MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Evropska studentska unija podržala srpske studente na KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Evropska studentska unija podržala srpske studente na KiM

01.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Evropska studentska unija saopštila je danas da podržava studente Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji protestuju protiv odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, ističući da u 21. veku nijednom studentu ne bi trebalo da budu uskraćena osnovna prava, kao što su pravo na hranu i vodu.

Studenti

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U saopštenju objavlјenom na zvaničnom sajtu ESU i na Fejsbuk stranici Studentske konferencije univerziteta Srbije (Skonus), ističe se da navedeni studenti smatraju da se uvođenjem tih taksi krši njihovo pravo na lјudsko dostojanstvo koje je, napominje ESU, regulisano prvim članom Povelјe o osnovnim pravima Evropske unije.

Iz Evropske studentske unije napominju da su zabrinuti da postoji rizik od kršenja članova 1 i 35 ove povelјe.

U saopštenju se, takođe, podseća da je Priština prvobitno uvela takse od 10 odsto, a potom i na 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, i napominje da taj potez predstavlјa kršenje CEFTA sporazuma, koji su potpisale obe strane.

U saopštenju se navodi i da "Biznis riporter" prognozira da će ta mera "tek izazvati značajne nestašice hrane ili povećanje cena", i podseća da je bolnica u severnom delu Kosovske Mitrovice upozorila da postoji rizik da ostane bez kiseonika i lekova.

ESU primećuje i da je visoka predstavnica EU za spolјnu politiku i bezbednost Federika Mogerini osudila akcije Prištine.

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ističe se u saopštenju, održavaju proteste kako bi skrenuli pažnju međunarodne zajednice i pozvali je da pokaže solidarnost.

Studenti na KiM:Uskoro ćemo morati da krenemo u štrajk glađu

Studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su danas protest ispred studentske menze sa kojeg su poručili međunarodnoj zajednici da preuzme mere i natera prištinske vlasti da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Oni su poručili da će u suprotnom, ako se duže nastavi ova situacija morati da krenu u štrajk glađu, što im kažu neće biti teško, jer će ubrzo ostati bez hrane.

Studenti su golubovima pismonošama poslali poruke u Nјujork, Vašington, London, Brisel, Berlin, Pariz u kojima zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno spreči humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji tako što će, kako navode, ekstremiste u Prištini naterati da obustave trgovinsku blokadu za proizvode iz centralne Srbije.

Student Milan Savić je novinarima kazao da je današnji performans samo jedna u nizu akcija sa cilјem da ih međunarodna javnost i EU čuju i da skrenu pažnju na svu represiju koju prištinska vlast sprovodi nad Srbima na KiM i pogotovu nad studentima u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je jedan od načina da pokažemo da nam studenti iz dana u dana sve više bivaju saterani u ćošak i da mi ukoliko se ovo ne bude uskoro završilo i ukoliko međunarodna javnost ne preuzme neke korake kako bi naterali vlasti i zločince iz Prištine da povuku ove sramne mere, ubrzo ćemo morati da krenemo da štrajkujemo glađu, a to nam neće biti teško obzirom da ćemo ostati bez hrane", kazao je Savić.

Student Nemanja Biševac je rekao da im podrška svakodnevno stiže od kolega iz centralne Srbije, koji su se juče obratili saopštenjima.

"Gotovo svi državni i privatni univerziteti i studenti tih univerziteta su nam poslali poruke podrške, a medijima saopštenja. Računamo na njih, a oni su spremni i da dođu i pruže podršku na terenu ukoliko bude potrebno”, kazao je Biševac.

Savić je dodao da je na juče održanoj sednici Evropske studentske unije koja se održavala u Budvi i Bečićima, doneta rezolucija kojom se osuđuje jednostrano uvođenje taksi od strane Prištine, a koje direktno pogađaju studente Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U saopštenju koje su na protestu podelili predstavnicima medija, a koje je napisano na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, studenti su naveli da zdravstvenim ustavama u kojima se leče Srbi ponestaje lekova, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ponestaje hrane, te da je svako ko sebe smatra delom civilizovanog sveta dužan da reaguje kako bi se sprečio egzodus i nestanak srpskog naroda Sa KiM.

“Pred očima međunarodne zajednice događa se povampirenje fašizma koji je dobio sasvim novi pojavni oblik u zločinačkom albanskom šovinizmu i svet mora početi da stvari naziva pravim imenom”, naveli su studenti.

Dodaju da je cilј jednostrane, protivpravne trgovinske blokade blokada prva Srba na život, i sve opštine u kojima žive Srbi pretvorene su u jedan veliki geto, a Priština im kao jedini izlaz nudi bekstvo ili smrt.

“Umesto da nam olakša patnje, međunarodna zajednica je, kroz delovanje Kfora, postala instrument u hermetičkom zatvaranju srpskih sela i gradova na Kosovu i Metohiji za dotok najosnovnijih životnih namirnica za naš narod. Naše patnje jesu i biće vama na sramotu, a sumrak civilizacije koji se ovde događa ostaće u istoriji zabeležen kao najveći zločin zapadne demokratije”, istakli su studenti.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike