MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Srbima na KiM:Nećemo vas se odreći,kao ni trobojke i ponosa
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Srbima na KiM:Nećemo vas se odreći,kao ni trobojke i ponosa

14.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se večeras, tokom vanredne pres konferencije, Srbima na Kosovu i Metohiji, porukom da će ih Srbija zaštiti ako pokušaju da ih napadnu.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

"Želim da se obratim Srbima na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik, tokom vanrednog obraćanja, koje su u Kosovskoj Mitrovici Srbi, inače, pratili preko video bima u centru grada, i nastavio:

"Dragi prijatelјi, znam kako su vam teški dani. Nisu laki ni za nas.

Miran sam, jer smo sve uradili što možemo da mir sačuvamo

Miran sam i spokojan, jer i sami znate koliko sam puta dolazio na KiM i molio ih da to ne rade.

Ne brinite, svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas štiti.

Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbije sklopila sa NATO i bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva, neće biti dozvolјena.

Nema ulaska na sever.

Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti.

Srbija se neće odreći svoje trobojke, svoga dostojanstva i ponosa", zaklјučio je predsednik Vučić.

Vučić:Imali su jednu nameru - da zgaze Srbiju

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić izjavio je večeras da su Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu nameru - da zgaze Srbiju u političkom, vrednosnom smislu, tako da Srbija ne može da se podigne.

On je podsetio da je Srbija od prvog trenutka govorila, i kada su uvodili takse, da je to sumanuta odluka, koju razuman čovek ne može da donese u 21 veku.

Govorili smo, kaže, o vladama i lјudima koji ne znaju kako funkcioniše savremeni svet, ali su i tada imali podršku, inače bi bili zaustavlјeni još posle uvođenja taksi od 10 odsto.

"Ali, išla su samo saopštenja, pa još blaža saopštenja..", primetio je predsednik Vučić i dodao da su računali s tim da niko u Srbiji ne sme da kaže nešto.

"Kada sa mnom razgovaraju, ćute o tome, a kada nisam prisutan, svašta pričaju", rekao je.

Nije bilo dovolјno što su uveli takse, ćutali su, kaže, o protestima Srba.

Na osnovu kog to akta su odlučili o formiranju vojske?

Predsednik Aleksandar Vučić zapitao je večeras na osnovu kog to akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske.

Jasno je kaže da su Albanci na Kosovu i Metohiji došli na ideju da kažu da treba da se zaokruži državnost, ali, ističe, nisu to sami smislili, videlo se i ko im je pomogao.

"Neću sada američkom ambasadoru da govorim šta sve mislim o njemu, nije ni vreme", primetio je, međutim, i nastavio:

"Sve što su uradili je suprotno Rezoluciji 12 44, članu 9, stav b, član 15 u kojima se zahteva: demilitarizacija OVK i dugih naoružanih grupa kosovskih Albanca i da OVK i ostale naoruzane grupe prekinu odmah ofanzive akcije i pridržavaju se zahteva za demilitarizaciju", kaže on.

Pa kakva onda vojska, na osnovu kog akta su Albanci doneli odluku o formiranju vojske, pita Vučić.

"Tražim od svih stručnjaka da kažu jedan akt, stav , tačku na osnovu kojeg su se drznuli da pogaze međunarodno pravo.To ne postoji", rekao je on..

Kako je rekao, Srbija je za njih bila kriva, jer nije izgubila glasanje u Interpolu, ENCO, kriva jer nije izgubila u Unesko...a nijedno od tih glasanja nije prokrenula Srbija, ističe, naprotiv.

"Molili smo Albance u Briselu: nemojte to da tražite, nije u duhu dijaloga, hajde na nađeno kompromis. Nisu hteli", rekao je on.

Dodao je da, međutim, nisu uspeli da zgaze Srbiju.

"Mala teritorijalno i po broju stanovnika, ali velika po duhu, slobodarska Srbija se suprotstavila i pobedila ih sa sve Amerikancima. Zamislite te drskosti da mi tako mali da pokušamo da čuvamo i spasavamo svoju zemlјu? I sačuvali smo je, kad to nisu mogli da istrpe, krenuli su sa taksama", kaže Vučić.

Dodaje da ćemo preživeti i bez 100 miliona profita, ali će biti muka za naš narod na KiM, i oni su to znali i znali su da je to usmereno protiv našeg naroda.

"Izdali su dva mlaka saopštenja i posle više ni reči."

Šta Srbija traži: Sednicu Saveta bezbednosti, i da se sve vrati u pređašnje stanje

Srbija je uputila hitan zahtev za održavanje sednice SB UN o KiM, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je spreman lično da učestvuje.

"Verujem da ''velikani'' neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na Zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke", rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare, povodom formiranja vojske Kosova.

To je, kaže, učinjeno jer je sve što su Albanci radili suprotno međunarodnom javnom pravu i duhu dijaloga, kao i njihovim internim i ilegalnim propisima, a pre svega zbog činjenice da su ovom odlukom ugrozili mir i bezbednost u celom regionu Zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali njihovo ponašanje.

Kako je rekao, ne veruje da jedna malena Srbija i njen glas i reč mogu da ih uplaše.

"Računam da su demokratske zemlјe i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će želeti da čuju. Neće valјda na nedemorkatski način da nas nadlagasaju, sa 9-6 ili 8-7 u SB UN i ne dozvole da se naš glas čuje", rekao je Vučić.

Pored toga, kaže predsednik, čekaćemo da ukinu takse.

"Sve mora da se vrati u pređašnje stanje", precizirao je Vučić, kako bi mogli da se nastave razgovori.

Izjavio je da Srbiju više ne interesuju nove mere i takse Prištine, već da je vreme da sve mere povuku, vrate situaciju na pređašnje stanje, a onda će, kaže, Srbija biti spremna na razgovor.

"Ne zanima nas više da li će takse biti 10 ili 15 ili 72 ili 1.700 odsto. Više nas ne interesuju ni nove mere. Oni razumeju da su prešli prag, i sada je vreme da povuku mere i da se sve vrati na pređašnje stanje, da ne bude taksi i onda će Srbija da razgovara", rekao je Vučić na vanrednoj konfrenciji za medije.

Predsednik je podsetio da je Srbija uvek čuvala mir, jer je "suviše dece izgubila u ratovima" i da više nema dece za ratovanje.

"Međutim, Srbija ima obraz, ponos, dostojanstvo, državnost i svoj ponositi narod. Ponosan sam na naš narod na KiM, na one lјude koji su kao odgovor onima koji su okačili američku zastavu, okačili zastavu Srbije na svojim domovima, kućma, ulicama. Divno je izgleda ta slika", istakao je Vučić.

Kaže da je to slika "jedne male, ali ponosne i slobodne zemlјe", te da oni koji nemaju čime da se ponose moraju da kače tuđe zastave da bi, navodi predsednik, pokazali koliko su jaki.

"Ne mogu da nam ukinu pravo na život, da mislimo, da volimo svoju zemlјu, i pravo da volimo našu crveno, plavo, belu trobojku, jer kod nas drugih zastava nema i nećemo dati nikome da je gazi", zaklјučio je Vučić.

Izlagao sam se ličnom i političkom riziku zarad kompromisa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Beograd vodio dijalog, jer je želeo kompromis.

Naveo je da je bio na meti opšte kritike celokupne srpske javnosti, jer je predlagao ono što mu se, kaže, činilo da je svakom racionalnom čoveku jedino normalno i logično rešenje.

Za one koji su se protivili, kaže, uvek je imao odgovor - jeste li ovo želeli?

"To, da imate danas čuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta celog Kosova? Pa zato ćutite i danas se ne izjašnjavate. A bili ste protiv toga da Srbi imaju svoje teritorije i da Srbija ne izgubi sve", rekao je on.

Kako je dodao, izlagao se riziku, ličnom i političkom, govoreći koliko je potreban mir i kompromis.

Predsednik je poručio da je danas sasvim jasno da Albanci i njihovi sponzori ni jednog trenutka nisu želeli kompromis, kao i da iza svega što su radili stoje SAD, Velika Britanija, a po pitanju kosovske vosjke i Nemačka.

"Mi smo tom činjenicom razočarani, ali to za nas nije nikakva novost", podvukao je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike