МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић:Притисак да се Срби иселе, а Србија призна самопроглашено Косово
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић:Притисак да се Срби иселе, а Србија призна самопроглашено Косово

09.децембар 2018. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је на делу синхронизовани притисак на Србе на Косову и Метохији да се иселе, а на Србију да призна противправни покушај сецесије дела своје територије.

Марко Ђурић

Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Приштина својим потезима хоће да изазове нови талас исељавања, јер етнички чистом самопроглашеном Косову питање права Срба не би ни постојало као проблем, рекао је Ђурић у интервјуу за Политику.

Он сматра да би била разумна одлука да Приштина моментално уклони противправне и антицивилизацијске трговинске блокаде робе из централне Србије, али додаје да ако у Приштини има разума они се не би ни одметнули путем дестабилизације и ескалације од које никакве користи не могу имати ни Срби ни Албанци.

"Сведоци смо свакодневних јавних позива из утицајних светских престоница да се повуку таксе. Међутим, чињеница да Приштина то још није учинила оправдано буди сумњу да они испод тог слоја јавних осуда заправо имају тајну подрску својих спонзора да истрају у безумљу", каже Ђурић.

Он каже да Приштина никада није деловала самостално и да је тај део наше територије под потпуном контролом моћних западних држава, пре свега САД и да само неко потпуно наиван и необавештен може да мисли да албански политички лидери имају некаву аутономију одлучивања.

"Бојим се да је овде реч о синхронизованом притиску на Србе на Косову и Метохији да се иселе и на Србију да призна противправни покушај сецесије дела своје територије", истакао је Ђурић.

Он је међутим поручио да да нити ће се Срби иселити под оваквим пристицима нити ће Србија одустати од својих виталних државних и националних интереса.

Упитан шта је циљ блокаде он казе да она треба немилосрдним онемогућавањем нормалног живота нашем народу на Косову да поручи да је сваки отпор самовољи Приштине бесмислен и да је свако инсистирање на поштовању колективних права Срба унапред осуђено на пропаст.

"Приштина деморалисањем нашег народа жели да изазове нови талас исељавања, јер етнички чистом самопроглашеном Косову питање права Срба не би ни постојало као проблем", каже Ђурић и додаје да се са друге стране Београд трговинском блокадом излаже великим губицима и претпоставка оних који су то смислили је да ћемо пристати на све како бисмо избегли економско изнуривање.

Ни једно ни друго се неће десити, поручује Ђурић.

Повоодм најава о формирању војске 14. децембра, Ђурић каже да ће Приштина повући тај адут ако све остало не успе, али упозорава да то значи не само политичку већ и веома опасну безбедносну дестабилизацију.

Упозорава да је формирање војске опасност по читав регион и да би Кфор морао да разоружа сваку албаснку паравојску на КиМ, а не да помаже формирање таквих снага.

"Не можете неодговрним и девијантним типовима дати оружје у руке", указао је Ђурић подсећајући да они намеравају да део тих фаланги упуте на север КиМ.

Упитан да ли ће Београд реговати ако Пришитна пошаље војску и на север он каже да је председник Александар Вучић као главнокомандујући јасно рекао да Србија никоме неће допустити "Бљеске" ни "Олује".

"Ми не желимо сукобе ни са ким посебно не с НАТО и САД, али Срби никада нису на коленима чекали да их неко истреби", каже Ђурић.

Упитан да ли је бриселски дијалог мртав, он каже да би пре рекао да је на леду, и да ће ипак сви схватити да нема другог начина да се проблеми и несугласице реше.

"Ми нисмо одустали од дијалога, то је једнострано урадила Приштина", каже Ђурић и оцењује да Приштина овим путем није кренула да би заштитила своје економске интересе већ да би Србе изовала и гетоизирала.

"Неверованто је да читав западни свет жмури пред оваквим дивљачким кршењем основних љдских права нашег народа у покрајини", указује Ђурић.

Поводом изјаве Рамуша Харадинаја да ће таксе повући кад Београд призна Косово, каже да се са Београдом тако не разговара и да Београд неће признати једнострано проглашену независност јужне покрајине.

Упитан како ће се помоћи Србима на северу ако блокада потраје он каже да постоје начини.

"Ако не може преко прелаза које су Тадић и Јеремић поставили онда може неким другим путем", наводи он.

Све то ако Кфор, како каже, не буде херметички затворио читаву административну линију, али и тада постоје разни хуманитарни канали, али се нада да до тога неће доћи.

Ђурић:У Приштини седе људи без контроле, спремни на све

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији и изразио бојазан да нашом јужном покрајином управљају људи који су готово ван било какве контроле и спремни су на све.

"Веома сам забринут због ситуације на Косову и Метохији. Гледам нагомилане албанске снаге са дугим цевима претходних недеља како се шетају и шепуре и по јужној Митровици и разним другим деловима Косова и Метохије", рекао је Марко Ђурић.

"Знам да у Приштини седе људи који су спремни буквално на све да би заштитили своју личну слободу и оно за шта су се борили претходних 20 година и бојим се да нашом јужном покрајином управљају људи који су готово ван било какве контроле и који су спремни на све. То је јако опасна ситуација", казао је Ђурић за Први програм Радио Београда.

Упитан да прокоментарише договор да Војска Србије успостави свакодневни контакт са КФОР-ом, постигнут са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, директор Канцеларије за КиМ каже да сарађујемо са свима који могу на било какав начин да допринесу очувању мира и стабилности.

"Због тога је тај контакт са КФОР-ом значајан, зато што је у крајњој линији по резолуцији 1244, коју ми признајемо и која је за нас оквир за функционисање свега на Косову и Метохији, КФОР дужан и обавезан да буде први који ће заштити српски народ и све друге који се осећају делом државе Србије", рекао је Ђурић.

На питање да ли ће, када, и у ком формату бити настављен дијалог о Косову и Метохији, Ђурић одговара да је формат питање технике и да решења свакако нема без свих пет сталних чланица Савета безбедности УН и ЕУ.

"Све велике силе, све велике државе су нам потребне за решење. Али у овом тренутку, с обзиром да решења на видику нема, најбитније је да онај део међународне заједнице који је преузео на себе одговорност да ствара и да подржава ту такозвану независност Косова и Метохије, сада преузме одговорност, да заустави дивљање екстремних кругова политичких Албанаца у Приштини и да створи елементарне претпоставке за дијалог", нагласио је он.

Према његовим речима, сам формат евентуалних разговора је питање технике.

"Србија је увек била спремна да у различитим форматима тражи решења и то се неће променити. Дијалога ће бити оног момента када се за то створе предуслови, а предуслов је да се уклоне ове криминалне таксе", закључио је Ђурић.

Ђурић: Чекам да видим неке резултате Суда за злочине ОВК

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, поводом навода медија о оптужницама против Рустема Мустафе, званог "командант Реми", пред Специјалним судом у Хагу, каже да се не усуђује да очекује било шта од тог међународног суда док не види да даје неке резултате.

Ђурић подсећа да су медији писали и пре пет, 10 и 15 година о томе да ће се ови или они зликовци и терористи из ОВК наћи пред правосуђем.

"Нажалост, резултат тога је да се за 20 година, колико траје агонија нашег народа на КиМ, нико од њих није нашао на суду у смислу да буде и кажњен, да буде проглашен кривим", казао је Ђурић за Први програм Радио Београда.

И они који су се макар и кратко задржавали пред Хашким трибуналом или неким другим судовима, нагласио је он, то им је углавном била "пролазна станица да оперу биографију и да уместо вођа и команданата терористичке ОВК, могу да заседну у фотеље политичара и политичких представника косовских Албанаца".

"И још да имају сертификат од Хашког трибунала да су ослобођени сваке кривице, иако за неке од њих знамо да су лично уклонили више од 10 сведока својих злочина, а да не говоримо о томе које злочине су сами починили. Према томе, не усуђујем се да очекујем било шта од тог међународног суда док не видим да даје неке резултате", рекао је Ђурић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 129 565 3955
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике