MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Nećemo dati izgovor Prištini za nasilјe
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Nećemo dati izgovor Prištini za nasilјe

28.novembar 2018 Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić apelovao je na Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu mirni i da ničim ne daju povod Prištini za neki dalјi korak u nameravanom izazivanju "požara", i preneo im poziv predsednika Srbije da ne čine dalјe korake u napuštanju prištinskih institucija.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

„Nećemo dati Prištini izgovor za nasilјe i iživlјavanje“, poručio je Đurić on na vanrednoj konferenciji za štampu.

Dodao je i da je njegova poruka Srbima na KiM da je srpski narod ceo solidaran uz njih i da razumemo njihovu borbu za opstanak i ostanak na ognjištima, da se bore za svoje parče hleba, pravo da žive kao lјudi dostojnog života.

Ocenio je da je mirnim protestima pokazana snaga, odlučnost, da se mudro borimo za ostvarivanje naših cilјeva.

Đurić je kazao da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da slušaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ih je pozvao da ne žure sa dalјim koracima, sa napuštanjem institucijama.

„Sačekaćemo neki dan hoće li biti dalјih koraka međunarodne zajednice, a do tada ćemo biti mirni i jedinstveni. Nećemo dati Prištini izgovor za nasilјe i iživlјavanje“, naglasio je on.

Đurić je pozvao EU i celu međunarodnu zajednicu da bez odlaganja urazume Prištinu, vrate je poštovanju prava domaćeg, međunarodnog i svih potpisanih sporazuma i zaustave ih na putu dalјe eskalacije problema.

On je upozorio da smo videli pretnje da će da gaze, kao da to već nisu činili, Briselski sporazum, ukinu srpske opštine, zauzmu sever.

„Srbja i Srbi reagovali su mirno i odgovorno na provokacije i poteze koje su vukli u Prištini. Reagovali su mirno iako je potpuno jasno da je delovanje Prištine imalo za cilј s jedne starne da Srbe dovede u takav nemoguć položaj koji bi značio njihovo proterivanje, kako sa severa tako i juga, a s druge strane namera je bila izazivanje ratnog požara na severu“, ukazao je on.

Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji ne žele bilo kakav sukob, ali je jasno da Priština želi da svojim delovanjem izazove upravo to.

„Srbija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje i nećemo činiti bilo kakve korake osim mirnih protesta koji Srbi ovih dana vrše na KiM pokazujući kako se na miran i demokratski način bori za zemlјu i svoj narod“, kazao je on.

"Odsustvo argumenata prava, političke i diplomatske snage pretvara se u argumente sile i oni koji su najodgovorniji na Kosovu i Metohiji treba da zaustave i da urazume predstavnike Prištine pre nego što bude kasno, a Srbija neće dati nikakv doprinos da stvari dalјe eskaliraju", rekao je Đurić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje da će Priština ispuniti zahtev Vašingtona i povući takse na proizvode iz centralne Srbije, Đurić je ocenio da je dobro što se čuje nešto snažniji glas različitih država po pitanju delovanja Prištine.

"Kao što je predsednik Aleksandar Vučić govorio i pre 15 i pre 20 dana, neophodna je odlučna akcija i reakcija onih koji mogu i imaju uticaja i odgovornost i obavezu i političko i bezbednosno i svako drugo prisustvo na KiM", naglasio je Đurić.

On je naveo da je na korake Prištine, Srbija reagovala mirno, dostojanstveno i civilizovano.

"Nismo napravili nijedan agresivan korak i nećemo napraviti nijedan jedini koji bi doprineo dalјoj eskalaciji stvari. Naš narod na KiM brani mirnim civilizovanim demokratskim protestima svoje pravo na život i to će nastaviti da čini i dalјe, ne dajući bilo kome izgovor da napravi neko zlo", rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je poligrafsko ispitivanje pokazalo da potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić nije kriv za ubistvo, niti organizaciju ubistva Olivera Ivanovića i da su time pali u vodu planovi Prištine da se za to optuži Beograd i srpska strana.

"Srpskoj policiji je pošlo za rukom da Radoičić da iskaz i to najbolјim stručnjacima koje Srbija ima. Prošao je poligraf i utvrđeno je da on nije počinilac niti organizator tog zločina. Ta činjenica je iznervirala mnoge koji su priželјkivali da krivca doveka traže na srpskoj strani", rekao je Đurić.

Da je pre nekoliko dana likvidiran, Radoičić bi doveka bio okrivlјen za to ubistvo, dodao je Đurić.

"Time se raspao plan Prištine i nekih sa strane i dela domaćih telala koji su želi da na tome grade podelu Srba i stigmatizuju Srbe na severu i uklone neke od klјučnih figura koje su sposobne da se suprotstave namerama Prištine", rekao je on.

Đurić je upitao i zašto prištinsko i međunarodno pravosuđe na KiM nema odgovor na pitanje ko je ubio Ivanovića 11 meseci, a neki Srbi se nerviraju.

"Jer, namera je bila da se Beograd optuži i srpska strana oslabi u predvečerje ovih eskalacija. Nedvosmisleno je utvrđeno - onaj koji je stigmatizovan skoro godinu dana nije kriv. I šta ćemo sad? Šta ćemo sa tim lažima da iza toga stoji Beograd, srpska strana,provlačenjem Vučića kroz blato? Da li će se neko izviniti", zapitao je Đurić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike