МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Нећемо дати изговор Приштини за насиље
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Нећемо дати изговор Приштини за насиље

28.новембар 2018 Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић апеловао је на Србе на Косову и Метохији да остану мирни и да ничим не дају повод Приштини за неки даљи корак у намераваном изазивању "пожара", и пренео им позив председника Србије да не чине даље кораке у напуштању приштинских институција.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

„Нећемо дати Приштини изговор за насиље и иживљавање“, поручио је Ђурић он на ванредној конференцији за штампу.

Додао је и да је његова порука Србима на КиМ да је српски народ цео солидаран уз њих и да разумемо њихову борбу за опстанак и останак на огњиштима, да се боре за своје парче хлеба, право да живе као људи достојног живота.

Оценио је да је мирним протестима показана снага, одлучност, да се мудро боримо за остваривање наших циљева.

Ђурић је казао да Срби на Косову и Метохији треба да слушају председника Србије Александра Вучића који их је позвао да не журе са даљим корацима, са напуштањем институцијама.

„Сачекаћемо неки дан хоће ли бити даљих корака међународне заједнице, а до тада ћемо бити мирни и јединствени. Нећемо дати Приштини изговор за насиље и иживљавање“, нагласио је он.

Ђурић је позвао ЕУ и целу међународну заједницу да без одлагања уразуме Приштину, врате је поштовању права домаћег, међународног и свих потписаних споразума и зауставе их на путу даље ескалације проблема.

Он је упозорио да смо видели претње да ће да газе, као да то већ нису чинили, Бриселски споразум, укину српске општине, заузму север.

„Србја и Срби реаговали су мирно и одговорно на провокације и потезе које су вукли у Приштини. Реаговали су мирно иако је потпуно јасно да је деловање Приштине имало за циљ с једне старне да Србе доведе у такав немогућ положај који би значио њихово протеривање, како са севера тако и југа, а с друге стране намера је била изазивање ратног пожара на северу“, указао је он.

Србија и Срби на Косову и Метохији не желе било какав сукоб, али је јасно да Приштина жели да својим деловањем изазове управо то.

„Србија позива међународну заједницу да реагује и нећемо чинити било какве кораке осим мирних протеста који Срби ових дана врше на КиМ показујући како се на миран и демократски начин бори за земљу и свој народ“, казао је он.

"Одсуство аргумената права, политичке и дипломатске снаге претвара се у аргументе силе и они који су најодговорнији на Косову и Метохији треба да зауставе и да уразуме представнике Приштине пре него што буде касно, а Србија неће дати никакв допринос да ствари даље ескалирају", рекао је Ђурић.

Одговарајући на питање новинара да ли очекује да ће Приштина испунити захтев Вашингтона и повући таксе на производе из централне Србије, Ђурић је оценио да је добро што се чује нешто снажнији глас различитих држава по питању деловања Приштине.

"Као што је председник Александар Вучић говорио и пре 15 и пре 20 дана, неопходна је одлучна акција и реакција оних који могу и имају утицаја и одговорност и обавезу и политичко и безбедносно и свако друго присуство на КиМ", нагласио је Ђурић.

Он је навео да је на кораке Приштине, Србија реаговала мирно, достојанствено и цивилизовано.

"Нисмо направили ниједан агресиван корак и нећемо направити ниједан једини који би допринео даљој ескалацији ствари. Наш народ на КиМ брани мирним цивилизованим демократским протестима своје право на живот и то ће наставити да чини и даље, не дајући било коме изговор да направи неко зло", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ је, одговарајући на питања новинара, рекао да је полиграфско испитивање показало да потпредседник Српске листе Милан Радоичић није крив за убиство, нити организацију убиства Оливера Ивановића и да су тиме пали у воду планови Приштине да се за то оптужи Београд и српска страна.

"Српској полицији је пошло за руком да Радоичић да исказ и то најбољим стручњацима које Србија има. Прошао је полиграф и утврђено је да он није починилац нити организатор тог злочина. Та чињеница је изнервирала многе који су прижељкивали да кривца довека траже на српској страни", рекао је Ђурић.

Да је пре неколико дана ликвидиран, Радоичић би довека био окривљен за то убиство, додао је Ђурић.

"Тиме се распао план Приштине и неких са стране и дела домаћих телала који су жели да на томе граде поделу Срба и стигматизују Србе на северу и уклоне неке од кључних фигура које су способне да се супротставе намерама Приштине", рекао је он.

Ђурић је упитао и зашто приштинско и међународно правосуђе на КиМ нема одговор на питање ко је убио Ивановића 11 месеци, а неки Срби се нервирају.

"Јер, намера је била да се Београд оптужи и српска страна ослаби у предвечерје ових ескалација. Недвосмислено је утврђено - онај који је стигматизован скоро годину дана није крив. И шта ћемо сад? Шта ћемо са тим лажима да иза тога стоји Београд, српска страна,провлачењем Вучића кроз блато? Да ли ће се неко извинити", запитао је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике