МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Петковић: "Трепча" неопходна за опстанак српског народа
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Петковић: "Трепча" неопходна за опстанак српског народа

03.фебруар 2019. Извор: РТС

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је за РТС да Приштина жели да протера српски народ, што се види на примеру усвајања нацрта статута "Трепче". Србија ће учинити све да "Трепча – Север" настави да функционише, поручује Петковић.

Петар Петковић

Фото: РТС

Петар Петковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да се понавља исти сценарио као 2016. године. Тада су, подсећа, у косовској скупштини два сата после поноћи посланици усвојили закон о "Трепчи", који предвиђа конфискацију имовине државе Србије, тако што косовска влада постаје власник 80 одсто целокупне имовине и капитала овог комбината.

Пар дана затим влада у Београду је донела одлуку којом се поништава тај закон, као и све радње и правне последице које проистичу. Једна од њих је и доношење статута који подразумева формирање новог предузећа "Трепча а. д." у приштинском систему којим се отварају врата за имплементацију овог закона.

"Када буде основано ново предузеће, садашње управљачке структуре и организационе јединице престају да постоје. То може да значи, свима је јасно, да хоће да блокирају рачуне и зауставе производњу и извоз концентрата олова и цинка, од чега 'Трепча – Север' и живи", рекао је Петковић.

Указује, међутим, да то што статут предвиђа нови менаџмент, неће моћи физички да се и оствари, јер је "Трепча – Север" у Лепосавићу, а најважнији рудници Бело брдо и Црнац су уз административну линију. Ипак, постоји опасност да ће блокирати рачуне и извоз производа и тиме довести у питање опстанак саме "Трепче" и плате за 3.000 радника.

Петковић оцењује да овом мером Приштина жели да протера српски народ.

С друге стране, Србија ће учинити све да "Трепча – Север" настави да функционише.

"Влада Републике Србије је прошле године усвојила и одлуку да се крене у реализацију изградња фабрике акумулатора од 14 милиона евра, помажемо предузеће и раднике кроз ресорна министарства и Канцеларију за КиМ. Чинимо све што је до нас како бисмо сачували комбинат, неопходан за останак српског народа на КиМ", рекао је Петковић који је позвао међународну заједницу да реагује.

Димчић : Нећемо прихватити Статут Трепче, ово је бесправна акција

Генерални директор "Трепче" Јован Димчић изјавио да неће прихватити Статут тог акционарског друштва који је усвојила Скупштина Косова.

Димчић је казао да је план и аспирација косовске Владе да задржи 80 одсто "бесправних акција у своју корист". Он је рекао да је Закон Косова о Трепчи 2016. године Србија прогласила правно ништавним и да га неће спроводити.

"Настављамо да се боримо за наше интересе. Нигде није били заступљени српски преставници ни у менаџменту и политички. Нећемо прихватити спороводјење тог закона. Ми не мислимо да треба да препустимо управљање нашим делом Трепче неком другом, који је преко ноћи прогласио да је власник 80, или 90, или 100 одсто акција", рекао је Димчић за Прву ТВ.

Он је појаснио да је реч о одлуци Приштине да укине и формира нову компанију, промени организациону структуру и начин управљања компанијом и да уништи модел по коме функционише "Трепча север".

"Ми смо створили финансијски одрживу производњу, плаћамо све обавезе према радницима и према добављачима, као и обавезе према косовском буџету", рекао је Димчић.

Према његовим речима, информације о вредности Трепче од 80 милијарди долара нису истините, да је вредност 10 пута мања, а "надувава" вредност рудног депозита из политичких разлога.

Дрецун:Статутом желе да оправдају причу да је Трепча њихова

Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас, поводом усвајања статута рударског комбината "Трепче", да приштинске власти хоће Србију да ставе пред свршен чин - да правним насиљем оправдају причу да је то њихово и да о томе не може да се разговара када буду наставиљени разговори Београда и Приштине.

"Све ово што се дешава јесте покушај да се једним политичким и правним насиљем наметне став да, од тренутка једностраног проглашења независности Косова, све оно што су привредни ресурси у власништву државе Србије постаје власништво лажне државе Косово и то покушавају да ураде и на северу КиМ", рекао је Дрецун на ТВ Пинк.

Подсетио је да је косовски председник Хашим Тачи рекао да, када је реч о разговорима о коначном статусу КиМ, албанска страна апсолутно неће преговарати о "Трепчи" и хидроелектрани "Газиводе" - да то треба да буде њихова имовина.

"Они сада хоће да нас ставе пред свршен чин, да тим правним насиљем некако оправдају причу да је то њихово и да о томе не може да се разговара када се буде наставило с разговорима", рекао је Дрецун.

Како је истакао, статут "Трепче" је усвојен једнострано и на једнонационалној основи, без уважавања интереса српског народа.

"Они физички не могу да успоставе контролу над тим комбинатом, томе ће се српски народ, радници ''Трепче'' сигурно супротставити, али могу да ометају пословање тог комбината и тиме додатно угрозе опстанак српског народа јер огроман број људи живи од тога", рекао је Дрецун.

Говорећи о иницијативи о уједињењу северне и јужне Косовске Митровице, која долази од стране Албанаца, Дрецун је истакао да Албанци прво треба да омогуће услове да се сви Срби протерани из јужног дела Косовске Митровице врате и да могу безбедно да наставе да живе тамо, а онда да говоре о другим стварима.

"Албанци који су отишли током ратних дешавања из дела северне Митровице су се вратили на север, али се Срби уопште нису вратили у јужни део Косовске Митровице. Нека прво то ураде, а онда да говоре о неким другим стварима. Воља српског народа који живи на северу КиМ сигурно није да се Митровица уједини, а то уједињење би значило потпуни нестанак српског народа са севера КиМ", рекао је Дрецун.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике