МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Палау преиспитује признање независности Косова
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Палау преиспитује признање независности Косова

21.јануар 2019. Извор: Танјуг

Председник Републике Палау Томи Ременгес предао је данас првом потпредседнику Владе и министру иностраних послова Србије Ивици Дачићу ноту о одлуци те земље да преиспита једнострано проглашену независност Косова, а у њој стоји да је Палау донео одлуку да поново размотри позицију када је реч о статусу Косова.

Томи Ременгес

Фото:Танјуг

У ноти се наводи да је та да је та држава донела одлуку да поново размотри своју позицију када је реч о статусу Косова.

Каже се да Република Палау сматра да би требало у будућности да подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредновање ЕУ, радије него да дефинише статус Косова пре окончања дијалога.

„У међувремену Република Палау суспендује све претходне одлуке и декларације у вези са питањем статуса Косова“, наведено је у ноти.

„Након опсежног истраживања и разговора, Република Палау преиспитује свој став према коме се Косово признаје као независна држава. У том смислу Република Палау сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу између Беогарда и Приштине који се води уз посредство ЕУ, а не дефинисање тог статуса пре него што се дијалог заврши. Дијалог је од пресудне важности, предстваља жељени механизам за постизање правденог, трајног и одрживог решења. Онда када две стране постигну договор Република Палау ће чврсто подржати тав који установе две стране.У међувремену Република Палау суспендује све претходне одлуке или изјаве у вез са статусом Косова. Државно министарство Републике Палау користи ову прилику да Министарство спољних послова Србије“, истиче се у ноти, коју су на прес конференцији поделили новинарима.

„Јако мало познајемо ситуацију у овом делу света. Мој претходник је признао је Косово у то време. Мислим да није разумео да је ово нешто што тражи дијалог, разумевање, јер ми не желимо да се исто деси у нашој земљи, региону, на нашим острвима. Нама треба дијалог, не рат и неко ко ће донети одлуке уместо нас“, објаснио је председник Ременгес додајући да Палау жели да пружи прилику Косову и Србији да разговарају смисленим дијалогом како решити проблем.

Упитан како ће Палау убудуће гласати у међународним телима председник те земље је рекао да то чинити у складу са актуелном одлуком.

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је Палау 13. земља која је преиспитала свој став о прихватању једнострано проглашене независности Косова, терћа из пацифичког региона.

„За нас је то битно да покажемо да су лажи то што говори Приштина да су их признале 116 земље. Палау је пре четири године гласао за Косово у Унеско. Ако је био значајан тада глас за Косово, свакако је значајан и сада када више неће гласати. Њихов став је принципијелне природе. Нота је састављена на веома прихватљив начин за све, да дају предност дијалогу и да ће прихватити резултате дијалога. Да дотле поништавају све одлуке које су раније доношене везано за статус Косова“, објаснио је Дачић.

Рекао је да, међутим, у односима са том земљом не жели да Косово буде једина тема.

Одлука о преиспитивању је последица добрих и пријатељских односа две земље.

„Веома је тешко утврдити колико је земаља заиста признало Косово. То ни Шерок Холмс не може да утврди. Код одређенег броја земаља не постоје било какве одлуке. Разговарао сам са министром из Омана, рекао сам му да су признали Косово, а он је рекао да нису, скоро се свађао са мном о томе. На списку Приштине су и Нигерија и Уганда, што није тачно.

„Списак од 116 земаља заборавите, оно што је сигурно, а обратили смо се земљама које то нису прецизно рекле, да нам саопште свој став“, подвукао је он.

Дачић је рекао да ће се видети у међународним организацијама ко за кога гласа.

Дачић сматра да је могуће да је Косово признала 101 земља, а не више.

„Када кажем 101, у њих рачунам и Египат који је рекао да је признање у стању замрзнутог стања, Перу који већ четири године не гласа за Косово и није успоставио дипломатске односе, као и Оман. Мислим да смо веома близу да је мање од половине чланица УН признало Косово. То је у ствари и циљ, а то је да то буде подстицај за компромис односно дијалог. А не да нам у старту говоре да су их признале 116 земље чланице УН и да не желе да разговарају. Ово је помоћ да се дијалог заврши компромисом“, сматра Дачић.

Рекао је да Србија жели да се дијалог настави, али да очекује да таксе буду укинуте.

„Не може да се настави дијалог, ако имате одлуку која је апсолутно нецивилизацијска, и која говори о томе да дијалога не треба да буде. Ми ту одлуку не можемо да донесемо, већ Приштина. Треба да се види сада да ли ће Пришина створити предуслове да се настави дијалог, а ми смо спремни. Мислим да смо сви заједно изгубили много времена које је потребно да се дође до компромиса“, казао је он.

Упитан да ли ће, ако Приштина укине таксе, Србија престати да лобира за повлачење признања Косова, Дачић је упитао „јел ће Албанија престати да лобира да признају Косово“.

„Ако неће Албанија нећемо ни ми. Свако нека ради свој посао“, поручио је он.

Прва држава која је повукла признање Косова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

На листи су још, према тврдњама српских званичника, Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја.

Дачић: Довољно разлога да Косово буде на дневном реду СБ УН

Има довољно разлога да Косово буде на дневном реду седнице Савета безбедности УН, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

"Видећемо шта ће бити, ако буде како је Екваторијална Гвинеја предложила, треба да буде 7. фебруара", рекао је Дачић новинарима, након састанка са председником Републике Палау Томијем Ременгесом.

Дачић је истакао да је Екваторијална Гвинеја херојски поступила и ставила ту тачку у дневни ред седнице СБ за фебруар, што, каже, показује, да су некада мале земље много веће него велике.

То је, каже, наишло на противљење Велике Британије, САД и других.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 526 3685
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике