МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Селаковић: Међународно право је мртво
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Селаковић: Међународно право је мртво

14.децембар 2018. Извор: Танјуг

Генерални секретар председника Републике Србије Никола Селаковић рекао је поводом усвајања закона у Приштини о трансформацији КБС у војску да је јасно да је међународно право мртво.

Никола Селаковић

Фото: ТВ Мост

"Они који су допринели да међународно право нестане, да умре, више се ни не претварају у тим својим делима, више се и не 'фолирају' као што би народ рекао. Раније су измишљали, контруисали различите догађаје попут Рачка, измишљали такозване хуманитарне катастрофе не би ли оправдали кршење међународног права. Од данас више ни то не раде", рекао је Селаковић за РТС.

"Ко то чини - и САД, Велика Британија, то чини и Немачка и читав део такозване међународне заједнице који прихвата формирање такозване Војске Косова и који је подржавао и спонзорисао и промовисао такозвану косовску независност", додао је Селаковић.

Он је додао да Србија мора увек и на сваком месту да понавља да је резолуција СБ УН 1244 из 1999. године једини важећи међународни правни акт када је у питању КиМ који третира присуство оружане силе односно оружаних војних снага на КиМ.

Додаје да онима који промовишу тзв. косовску војску и сецесију Косова то више уопште није важно, као што им није важно ни оно што су сами Албанци донели као свој тзв. Устав.

"Они нису могли да увуку у тај свој ђавољи пројекат Српску листу, нашли су једног Србина, неког друга Раде Трајковић и њима сличних кога су привукли на своју страну, али Српску листу лису могли", навео је Селаковић.

Када је реч о будућим реакцијама Селаковић каже да ће се видети какве ће бити и да ли ће нешто променити, а грађани, како каже, о томе могу да суде на основу онога што смо видели до сад.

"Председник (Алексадар) Вучић ову ноћ је провео неспавајући и данашњи дан је провео са својим војницима, официрима, људима који су на челу одговарајућих командних служби од Генералштаба па наниже и много је важно да председник буде са њима", рекао је он.

Какве ће председник или држава одлуке донети, не могу да кажем, рекао је Селаковић, јер, како каже, то зависи од низа околности.

"Оно што ми се чини као могуће је проглашење окупације дела наше територије, а то захтева садејство председника, владе и скупштине. Једна изузетно озбиљна одлука која може имати озбиљне, тешке, компликоване и дугорочне последице", рекао је Селаковић.

Друга је, каже, одлука о употреба оружаних снага. "Не морам да вам причам какве то последице са собом носи, али оно што је оцицгледно, нико од нас не може да каже каква ће одлука бити донета", истакао је Селаковић.

Дачић:Тражимо хитну седницу СБ УН због одлуке Приштине

Србија ће данас затражити одржавање хитне седнице Савета безбедности УН због најгрубљег кршења резолуције СБ УН 1244 доношењем одлуке Приштине о формирању тзв. Војске Косова, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"То је најдиректнија претња миру и стабилности у региону и безбедности српског народа који живи на Косову и Метохији", рекао је Дачић за Танјуг.

Љајић о тзв. војсци Косова: Доливање уља на ватру

Министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић изјавио је да формирање тзв. војске Косова представља доливање уља на ватру и нагласио да то није корак који води ка стабилности и нормализацији односа што је преко потребно, не само нама, већ и читавом региону.

‚‚Ово је доливање уља на ватру која је ионако разбуктана са свим оним што је учињено у протеклих месец дана не само са таксама већ и најавама нових мера, политичком радикализацијом коју имамо из Приштине, рекао је Љајић новинарима у Виминацијуму где је данас отворен археолошки парк "Виминацијум авантура парк".

Љајић је поновио да то није корак који води ка стабилности и нормализацији односа, како нама тако и читавом региону.

Он је рекао да је за њега најчудније понашање међународне заједнице.

‚‚Ми смо пре десет дана имали једнодушне осуде свих због саме најаве формирања такозване војске Косова и трансформације безбедоносних снага Косова, а у протекла два дана имамо изјаве које су потпуно супротне томе", приметио је Љајић.

Министар је рекао да такве изјаве иду у прилог формирању тзв. војске Косова што говори како каже и о неконзистентности Међународне заједнице и главних политичких центара.

‚‚Мислим да је то ветар у једра свим радикалним потезима и акцијама које иду из Приштине, закључио је Љајић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике