МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић Србима на КиМ:Нећемо вас се одрећи,као ни тробојке и поноса
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић Србима на КиМ:Нећемо вас се одрећи,као ни тробојке и поноса

14.децембар 2018. Извор: Танјуг

Председник Александар Вучић обратио се вечерас, током ванредне прес конференције, Србима на Косову и Метохији, поруком да ће их Србија заштити ако покушају да их нападну.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

"Желим да се обратим Србима на Косову и Метохији", рекао је председник, током ванредног обраћања, које су у Косовској Митровици Срби, иначе, пратили преко видео бима у центру града, и наставио:

"Драги пријатељи, знам како су вам тешки дани. Нису лаки ни за нас.

Миран сам, јер смо све урадили што можемо да мир сачувамо

Миран сам и спокојан, јер и сами знате колико сам пута долазио на КиМ и молио их да то не раде.

Не брините, сваки покушај напада на Србе, Србија ће имати снаге да вас штити.

Свака злоупотреба њихове војске и улаз тамо где је забрањено, у складу са споразумом који је Србије склопила са НАТО и без сагласности српског локалног становништва, неће бити дозвољена.

Нема уласка на север.

Уколико вас буду напали, Србија ће имати снаге да вас заштити.

Србија се неће одрећи своје тробојке, свога достојанства и поноса", закључио је председник Вучић.

Вучић:Имали су једну намеру - да згазе Србију

Председник Србије Алексндар Вучић изјавио је вечерас да су Албанци и њихови амерички спонзори имали само једну намеру - да згазе Србију у политичком, вредносном смислу, тако да Србија не може да се подигне.

Он је подсетио да је Србија од првог тренутка говорила, и када су уводили таксе, да је то суманута одлука, коју разуман човек не може да донесе у 21 веку.

Говорили смо, каже, о владама и људима који не знају како функционише савремени свет, али су и тада имали подршку, иначе би били заустављени још после увођења такси од 10 одсто.

"Али, ишла су само саопштења, па још блажа саопштења..", приметио је председник Вучић и додао да су рачунали с тим да нико у Србији не сме да каже нешто.

"Када са мном разговарају, ћуте о томе, а када нисам присутан, свашта причају", рекао је.

Није било довољно што су увели таксе, ћутали су, каже, о протестима Срба.

На основу ког то акта су одлучили о формирању војске?

Председник Александар Вучић запитао је вечерас на основу ког то акта су Албанци донели одлуку о формирању војске.

Јасно је каже да су Албанци на Косову и Метохији дошли на идеју да кажу да треба да се заокружи државност, али, истиче, нису то сами смислили, видело се и ко им је помогао.

"Нећу сада америчком амбасадору да говорим шта све мислим о њему, није ни време", приметио је, међутим, и наставио:

"Све што су урадили је супротно Резолуцији 12 44, члану 9, став б, члан 15 у којима се захтева: демилитаризација ОВК и дугих наоружаних група косовских Албанца и да ОВК и остале наорузане групе прекину одмах офанзиве акције и придржавају се захтева за демилитаризацију", каже он.

Па каква онда војска, на основу ког акта су Албанци донели одлуку о формирању војске, пита Вучић.

"Тражим од свих стручњака да кажу један акт, став , тачку на основу којег су се дрзнули да погазе међународно право.То не постоји", рекао је он..

Како је рекао, Србија је за њих била крива, јер није изгубила гласање у Интерполу, ЕНЦО, крива јер није изгубила у Унеско...а ниједно од тих гласања није прокренула Србија, истиче, напротив.

"Молили смо Албанце у Бриселу: немојте то да тражите, није у духу дијалога, хајде на нађено компромис. Нису хтели", рекао је он.

Додао је да, међутим, нису успели да згазе Србију.

"Мала територијално и по броју становника, али велика по духу, слободарска Србија се супротставила и победила их са све Американцима. Замислите те дрскости да ми тако мали да покушамо да чувамо и спасавамо своју земљу? И сачували смо је, кад то нису могли да истрпе, кренули су са таксама", каже Вучић.

Додаје да ћемо преживети и без 100 милиона профита, али ће бити мука за наш народ на КиМ, и они су то знали и знали су да је то усмерено против нашег народа.

"Издали су два млака саопштења и после више ни речи."

Шта Србија тражи: Седницу Савета безбедности, и да се све врати у пређашње стање

Србија је упутила хитан захтев за одржавање седнице СБ УН о КиМ, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да је спреман лично да учествује.

"Верујем да ''великани'' неће ускратити малој Србији да каже чињенице о томе како се крши право на Западном Балкану и какве су опасности и безбедносни ризици за очување мира ове одлуке", рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре, поводом формирања војске Косова.

То је, каже, учињено јер је све што су Албанци радили супротно међународном јавном праву и духу дијалога, као и њиховим интерним и илегалним прописима, а пре свега због чињенице да су овом одлуком угрозили мир и безбедност у целом региону Западног Балкана, као и они који су спонзорисали њихово понашање.

Како је рекао, не верује да једна малена Србија и њен глас и реч могу да их уплаше.

"Рачунам да су демократске земље и да желе да чују шта Србија и неки други желе да кажу. Рачунам да ће желети да чују. Неће ваљда на недеморкатски начин да нас надлагасају, са 9-6 или 8-7 у СБ УН и не дозволе да се наш глас чује", рекао је Вучић.

Поред тога, каже председник, чекаћемо да укину таксе.

"Све мора да се врати у пређашње стање", прецизирао је Вучић, како би могли да се наставе разговори.

Изјавио је да Србију више не интересују нове мере и таксе Приштине, већ да је време да све мере повуку, врате ситуацију на пређашње стање, а онда ће, каже, Србија бити спремна на разговор.

"Не занима нас више да ли ће таксе бити 10 или 15 или 72 или 1.700 одсто. Више нас не интересују ни нове мере. Они разумеју да су прешли праг, и сада је време да повуку мере и да се све врати на пређашње стање, да не буде такси и онда ће Србија да разговара", рекао је Вучић на ванредној конфренцији за медије.

Председник је подсетио да је Србија увек чувала мир, јер је "сувише деце изгубила у ратовима" и да више нема деце за ратовање.

"Међутим, Србија има образ, понос, достојанство, државност и свој поносити народ. Поносан сам на наш народ на КиМ, на оне људе који су као одговор онима који су окачили америчку заставу, окачили заставу Србије на својим домовима, кућма, улицама. Дивно је изгледа та слика", истакао је Вучић.

Каже да је то слика "једне мале, али поносне и слободне земље", те да они који немају чиме да се поносе морају да каче туђе заставе да би, наводи председник, показали колико су јаки.

"Не могу да нам укину право на живот, да мислимо, да волимо своју земљу, и право да волимо нашу црвено, плаво, белу тробојку, јер код нас других застава нема и нећемо дати никоме да је гази", закључио је Вучић.

Излагао сам се личном и политичком ризику зарад компромиса

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је Београд водио дијалог, јер је желео компромис.

Навео је да је био на мети опште критике целокупне српске јавности, јер је предлагао оно што му се, каже, чинило да је сваком рационалном човеку једино нормално и логично решење.

За оне који су се противили, каже, увек је имао одговор - јесте ли ово желели?

"То, да имате данас чување територијалног интегритета и суверенитета целог Косова? Па зато ћутите и данас се не изјашњавате. А били сте против тога да Срби имају своје територије и да Србија не изгуби све", рекао је он.

Како је додао, излагао се ризику, личном и политичком, говорећи колико је потребан мир и компромис.

Председник је поручио да је данас сасвим јасно да Албанци и њихови спонзори ни једног тренутка нису желели компромис, као и да иза свега што су радили стоје САД, Велика Британија, а по питању косовске восјке и Немачка.

"Ми смо том чињеницом разочарани, али то за нас није никаква новост", подвукао је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике