MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Srbi u Kosovskoj Mitrovici poručili da su jedinstveni i da neće posustati
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Srbi u Kosovskoj Mitrovici poručili da su jedinstveni i da neće posustati

28.novembar 2018 Izvor: Tanjug

Više od 2.500 zaposlenih u kombinatu "Trepča", uvek su predstavlјali nasnažniji stub opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji, poručio je danas na mirnom protestu Srba u Kosovskoj Mitrovici radnik tog kombinata i predstavnik sindikalne organizacije Dragiša Milojković.

Trepča

Foto: Tanjug

Navodeći da se oni nikada nisu žalili, naglasio je da drakonske dodatne takse znače prekid snabdevanja, neophodnog za održavanje proizvodnih aktivnosti Trepče.

"Nećemo se žaliti ni danas, jer kao što naši rudari znaju da moraju da obore i otope tone ruda da bi poslovali, znamo da moramo da se borimo zajedno. Tu smo kao radnici da državi i našem predsedniku, koji se bori za naše građane, pokažemo da smo jedinstveni", objasnio je Milojković.

"Neka znaju da se nećemo povući i posustati. Bićemo sve jači, biće nas sve više, svi smo zajedno i Trepča je danas uz svoj narod", poručio je on.

Okuplјenima se obratio i rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić koji je istakao da privremene institucije u Prištini hoće da im oduzmu pravo na obrazovanje i na slobodu.

"Umesto da naši studenti stiču znanje i veštine u svojim učionicama, amfiteatrima, laboratorijama, atelјeima, ponovo su okluplјeni tražeći da ih čuju Evropa i svet", rekao je on i apelovao na celu svetsku akademsku javnosti i nezavisne intelektualce.

Kako je rekao, žele da im se omogući život dostojan mladog čoveka, te da studenti ne traže ništa više, ali da ne prihvataju ništa manje.

"Normalan život, miran san u studentskim domovima, dovolјno hrane u studentskim menzama, što je sve onemogućeno ucenama Prištine", poručio je Grbić.

Studentima je obećao da će svi profesori uvek biti uz njih i da će im, uz pomoć države, obezbediti neopodne uslove za studairanje.

"A, vas molim da ispunjavtae nastavne obaveze, budete mirni, zreli, dostojanstveni i pametni, kao što ste uvek bili", rekao je Grbić i pozvao se na reči Dositeja Obradvića da "nema gorih lјudi od onih koji se protive prosvećenju i obrazovanju naroda, koji bi da da mogu i sunce ugasili".

"Neka naš prkos, znanjem i naukom, bude to sunce ovde", rekao je Grbić.

Student prorektor Univerziteta u Prištini Nemanja Biševac rekao je da su studenti sa narodom na mirnim protestima, da se neće povući i da "odavde nema nazad".

"U 21. veku smo dočekali da naši građani i studenti u srcu Evrope nemaju hleb i da brinu da li će ostati gladni. Takse moraju da se povuku, neće nas uplašiti i nećemo se povući", poručio je on.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je da su Srbi jedinstveni i da se ne mire sa potezima Prištine i njihovim planom - da tamo više nema Srba.

"Dosadašnji, kao i svi naredni protesti koji će uslediti, jer Priština ne želi da Srbima omogući život dostojan čoveka pokazaće da smo jedinstveni. Nema više političkih partija, danas smo svi jedno i smetamo im danas samo zbog jednog - zato što smo Srbi i zato što smo svoji na svome", rekao je Simić.

Nakon obraćanja, umesto večeras, održan je koncert Amadeus benda, koji je, kako je rečeno, doputovao da podrži srpski narod u nastojanju da ostane i opstane na Kosovu i Metohiji.

Uprkos hladnom vremenu na protestu se okupilo više hilјada lјudi koji zahtevaju da Priština ukine diskriminatorske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i omogući Srbima normalno snabdevane namirnicama, lekovima...

Građani su nosili transparente sa istim porukama kao i juče ponovo tražeći od EU i Amerike da reaguje: "Hoćemo mir, a ne rat", "EU, otvori oči", "Biju nas i terorišu", "Stop nasilјu Prištine"...

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike