МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Европска студентска унија подржала српске студенте на КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Европска студентска унија подржала српске студенте на КиМ

01.децембар 2018. Извор: Танјуг

Европска студентска унија саопштила је данас да подржава студенте Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, који протестују против одлуке Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, истичући да у 21. веку ниједном студенту не би требало да буду ускраћена основна права, као што су право на храну и воду.

Студенти

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

У саопштењу објављеном на званичном сајту ЕСУ и на Фејсбук страници Студентске конференције универзитета Србије (Сконус), истиче се да наведени студенти сматрају да се увођењем тих такси крши њихово право на људско достојанство које је, напомиње ЕСУ, регулисано првим чланом Повеље о основним правима Европске уније.

Из Европске студентске уније напомињу да су забринути да постоји ризик од кршења чланова 1 и 35 ове повеље.

У саопштењу се, такође, подсећа да је Приштина првобитно увела таксе од 10 одсто, а потом и на 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, и напомиње да тај потез представља кршење ЦЕФТА споразума, који су потписале обе стране.

У саопштењу се наводи и да "Бизнис рипортер" прогнозира да ће та мера "тек изазвати значајне несташице хране или повећање цена", и подсећа да је болница у северном делу Косовске Митровице упозорила да постоји ризик да остане без кисеоника и лекова.

ЕСУ примећује и да је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини осудила акције Приштине.

Студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, истиче се у саопштењу, одржавају протесте како би скренули пажњу међународне заједнице и позвали је да покаже солидарност.

Студенти на КиМ:Ускоро ћемо морати да кренемо у штрајк глађу

Студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици одржали су данас протест испред студентске мензе са којег су поручили међународној заједници да преузме мере и натера приштинске власти да укину таксе од 100 одсто на робу из Србије.

Они су поручили да ће у супротном, ако се дуже настави ова ситуација морати да крену у штрајк глађу, што им кажу неће бити тешко, јер ће убрзо остати без хране.

Студенти су голубовима писмоношама послали поруке у Њујорк, Вашингтон, Лондон, Брисел, Берлин, Париз у којима захтевају од међународне заједнице да хитно спречи хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији тако што ће, како наводе, екстремисте у Приштини натерати да обуставе трговинску блокаду за производе из централне Србије.

Студент Милан Савић је новинарима казао да је данашњи перформанс само једна у низу акција са циљем да их међународна јавност и ЕУ чују и да скрену пажњу на сву репресију коју приштинска власт спроводи над Србима на КиМ и поготову над студентима у Косовској Митровици.

"Ово је један од начина да покажемо да нам студенти из дана у дана све више бивају сатерани у ћошак и да ми уколико се ово не буде ускоро завршило и уколико међународна јавност не преузме неке кораке како би натерали власти и злочинце из Приштине да повуку ове срамне мере, убрзо ћемо морати да кренемо да штрајкујемо глађу, а то нам неће бити тешко обзиром да ћемо остати без хране", казао је Савић.

Студент Немања Бишевац је рекао да им подршка свакодневно стиже од колега из централне Србије, који су се јуче обратили саопштењима.

"Готово сви државни и приватни универзитети и студенти тих универзитета су нам послали поруке подршке, а медијима саопштења. Рачунамо на њих, а они су спремни и да дођу и пруже подршку на терену уколико буде потребно”, казао је Бишевац.

Савић је додао да је на јуче одржаној седници Европске студентске уније која се одржавала у Будви и Бечићима, донета резолуција којом се осуђује једнострано увођење такси од стране Приштине, а које директно погађају студенте Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

У саопштењу које су на протесту поделили представницима медија, а које је написано на српском, енглеском и немачком језику, студенти су навели да здравственим уставама у којима се лече Срби понестаје лекова, српском народу на Косову и Метохији понестаје хране, те да је свако ко себе сматра делом цивилизованог света дужан да реагује како би се спречио егзодус и нестанак српског народа Са КиМ.

“Пред очима међународне заједнице догађа се повампирење фашизма који је добио сасвим нови појавни облик у злочиначком албанском шовинизму и свет мора почети да ствари назива правим именом”, навели су студенти.

Додају да је циљ једностране, противправне трговинске блокаде блокада прва Срба на живот, и све општине у којима живе Срби претворене су у један велики гето, а Приштина им као једини излаз нуди бекство или смрт.

“Уместо да нам олакша патње, међународна заједница је, кроз деловање Кфора, постала инструмент у херметичком затварању српских села и градова на Косову и Метохији за доток најосновнијих животних намирница за наш народ. Наше патње јесу и биће вама на срамоту, а сумрак цивилизације који се овде догађа остаће у историји забележен као највећи злочин западне демократије”, истакли су студенти.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике