MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Brnabić: Izjava Haradinaja o granicama udar na regionalnu stabilnost
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Brnabić: Izjava Haradinaja o granicama udar na regionalnu stabilnost

30.decembar 2018. Izvor: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je izjava premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja da granica Kosova prema Albaniji više ne postoji još jedan udar na regionalnu stabilnost.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug

''Očekujemo reakciju međunarodne zajednice. To je besmisleno, to je kršenje ne samo međunarodnog sporazuma već svih međunarodnih standarda i normi. Svakako je još jedan udar na regionalnu stabilnost'', rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara u Banji Kovilјači.

Dodala je da Srbija ostaje zemlјa koja razmišlјa o budućnosti, mladima i o tome kako da im pruži drugačiju perspektivu ne samo u Srbiji, što uklјučuje i Kosovo i Metohiju, već u celom regionu.

''Nastavićemo tako, mislim da je to jedina pametna politika'', poručila je Brnabić.

Brnabić: Nisam pozvala na povlačenje priznanja Kosova

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je pismom članicama UN želela da ih obavesti o neodgovornim, besmislenim i opasnim potezima Prištine, čime je demantovala premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja koji tvrdi da je ona tražila od članica UN da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

''Nisam pozvala članice UN da povuku priznanje nezavisnosti Kosova. Pismo o kojem priča Haradinaj poslala sam 16. novembra nakon što su uveli takse od 10 odsto. U tom trenutku potpuno transparentno, to je bila odluka sa sednice Vlade da sve države članice UN obavestim o neodgovornim, besmislenim i opasnim potezima Prištine'', rekla je premirka odgovarajući na pitanje novinara u Banji Kovilјači.

Navela je da je o potezima Prištine želela da upozna i države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i one koje to nisu učinile.

Brnabić je rekla da je u pismu na pet strana navedeno da Priština ne poštuje Briselski sporazum, a da je Beograd ispunio sve što je bilo predviđeno tim dokumentom.

Takođe, u pismu se pominje slučaj ubistva Olivera Ivanovića i činjenica da Priština nije dozvolila Beogradu da pomogne u toj istrazi, kao i da prištinske institucije ne dele informacije o toj istrazi sa Beogradom.

U pismu je, kaže, ukazala i na hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i Srba sa KiM, te na upad jedinica ROSU na sever KiM što je, kako je istakla, suprotno svim sporazumima.

Navela je da je članice UN obavestila da Priština ne samo da ne poštuje međunarodne sporazume, poput Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, već ni sopstvene zakone i tzv.kosovski Ustav.

''Samo sam skrenula pažnju na činjenice, argumente i na to da Priština svojim odlukama ugrožava regionalni mir, stabilnost i sve što se EU trudi da postigne kroz regionalno povezivanje'', istakla je premijerka.

Ona je ponovila da je pismo poslala 16. novembra i da je od tada Priština povećala takse od sto odsto, kao i da je protiv svih sporazuma i sopstvenih zakona i Ustava usvojila odluku o formiranju tzv. vojske Kosova.

''Ukoliko žele dalјe da antagonizuju situaciju, da uvode takse i šta god, pošto je to toliko besmisleno, da ne mogu da zamislim šta bi dodatno mogli da urade, ali onda Haradinaj i njegov tim moraju da smisle nešto pametnije, a ne da se pozivaju na pismo od 16. novembra'', zaklјučila je premijerka.

Premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj rekao je u petak da je neprihvatlјivo to što se EU nije oglasila povodom pisma u kojem je, kako tvrdi, premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila od zemalјa koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku ta priznanja.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike