MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić:Pritisak da se Srbi isele, a Srbija prizna samoproglašeno Kosovo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić:Pritisak da se Srbi isele, a Srbija prizna samoproglašeno Kosovo

09.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je na delu sinhronizovani pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele, a na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dela svoje teritorije.

Marko Đurić

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Priština svojim potezima hoće da izazove novi talas iselјavanja, jer etnički čistom samoproglašenom Kosovu pitanje prava Srba ne bi ni postojalo kao problem, rekao je Đurić u intervjuu za Politiku.

On smatra da bi bila razumna odluka da Priština momentalno ukloni protivpravne i anticivilizacijske trgovinske blokade robe iz centralne Srbije, ali dodaje da ako u Prištini ima razuma oni se ne bi ni odmetnuli putem destabilizacije i eskalacije od koje nikakve koristi ne mogu imati ni Srbi ni Albanci.

"Svedoci smo svakodnevnih javnih poziva iz uticajnih svetskih prestonica da se povuku takse. Međutim, činjenica da Priština to još nije učinila opravdano budi sumnju da oni ispod tog sloja javnih osuda zapravo imaju tajnu podrsku svojih sponzora da istraju u bezumlјu", kaže Đurić.

On kaže da Priština nikada nije delovala samostalno i da je taj deo naše teritorije pod potpunom kontrolom moćnih zapadnih država, pre svega SAD i da samo neko potpuno naivan i neobavešten može da misli da albanski politički lideri imaju nekavu autonomiju odlučivanja.

"Bojim se da je ovde reč o sinhronizovanom pritisku na Srbe na Kosovu i Metohiji da se isele i na Srbiju da prizna protivpravni pokušaj secesije dela svoje teritorije", istakao je Đurić.

On je međutim poručio da da niti će se Srbi iseliti pod ovakvim pristicima niti će Srbija odustati od svojih vitalnih državnih i nacionalnih interesa.

Upitan šta je cilј blokade on kaze da ona treba nemilosrdnim onemogućavanjem normalnog života našem narodu na Kosovu da poruči da je svaki otpor samovolјi Prištine besmislen i da je svako insistiranje na poštovanju kolektivnih prava Srba unapred osuđeno na propast.

"Priština demoralisanjem našeg naroda želi da izazove novi talas iselјavanja, jer etnički čistom samoproglašenom Kosovu pitanje prava Srba ne bi ni postojalo kao problem", kaže Đurić i dodaje da se sa druge strane Beograd trgovinskom blokadom izlaže velikim gubicima i pretpostavka onih koji su to smislili je da ćemo pristati na sve kako bismo izbegli ekonomsko iznurivanje.

Ni jedno ni drugo se neće desiti, poručuje Đurić.

Povoodm najava o formiranju vojske 14. decembra, Đurić kaže da će Priština povući taj adut ako sve ostalo ne uspe, ali upozorava da to znači ne samo političku već i veoma opasnu bezbednosnu destabilizaciju.

Upozorava da je formiranje vojske opasnost po čitav region i da bi Kfor morao da razoruža svaku albasnku paravojsku na KiM, a ne da pomaže formiranje takvih snaga.

"Ne možete neodgovrnim i devijantnim tipovima dati oružje u ruke", ukazao je Đurić podsećajući da oni nameravaju da deo tih falangi upute na sever KiM.

Upitan da li će Beograd regovati ako Prišitna pošalјe vojsku i na sever on kaže da je predsednik Aleksandar Vučić kao glavnokomandujući jasno rekao da Srbija nikome neće dopustiti "Blјeske" ni "Oluje".

"Mi ne želimo sukobe ni sa kim posebno ne s NATO i SAD, ali Srbi nikada nisu na kolenima čekali da ih neko istrebi", kaže Đurić.

Upitan da li je briselski dijalog mrtav, on kaže da bi pre rekao da je na ledu, i da će ipak svi shvatiti da nema drugog načina da se problemi i nesuglasice reše.

"Mi nismo odustali od dijaloga, to je jednostrano uradila Priština", kaže Đurić i ocenjuje da Priština ovim putem nije krenula da bi zaštitila svoje ekonomske interese već da bi Srbe izovala i getoizirala.

"Neverovanto je da čitav zapadni svet žmuri pred ovakvim divlјačkim kršenjem osnovnih lјdskih prava našeg naroda u pokrajini", ukazuje Đurić.

Povodom izjave Ramuša Haradinaja da će takse povući kad Beograd prizna Kosovo, kaže da se sa Beogradom tako ne razgovara i da Beograd neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost južne pokrajine.

Upitan kako će se pomoći Srbima na severu ako blokada potraje on kaže da postoje načini.

"Ako ne može preko prelaza koje su Tadić i Jeremić postavili onda može nekim drugim putem", navodi on.

Sve to ako Kfor, kako kaže, ne bude hermetički zatvorio čitavu administrativnu liniju, ali i tada postoje razni humanitarni kanali, ali se nada da do toga neće doći.

Đurić:U Prištini sede lјudi bez kontrole, spremni na sve

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji i izrazio bojazan da našom južnom pokrajinom upravlјaju lјudi koji su gotovo van bilo kakve kontrole i spremni su na sve.

"Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Gledam nagomilane albanske snage sa dugim cevima prethodnih nedelјa kako se šetaju i šepure i po južnoj Mitrovici i raznim drugim delovima Kosova i Metohije", rekao je Marko Đurić.

"Znam da u Prištini sede lјudi koji su spremni bukvalno na sve da bi zaštitili svoju ličnu slobodu i ono za šta su se borili prethodnih 20 godina i bojim se da našom južnom pokrajinom upravlјaju lјudi koji su gotovo van bilo kakve kontrole i koji su spremni na sve. To je jako opasna situacija", kazao je Đurić za Prvi program Radio Beograda.

Upitan da prokomentariše dogovor da Vojska Srbije uspostavi svakodnevni kontakt sa KFOR-om, postignut sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, direktor Kancelarije za KiM kaže da sarađujemo sa svima koji mogu na bilo kakav način da doprinesu očuvanju mira i stabilnosti.

"Zbog toga je taj kontakt sa KFOR-om značajan, zato što je u krajnjoj liniji po rezoluciji 1244, koju mi priznajemo i koja je za nas okvir za funkcionisanje svega na Kosovu i Metohiji, KFOR dužan i obavezan da bude prvi koji će zaštiti srpski narod i sve druge koji se osećaju delom države Srbije", rekao je Đurić.

Na pitanje da li će, kada, i u kom formatu biti nastavlјen dijalog o Kosovu i Metohiji, Đurić odgovara da je format pitanje tehnike i da rešenja svakako nema bez svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i EU.

"Sve velike sile, sve velike države su nam potrebne za rešenje. Ali u ovom trenutku, s obzirom da rešenja na vidiku nema, najbitnije je da onaj deo međunarodne zajednice koji je preuzeo na sebe odgovornost da stvara i da podržava tu takozvanu nezavisnost Kosova i Metohije, sada preuzme odgovornost, da zaustavi divlјanje ekstremnih krugova političkih Albanaca u Prištini i da stvori elementarne pretpostavke za dijalog", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, sam format eventualnih razgovora je pitanje tehnike.

"Srbija je uvek bila spremna da u različitim formatima traži rešenja i to se neće promeniti. Dijaloga će biti onog momenta kada se za to stvore preduslovi, a preduslov je da se uklone ove kriminalne takse", zaklјučio je Đurić.

Đurić: Čekam da vidim neke rezultate Suda za zločine OVK

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, povodom navoda medija o optužnicama protiv Rustema Mustafe, zvanog "komandant Remi", pred Specijalnim sudom u Hagu, kaže da se ne usuđuje da očekuje bilo šta od tog međunarodnog suda dok ne vidi da daje neke rezultate.

Đurić podseća da su mediji pisali i pre pet, 10 i 15 godina o tome da će se ovi ili oni zlikovci i teroristi iz OVK naći pred pravosuđem.

"Nažalost, rezultat toga je da se za 20 godina, koliko traje agonija našeg naroda na KiM, niko od njih nije našao na sudu u smislu da bude i kažnjen, da bude proglašen krivim", kazao je Đurić za Prvi program Radio Beograda.

I oni koji su se makar i kratko zadržavali pred Haškim tribunalom ili nekim drugim sudovima, naglasio je on, to im je uglavnom bila "prolazna stanica da operu biografiju i da umesto vođa i komandanata terorističke OVK, mogu da zasednu u fotelјe političara i političkih predstavnika kosovskih Albanaca".

"I još da imaju sertifikat od Haškog tribunala da su oslobođeni svake krivice, iako za neke od njih znamo da su lično uklonili više od 10 svedoka svojih zločina, a da ne govorimo o tome koje zločine su sami počinili. Prema tome, ne usuđujem se da očekujem bilo šta od tog međunarodnog suda dok ne vidim da daje neke rezultate", rekao je Đurić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike