MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Palau preispituje priznanje nezavisnosti Kosova
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Palau preispituje priznanje nezavisnosti Kosova

21.januar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Republike Palau Tomi Remenges predao je danas prvom potpredsedniku Vlade i ministru inostranih poslova Srbije Ivici Dačiću notu o odluci te zemlјe da preispita jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a u njoj stoji da je Palau doneo odluku da ponovo razmotri poziciju kada je reč o statusu Kosova.

Tomi Remenges

Foto:Tanjug

U noti se navodi da je ta da je ta država donela odluku da ponovo razmotri svoju poziciju kada je reč o statusu Kosova.

Kaže se da Republika Palau smatra da bi trebalo u budućnosti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posrednovanje EU, radije nego da definiše status Kosova pre okončanja dijaloga.

„U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa Kosova“, navedeno je u noti.

„Nakon opsežnog istraživanja i razgovora, Republika Palau preispituje svoj stav prema kome se Kosovo priznaje kao nezavisna država. U tom smislu Republika Palau smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu između Beogarda i Prištine koji se vodi uz posredstvo EU, a ne definisanje tog statusa pre nego što se dijalog završi. Dijalog je od presudne važnosti, predstvalјa želјeni mehanizam za postizanje pravdenog, trajnog i održivog rešenja. Onda kada dve strane postignu dogovor Republika Palau će čvrsto podržati tav koji ustanove dve strane.U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vez sa statusom Kosova. Državno ministarstvo Republike Palau koristi ovu priliku da Ministarstvo spolјnih poslova Srbije“, ističe se u noti, koju su na pres konferenciji podelili novinarima.

„Jako malo poznajemo situaciju u ovom delu sveta. Moj prethodnik je priznao je Kosovo u to vreme. Mislim da nije razumeo da je ovo nešto što traži dijalog, razumevanje, jer mi ne želimo da se isto desi u našoj zemlјi, regionu, na našim ostrvima. Nama treba dijalog, ne rat i neko ko će doneti odluke umesto nas“, objasnio je predsednik Remenges dodajući da Palau želi da pruži priliku Kosovu i Srbiji da razgovaraju smislenim dijalogom kako rešiti problem.

Upitan kako će Palau ubuduće glasati u međunarodnim telima predsednik te zemlјe je rekao da to činiti u skladu sa aktuelnom odlukom.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Palau 13. zemlјa koja je preispitala svoj stav o prihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, terća iz pacifičkog regiona.

„Za nas je to bitno da pokažemo da su laži to što govori Priština da su ih priznale 116 zemlјe. Palau je pre četiri godine glasao za Kosovo u Unesko. Ako je bio značajan tada glas za Kosovo, svakako je značajan i sada kada više neće glasati. Nјihov stav je principijelne prirode. Nota je sastavlјena na veoma prihvatlјiv način za sve, da daju prednost dijalogu i da će prihvatiti rezultate dijaloga. Da dotle poništavaju sve odluke koje su ranije donošene vezano za status Kosova“, objasnio je Dačić.

Rekao je da, međutim, u odnosima sa tom zemlјom ne želi da Kosovo bude jedina tema.

Odluka o preispitivanju je posledica dobrih i prijatelјskih odnosa dve zemlјe.

„Veoma je teško utvrditi koliko je zemalјa zaista priznalo Kosovo. To ni Šerok Holms ne može da utvrdi. Kod određeneg broja zemalјa ne postoje bilo kakve odluke. Razgovarao sam sa ministrom iz Omana, rekao sam mu da su priznali Kosovo, a on je rekao da nisu, skoro se svađao sa mnom o tome. Na spisku Prištine su i Nigerija i Uganda, što nije tačno.

„Spisak od 116 zemalјa zaboravite, ono što je sigurno, a obratili smo se zemlјama koje to nisu precizno rekle, da nam saopšte svoj stav“, podvukao je on.

Dačić je rekao da će se videti u međunarodnim organizacijama ko za koga glasa.

Dačić smatra da je moguće da je Kosovo priznala 101 zemlјa, a ne više.

„Kada kažem 101, u njih računam i Egipat koji je rekao da je priznanje u stanju zamrznutog stanja, Peru koji već četiri godine ne glasa za Kosovo i nije uspostavio diplomatske odnose, kao i Oman. Mislim da smo veoma blizu da je manje od polovine članica UN priznalo Kosovo. To je u stvari i cilј, a to je da to bude podsticaj za kompromis odnosno dijalog. A ne da nam u startu govore da su ih priznale 116 zemlјe članice UN i da ne žele da razgovaraju. Ovo je pomoć da se dijalog završi kompromisom“, smatra Dačić.

Rekao je da Srbija želi da se dijalog nastavi, ali da očekuje da takse budu ukinute.

„Ne može da se nastavi dijalog, ako imate odluku koja je apsolutno necivilizacijska, i koja govori o tome da dijaloga ne treba da bude. Mi tu odluku ne možemo da donesemo, već Priština. Treba da se vidi sada da li će Prišina stvoriti preduslove da se nastavi dijalog, a mi smo spremni. Mislim da smo svi zajedno izgubili mnogo vremena koje je potrebno da se dođe do kompromisa“, kazao je on.

Upitan da li će, ako Priština ukine takse, Srbija prestati da lobira za povlačenje priznanja Kosova, Dačić je upitao „jel će Albanija prestati da lobira da priznaju Kosovo“.

„Ako neće Albanija nećemo ni mi. Svako neka radi svoj posao“, poručio je on.

Prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Na listi su još, prema tvrdnjama srpskih zvaničnika, Unija Komora, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja.

Dačić: Dovolјno razloga da Kosovo bude na dnevnom redu SB UN

Ima dovolјno razloga da Kosovo bude na dnevnom redu sednice Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas ministar spolјnih poslova Ivica Dačić.

"Videćemo šta će biti, ako bude kako je Ekvatorijalna Gvineja predložila, treba da bude 7. februara", rekao je Dačić novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Republike Palau Tomijem Remengesom.

Dačić je istakao da je Ekvatorijalna Gvineja herojski postupila i stavila tu tačku u dnevni red sednice SB za februar, što, kaže, pokazuje, da su nekada male zemlјe mnogo veće nego velike.

To je, kaže, naišlo na protivlјenje Velike Britanije, SAD i drugih.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 118 516 3617
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike