MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Selaković: Međunarodno pravo je mrtvo
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Selaković: Međunarodno pravo je mrtvo

14.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković rekao je povodom usvajanja zakona u Prištini o transformaciji KBS u vojsku da je jasno da je međunarodno pravo mrtvo.

Nikola Selaković

Foto: TV Most

"Oni koji su doprineli da međunarodno pravo nestane, da umre, više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, više se i ne 'foliraju' kao što bi narod rekao. Ranije su izmišlјali, kontruisali različite događaje poput Račka, izmišlјali takozvane humanitarne katastrofe ne bi li opravdali kršenje međunarodnog prava. Od danas više ni to ne rade", rekao je Selaković za RTS.

"Ko to čini - i SAD, Velika Britanija, to čini i Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koji prihvata formiranje takozvane Vojske Kosova i koji je podržavao i sponzorisao i promovisao takozvanu kosovsku nezavisnost", dodao je Selaković.

On je dodao da Srbija mora uvek i na svakom mestu da ponavlјa da je rezolucija SB UN 1244 iz 1999. godine jedini važeći međunarodni pravni akt kada je u pitanju KiM koji tretira prisustvo oružane sile odnosno oružanih vojnih snaga na KiM.

Dodaje da onima koji promovišu tzv. kosovsku vojsku i secesiju Kosova to više uopšte nije važno, kao što im nije važno ni ono što su sami Albanci doneli kao svoj tzv. Ustav.

"Oni nisu mogli da uvuku u taj svoj đavolјi projekat Srpsku listu, našli su jednog Srbina, nekog druga Rade Trajković i njima sličnih koga su privukli na svoju stranu, ali Srpsku listu lisu mogli", naveo je Selaković.

Kada je reč o budućim reakcijama Selaković kaže da će se videti kakve će biti i da li će nešto promeniti, a građani, kako kaže, o tome mogu da sude na osnovu onoga što smo videli do sad.

"Predsednik (Aleksadar) Vučić ovu noć je proveo nespavajući i današnji dan je proveo sa svojim vojnicima, oficirima, lјudima koji su na čelu odgovarajućih komandnih službi od Generalštaba pa naniže i mnogo je važno da predsednik bude sa njima", rekao je on.

Kakve će predsednik ili država odluke doneti, ne mogu da kažem, rekao je Selaković, jer, kako kaže, to zavisi od niza okolnosti.

"Ono što mi se čini kao moguće je proglašenje okupacije dela naše teritorije, a to zahteva sadejstvo predsednika, vlade i skupštine. Jedna izuzetno ozbilјna odluka koja može imati ozbilјne, teške, komplikovane i dugoročne posledice", rekao je Selaković.

Druga je, kaže, odluka o upotreba oružanih snaga. "Ne moram da vam pričam kakve to posledice sa sobom nosi, ali ono što je ocicgledno, niko od nas ne može da kaže kakva će odluka biti doneta", istakao je Selaković.

Dačić:Tražimo hitnu sednicu SB UN zbog odluke Prištine

Srbija će danas zatražiti održavanje hitne sednice Saveta bezbednosti UN zbog najgrublјeg kršenja rezolucije SB UN 1244 donošenjem odluke Prištine o formiranju tzv. Vojske Kosova, izjavio je ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"To je najdirektnija pretnja miru i stabilnosti u regionu i bezbednosti srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić za Tanjug.

Ljajić o tzv. vojsci Kosova: Dolivanje ulјa na vatru

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić izjavio je da formiranje tzv. vojske Kosova predstavlјa dolivanje ulјa na vatru i naglasio da to nije korak koji vodi ka stabilnosti i normalizaciji odnosa što je preko potrebno, ne samo nama, već i čitavom regionu.

‚‚Ovo je dolivanje ulјa na vatru koja je ionako razbuktana sa svim onim što je učinjeno u proteklih mesec dana ne samo sa taksama već i najavama novih mera, političkom radikalizacijom koju imamo iz Prištine, rekao je Ljajić novinarima u Viminacijumu gde je danas otvoren arheološki park "Viminacijum avantura park".

Ljajić je ponovio da to nije korak koji vodi ka stabilnosti i normalizaciji odnosa, kako nama tako i čitavom regionu.

On je rekao da je za njega najčudnije ponašanje međunarodne zajednice.

‚‚Mi smo pre deset dana imali jednodušne osude svih zbog same najave formiranja takozvane vojske Kosova i transformacije bezbedonosnih snaga Kosova, a u protekla dva dana imamo izjave koje su potpuno suprotne tome", primetio je Ljajić.

Ministar je rekao da takve izjave idu u prilog formiranju tzv. vojske Kosova što govori kako kaže i o nekonzistentnosti Međunarodne zajednice i glavnih političkih centara.

‚‚Mislim da je to vetar u jedra svim radikalnim potezima i akcijama koje idu iz Prištine, zaklјučio je Ljajić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike