МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић:Верујем да ћемо имати подршку Словеније за КиМ
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић:Верујем да ћемо имати подршку Словеније за КиМ

28.јануар 2019. Извор: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да је са председником Словеније Борутом Пахором разговарао о унапређењу билатералне сарадње две земље на политичком и економском плану, о решавану питања КиМ и захвалио му на подршци европском путу Србије.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Председник Србије рекао да је на том путу кључан однос Беогада и Приштине и да је и о томе разговрао са Пахором - о проналажењу решења које би гарантовало сигурност, будућност и мир ако дојдемо до такве позиције.

Указао је да је највећи број експерата из Словеније пружао помоћ Србији на европском путу.

" Желимо да се тај пут убрза. Наравно има ту и много тога и како и зашто, а кључно је питање односа Београда и Приштине”, рекао је он.

Изразио је уверење да ће Словенија, подржати могуће решење које би гарантовало сигурну будућност и мир, ако се до њега дође, иако смо данас веома далеко удаљени после антицивилизацијски уведених такси на српску робу.

“Истовремено желимо да глас Словеније буде још снажнији у Бриселу и ЕУ и уверени смо да то може да допринесе даљем разумевању и потреба грађана Србије. Све што можемо ми да урадимо о јачању економских и трговинских веза, културних, али и у области образовања и свих других сфера је Србија спремна да учини у потпуности. Хвала на подстреку који пружате на нашем европском путу и стаблизацији прилика у региону”, казао је он.

"Ценимо позицију Словеније у регионалним птиањима и њему сам лично захвалан за процес Брдо Бриони, јер таква инициајтива доприноси0 стабилизацији прилика у овом региону", рекао је Вучић.

Каже да ће предстојећи састанак у оквиру тог процеса бити одржан у Тирани 8. и 9. маја, што ће бити значајно за цео регион.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, после разговора са председником Словеније Пахором, истакао да је ово трећа посета Србији његовог госта.

“Председник Пахор био је први пут у званичој посети Београду 2009.године, а затим још једном 2014.. За тих десет година, од прве посете, оно што је важно И то говори о доброј динамици развоја И унапређењу односа Србије И Словеније, дошли смо са 571 милиона евра трговинске размене на 1,3 милиајрду евра. То показује да су наши доноси бољи », нагласио је он.

Вучић је подвукао да Србија Словенију доживљава као искреног пријатеља.

Према његовим речима две земље граде односе међусобног уважавања и пријатељства, те је изразио уверење да односи могу бити још бољи и унапређени овом посетом Пахора.

" Када то кажем пре свега мислим на економску сарадњу И презадовољан сам бројем привредника који су допутовали са председником Пахором. Кад аје први пут дошао у посету Београду у делегацији било је свега 50-так привредника, а данас их је више од 500 на економском форуму ", објаснио је Вучић додајући да то показује колико је све значајнији број словеначких инвестиција у Сбрији и српских у Словенији.

Пренео је да је са Пахором разговарао о унапређењу билатералне сарадње како на политичком, тако и економском нивоу.

" Ценимо посебно улогу Словеније и председника Пахора у регионалним питањима, на ангажовању у иницијативи Брдо-Бриони, јер сматрамо да таква инциијатива доприноси стабилизацији прилика. Предстојећи сусрет у Тирани биће сигурно од великог значаја за цео регион ", казао је Вучић захваливши се посебно на личном ангажовању словеначког колеге у оквиру тог процеса.

“ Све што можемо ми да урадимо о јачању економских и трговинских веза, културних, али и у области образовања И свих других сфера је Србија спремна да учини у потпуности. Хвала на подстреку који пружате на нашем европском путу и стаблизацији прилика у региону”, казао је он.

Вучић је изразио уверење да ће Пахор и он моћи додатно да мотивишу своје грађане да раде заједно И боре се за бољу будућност две земље.

У Палати Србија су претходно одржани разговори делегација Србије и Словеније, које су предводили председници Вучић и Пахор, као и разговор председника две земље у "четири ока".

После изјава ће уследити и Пословни форум Србија - Словенија.

Словеначки председник ће се данас обратити и на Посебној седници Скупштине Србије и састати са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике