо да дозволим",рекао је он.

Како каже, Срби са КиМ имају пуну подршку државе.

"Нисам апологета Александра Вучића, СНС или Српске листе,говорим оно што мислим. Раније смо имали оног манекена који је урадио све оно што је урадио, а сада човека који се даноноћно бори, спартански ради има сваки капацитет за борбу и заједно ћемо се борити. Црвена линија која се не сме прећи је слобода и наши животи. И председник и Србија гарантују да нико неће остати гладан и жедан", поручио је он.

Ухапшеним Србима је поручио да издрже.

Председник Грађанске иницијативе "За наш Звечан" и одборник Драгиша Миловић рекао је да је присуством на протесту желео да покаже управо то - да су Срби сложни, јединствени и у најтежим тренуцима за наш народ.

Оценио је да је пет година покушаја за остварењем својих права у институцијама Приштине донело поражавајући резултат, због чега подржава оставке градоначелника четири општина на северу Косова.

„Једино можемо опстати ако будемо сложни и да будемо уз наше институције", поновио је Миловић додајућу да је то једини пут да дођемо до победе.

Члан Кризног штаба Небојша Јовић рекао је да је оставка градоначелника полазна основа да будемо максимално јединствени, и да је тиме север Косова показао да је опет постао бастиља српства.

„Ћутањем пред овим неказонитим мерама ЕУ, пре свега Федерика Могерини, показујуе да у понизности и попустљивости према Пиштини нема мера. Само за подршку тих мера треба кривично одговарати", нагласио је он.

Председник Студентске конференције Универзитета Србије Милан Савић поручио је да су студенти уз свој народ и да ће се борити са њима гандијевским отпором.

„Нећемо дозволити да нас протерају", нагласио је он.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике