MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić:Verujem da ćemo imati podršku Slovenije za KiM
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić:Verujem da ćemo imati podršku Slovenije za KiM

28.januar 2019. Izvor: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje dve zemlјe na političkom i ekonomskom planu, o rešavanu pitanja KiM i zahvalio mu na podršci evropskom putu Srbije.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije rekao da je na tom putu klјučan odnos Beogada i Prištine i da je i o tome razgovrao sa Pahorom - o pronalaženju rešenja koje bi garantovalo sigurnost, budućnost i mir ako dojdemo do takve pozicije.

Ukazao je da je najveći broj eksperata iz Slovenije pružao pomoć Srbiji na evropskom putu.

" Želimo da se taj put ubrza. Naravno ima tu i mnogo toga i kako i zašto, a klјučno je pitanje odnosa Beograda i Prištine”, rekao je on.

Izrazio je uverenje da će Slovenija, podržati moguće rešenje koje bi garantovalo sigurnu budućnost i mir, ako se do njega dođe, iako smo danas veoma daleko udalјeni posle anticivilizacijski uvedenih taksi na srpsku robu.

“Istovremeno želimo da glas Slovenije bude još snažniji u Briselu i EU i uvereni smo da to može da doprinese dalјem razumevanju i potreba građana Srbije. Sve što možemo mi da uradimo o jačanju ekonomskih i trgovinskih veza, kulturnih, ali i u oblasti obrazovanja i svih drugih sfera je Srbija spremna da učini u potpunosti. Hvala na podstreku koji pružate na našem evropskom putu i stablizaciji prilika u regionu”, kazao je on.

"Cenimo poziciju Slovenije u regionalnim ptianjima i njemu sam lično zahvalan za proces Brdo Brioni, jer takva iniciajtiva doprinosi0 stabilizaciji prilika u ovom regionu", rekao je Vučić.

Kaže da će predstojeći sastanak u okviru tog procesa biti održan u Tirani 8. i 9. maja, što će biti značajno za ceo region.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Slovenije Pahorom, istakao da je ovo treća poseta Srbiji njegovog gosta.

“Predsednik Pahor bio je prvi put u zvaničoj poseti Beogradu 2009.godine, a zatim još jednom 2014.. Za tih deset godina, od prve posete, ono što je važno I to govori o dobroj dinamici razvoja I unapređenju odnosa Srbije I Slovenije, došli smo sa 571 miliona evra trgovinske razmene na 1,3 miliajrdu evra. To pokazuje da su naši donosi bolјi », naglasio je on.

Vučić je podvukao da Srbija Sloveniju doživlјava kao iskrenog prijatelјa.

Prema njegovim rečima dve zemlјe grade odnose međusobnog uvažavanja i prijatelјstva, te je izrazio uverenje da odnosi mogu biti još bolјi i unapređeni ovom posetom Pahora.

" Kada to kažem pre svega mislim na ekonomsku saradnju I prezadovolјan sam brojem privrednika koji su doputovali sa predsednikom Pahorom. Kad aje prvi put došao u posetu Beogradu u delegaciji bilo je svega 50-tak privrednika, a danas ih je više od 500 na ekonomskom forumu ", objasnio je Vučić dodajući da to pokazuje koliko je sve značajniji broj slovenačkih investicija u Sbriji i srpskih u Sloveniji.

Preneo je da je sa Pahorom razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje kako na političkom, tako i ekonomskom nivou.

" Cenimo posebno ulogu Slovenije i predsednika Pahora u regionalnim pitanjima, na angažovanju u inicijativi Brdo-Brioni, jer smatramo da takva inciijativa doprinosi stabilizaciji prilika. Predstojeći susret u Tirani biće sigurno od velikog značaja za ceo region ", kazao je Vučić zahvalivši se posebno na ličnom angažovanju slovenačkog kolege u okviru tog procesa.

“ Sve što možemo mi da uradimo o jačanju ekonomskih i trgovinskih veza, kulturnih, ali i u oblasti obrazovanja I svih drugih sfera je Srbija spremna da učini u potpunosti. Hvala na podstreku koji pružate na našem evropskom putu i stablizaciji prilika u regionu”, kazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će Pahor i on moći dodatno da motivišu svoje građane da rade zajedno I bore se za bolјu budućnost dve zemlјe.

U Palati Srbija su prethodno održani razgovori delegacija Srbije i Slovenije, koje su predvodili predsednici Vučić i Pahor, kao i razgovor predsednika dve zemlјe u "četiri oka".

Posle izjava će uslediti i Poslovni forum Srbija - Slovenija.

Slovenački predsednik će se danas obratiti i na Posebnoj sednici Skupštine Srbije i sastati sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 133 582 4078
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike