МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Брнабић: Изјава Харадинаја о границама удар на регионалну стабилност
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Брнабић: Изјава Харадинаја о границама удар на регионалну стабилност

30.децембар 2018. Извор: Танјуг

Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас да је изјава премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја да граница Косова према Албанији више не постоји још један удар на регионалну стабилност.

Ана Брнабић

Фото: Танјуг

''Очекујемо реакцију међународне заједнице. То је бесмислено, то је кршење не само међународног споразума већ свих међународних стандарда и норми. Свакако је још један удар на регионалну стабилност'', рекла је премијерка одговарајући на питања новинара у Бањи Ковиљачи.

Додала је да Србија остаје земља која размишља о будућности, младима и о томе како да им пружи другачију перспективу не само у Србији, што укључује и Косово и Метохију, већ у целом региону.

''Наставићемо тако, мислим да је то једина паметна политика'', поручила је Брнабић.

Брнабић: Нисам позвала на повлачење признања Косова

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да је писмом чланицама УН желела да их обавести о неодговорним, бесмисленим и опасним потезима Приштине, чиме је демантовала премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја који тврди да је она тражила од чланица УН да повуку признање независности Косова.

''Нисам позвала чланице УН да повуку признање независности Косова. Писмо о којем прича Харадинај послала сам 16. новембра након што су увели таксе од 10 одсто. У том тренутку потпуно транспарентно, то је била одлука са седнице Владе да све државе чланице УН обавестим о неодговорним, бесмисленим и опасним потезима Приштине'', рекла је премирка одговарајући на питање новинара у Бањи Ковиљачи.

Навела је да је о потезима Приштине желела да упозна и државе које су признале једнострано проглашену независност Косова, као и оне које то нису учиниле.

Брнабић је рекла да је у писму на пет страна наведено да Приштина не поштује Бриселски споразум, а да је Београд испунио све што је било предвиђено тим документом.

Такође, у писму се помиње случај убиства Оливера Ивановића и чињеница да Приштина није дозволила Београду да помогне у тој истрази, као и да приштинске институције не деле информације о тој истрази са Београдом.

У писму је, каже, указала и на хапшење директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и Срба са КиМ, те на упад јединица РОСУ на север КиМ што је, како је истакла, супротно свим споразумима.

Навела је да је чланице УН обавестила да Приштина не само да не поштује међународне споразуме, попут Бриселског споразума и Резолуције 1244, већ ни сопствене законе и тзв.косовски Устав.

''Само сам скренула пажњу на чињенице, аргументе и на то да Приштина својим одлукама угрожава регионални мир, стабилност и све што се ЕУ труди да постигне кроз регионално повезивање'', истакла је премијерка.

Она је поновила да је писмо послала 16. новембра и да је од тада Приштина повећала таксе од сто одсто, као и да је против свих споразума и сопствених закона и Устава усвојила одлуку о формирању тзв. војске Косова.

''Уколико желе даље да антагонизују ситуацију, да уводе таксе и шта год, пошто је то толико бесмислено, да не могу да замислим шта би додатно могли да ураде, али онда Харадинај и његов тим морају да смисле нешто паметније, а не да се позивају на писмо од 16. новембра'', закључила је премијерка.

Премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај рекао је у петак да је неприхватљиво то што се ЕУ није огласила поводом писма у којем је, како тврди, премијерка Србије Ана Брнабић затражила од земаља које су признале независност Косова да повуку та признања.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике