МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Срби у Косовској Митровици поручили да су јединствени и да неће посустати
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Срби у Косовској Митровици поручили да су јединствени и да неће посустати

28.новембар 2018 Извор: Танјуг

Више од 2.500 запослених у комбинату "Трепча", увек су представљали наснажнији стуб опстанка нашег народа на Косову и Метохији, поручио је данас на мирном протесту Срба у Косовској Митровици радник тог комбината и представник синдикалне организације Драгиша Милојковић.

Трепча

Фото: Танјуг

Наводећи да се они никада нису жалили, нагласио је да драконске додатне таксе значе прекид снабдевања, неопходног за одржавање производних активности Трепче.

"Нећемо се жалити ни данас, јер као што наши рудари знају да морају да оборе и отопе тоне руда да би пословали, знамо да морамо да се боримо заједно. Ту смо као радници да држави и нашем председнику, који се бори за наше грађане, покажемо да смо јединствени", објаснио је Милојковић.

"Нека знају да се нећемо повући и посустати. Бићемо све јачи, биће нас све више, сви смо заједно и Трепча је данас уз свој народ", поручио је он.

Окупљенима се обратио и ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић који је истакао да привремене институције у Приштини хоће да им одузму право на образовање и на слободу.

"Уместо да наши студенти стичу знање и вештине у својим учионицама, амфитеатрима, лабораторијама, атељеима, поново су оклупљени тражећи да их чују Европа и свет", рекао је он и апеловао на целу светску академску јавности и независне интелектуалце.

Како је рекао, желе да им се омогући живот достојан младог човека, те да студенти не траже ништа више, али да не прихватају ништа мање.

"Нормалан живот, миран сан у студентским домовима, довољно хране у студентским мензама, што је све онемогућено уценама Приштине", поручио је Грбић.

Студентима је обећао да ће сви професори увек бити уз њих и да ће им, уз помоћ државе, обезбедити неоподне услове за студаирање.

"А, вас молим да испуњавтае наставне обавезе, будете мирни, зрели, достојанствени и паметни, као што сте увек били", рекао је Грбић и позвао се на речи Доситеја Обрадвића да "нема горих људи од оних који се противе просвећењу и образовању народа, који би да да могу и сунце угасили".

"Нека наш пркос, знањем и науком, буде то сунце овде", рекао је Грбић.

Студент проректор Универзитета у Приштини Немања Бишевац рекао је да су студенти са народом на мирним протестима, да се неће повући и да "одавде нема назад".

"У 21. веку смо дочекали да наши грађани и студенти у срцу Европе немају хлеб и да брину да ли ће остати гладни. Таксе морају да се повуку, неће нас уплашити и нећемо се повући", поручио је он.

Потпредседник Српске листе Игор Симић поручио је да су Срби јединствени и да се не мире са потезима Приштине и њиховим планом - да тамо више нема Срба.

"Досадашњи, као и сви наредни протести који ће уследити, јер Приштина не жели да Србима омогући живот достојан човека показаће да смо јединствени. Нема више политичких партија, данас смо сви једно и сметамо им данас само због једног - зато што смо Срби и зато што смо своји на своме", рекао је Симић.

Након обраћања, уместо вечерас, одржан је концерт Амадеус бенда, који је, како је речено, допутовао да подржи српски народ у настојању да остане и опстане на Косову и Метохији.

Упркос хладном времену на протесту се окупило више хиљада људи који захтевају да Приштина укине дискриминаторске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и омогући Србима нормално снабдеване намирницама, лековима...

Грађани су носили транспаренте са истим порукама као и јуче поново тражећи од ЕУ и Америке да реагује: "Хоћемо мир, а не рат", "ЕУ, отвори очи", "Бију нас и тероришу", "Стоп насиљу Приштине"...

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3699
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике