MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Održan protest, Srbi poručuju: Ostajemo, jedinstveni smo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Održan protest, Srbi poručuju: Ostajemo, jedinstveni smo

27.novembar 2018. Izvor: Tanjug

Posle današnje odluke četiri predsednika opštine sa severa KiM da prekinu komunikaciju sa Prištinom zbog kršenja njihovih ljudskih i ekonomskih prava, u Kosovskoj Mitrovici je održan miran protest sa kojeg je poručeno da Srbi neće dozvoliti da ih Priština svojim diksriminatorskim merama prinudi da napuste Kosovo i Metohiju i da će samo jedinstveni opstati i ostati na svome.

Održan protest

Foto: Tanjug

Srbi su se okupili u centru grada kod spomenika caru Lazaru, a potom prošetali do sedišta EU i Euleksa, noseći transparente "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hleb", "Nemamo lekove", "EU otvori oči", "Ne zatvarajte nas u geto", "Ne izgladnjujte našu decu", "Hoćemo mir, a ne ratove" ...

Nosili su zastave Srbije, a sa razglasa su puštane kosovske pesme.

Okupljenima se prvi obratio Goran Rakić, koji je kao i predsednici Opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan prethodno podneo ostavku iz protesta prema politici Prištine.

Rakić je građanima rekao da su ostavke podneli zbog anticivilizacijskih i sramnih mera Prištine, i naglasio da to nije bila odluka doneta iz hira, već odgovor na potez kojim se onemogućava normalan žvot srpskom narodu na KiM.

Zamolio je EU i Prištinu da ne izvlače iz konteksta ono što se događaja, pokušavajući da ove mirne proteste nazovu drugačijim imenom.

"Uz vas smo i nećemo odustati od mirnih protesta. Nastavićemo svakog dana, dok se brutalne, sramne odluke Prištine ne povuku", poručio je Rakić građanima.

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović poručio je da su građani okupljeni na porotestu simbol otpora,slobode, opstanka i ostanka u državi Srbiji i da Srbi na KiM imaju punu podršku države Srbije.

Glavni zahtev Srba, istakao je Ivanović, nisu hrana i lekovi:

"Hoćemo slobodu, mir, našu državu koja će da nas štiti", kaže on.

On je rekao da se mora protestovati isključivo na miran način, da se Albancima ne bi dao povod za bilo kakve akcije, usmerene na okupaciju severa Kosova.

"Jer, oni čekaju da izazovu novi Račak, Markale pa da nas optuže i zatim okupiraju sever Kosova i odvoje nas od države Srbije. . To ne smemo da dozvolim",rekao je on.

Kako kaže, Srbi sa KiM imaju punu podršku države.

"Nisam apologeta Aleksandra Vučića, SNS ili Srpske liste,govorim ono što mislim. Ranije smo imali onog manekena koji je uradio sve ono što je uradio, a sada čoveka koji se danonoćno bori, spartanski radi ima svaki kapacitet za borbu i zajedno ćemo se boriti. Crvena linija koja se ne sme preći je sloboda i naši životi. I predsednik i Srbija garantuju da niko neće ostati gladan i žedan", poručio je on.

Uhapšenim Srbima je poručio da izdrže.

Predsednik Građanske inicijative "Za naš Zvečan" i odbornik Dragiša Milović rekao je da je prisustvom na protestu želeo da pokaže upravo to - da su Srbi složni, jedinstveni i u najtežim trenucima za naš narod.

Ocenio je da je pet godina pokušaja za ostvarenjem svojih prava u institucijama Prištine donelo poražavajući rezultat, zbog čega podržava ostavke gradonačelnika četiri opština na severu Kosova.

„Jedino možemo opstati ako budemo složni i da budemo uz naše institucije", ponovio je Milović dodajuću da je to jedini put da dođemo do pobede.

Član Kriznog štaba Nebojša Jović rekao je da je ostavka gradonačelnika polazna osnova da budemo maksimalno jedinstveni, i da je time sever Kosova pokazao da je opet postao bastilja srpstva.

„Ćutanjem pred ovim nekazonitim merama EU, pre svega Federika Mogerini, pokazujue da u poniznosti i popustljivosti prema Pištini nema mera. Samo za podršku tih mera treba krivično odgovarati", naglasio je on.

Predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije Milan Savić poručio je da su studenti uz svoj narod i da će se boriti sa njima gandijevskim otporom.

„Nećemo dozvoliti da nas proteraju", naglasio je on.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike