MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Petković: "Trepča" neophodna za opstanak srpskog naroda
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Petković: "Trepča" neophodna za opstanak srpskog naroda

03.februar 2019. Izvor: RTS

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da Priština želi da protera srpski narod, što se vidi na primeru usvajanja nacrta statuta "Trepče". Srbija će učiniti sve da "Trepča – Sever" nastavi da funkcioniše, poručuje Petković.

Petar Petković

Foto: RTS

Petar Petković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da se ponavlјa isti scenario kao 2016. godine. Tada su, podseća, u kosovskoj skupštini dva sata posle ponoći poslanici usvojili zakon o "Trepči", koji predviđa konfiskaciju imovine države Srbije, tako što kosovska vlada postaje vlasnik 80 odsto celokupne imovine i kapitala ovog kombinata.

Par dana zatim vlada u Beogradu je donela odluku kojom se poništava taj zakon, kao i sve radnje i pravne posledice koje proističu. Jedna od njih je i donošenje statuta koji podrazumeva formiranje novog preduzeća "Trepča a. d." u prištinskom sistemu kojim se otvaraju vrata za implementaciju ovog zakona.

"Kada bude osnovano novo preduzeće, sadašnje upravlјačke strukture i organizacione jedinice prestaju da postoje. To može da znači, svima je jasno, da hoće da blokiraju račune i zaustave proizvodnju i izvoz koncentrata olova i cinka, od čega 'Trepča – Sever' i živi", rekao je Petković.

Ukazuje, međutim, da to što statut predviđa novi menadžment, neće moći fizički da se i ostvari, jer je "Trepča – Sever" u Leposaviću, a najvažniji rudnici Belo brdo i Crnac su uz administrativnu liniju. Ipak, postoji opasnost da će blokirati račune i izvoz proizvoda i time dovesti u pitanje opstanak same "Trepče" i plate za 3.000 radnika.

Petković ocenjuje da ovom merom Priština želi da protera srpski narod.

S druge strane, Srbija će učiniti sve da "Trepča – Sever" nastavi da funkcioniše.

"Vlada Republike Srbije je prošle godine usvojila i odluku da se krene u realizaciju izgradnja fabrike akumulatora od 14 miliona evra, pomažemo preduzeće i radnike kroz resorna ministarstva i Kancelariju za KiM. Činimo sve što je do nas kako bismo sačuvali kombinat, neophodan za ostanak srpskog naroda na KiM", rekao je Petković koji je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Dimčić : Nećemo prihvatiti Statut Trepče, ovo je bespravna akcija

Generalni direktor "Trepče" Jovan Dimčić izjavio da neće prihvatiti Statut tog akcionarskog društva koji je usvojila Skupština Kosova.

Dimčić je kazao da je plan i aspiracija kosovske Vlade da zadrži 80 odsto "bespravnih akcija u svoju korist". On je rekao da je Zakon Kosova o Trepči 2016. godine Srbija proglasila pravno ništavnim i da ga neće sprovoditi.

"Nastavlјamo da se borimo za naše interese. Nigde nije bili zastuplјeni srpski prestavnici ni u menadžmentu i politički. Nećemo prihvatiti sporovodjenje tog zakona. Mi ne mislimo da treba da prepustimo upravlјanje našim delom Trepče nekom drugom, koji je preko noći proglasio da je vlasnik 80, ili 90, ili 100 odsto akcija", rekao je Dimčić za Prvu TV.

On je pojasnio da je reč o odluci Prištine da ukine i formira novu kompaniju, promeni organizacionu strukturu i način upravlјanja kompanijom i da uništi model po kome funkcioniše "Trepča sever".

"Mi smo stvorili finansijski održivu proizvodnju, plaćamo sve obaveze prema radnicima i prema dobavlјačima, kao i obaveze prema kosovskom budžetu", rekao je Dimčić.

Prema njegovim rečima, informacije o vrednosti Trepče od 80 milijardi dolara nisu istinite, da je vrednost 10 puta manja, a "naduvava" vrednost rudnog depozita iz političkih razloga.

Drecun:Statutom žele da opravdaju priču da je Trepča njihova

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas, povodom usvajanja statuta rudarskog kombinata "Trepče", da prištinske vlasti hoće Srbiju da stave pred svršen čin - da pravnim nasilјem opravdaju priču da je to njihovo i da o tome ne može da se razgovara kada budu nastavilјeni razgovori Beograda i Prištine.

"Sve ovo što se dešava jeste pokušaj da se jednim političkim i pravnim nasilјem nametne stav da, od trenutka jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, sve ono što su privredni resursi u vlasništvu države Srbije postaje vlasništvo lažne države Kosovo i to pokušavaju da urade i na severu KiM", rekao je Drecun na TV Pink.

Podsetio je da je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da, kada je reč o razgovorima o konačnom statusu KiM, albanska strana apsolutno neće pregovarati o "Trepči" i hidroelektrani "Gazivode" - da to treba da bude njihova imovina.

"Oni sada hoće da nas stave pred svršen čin, da tim pravnim nasilјem nekako opravdaju priču da je to njihovo i da o tome ne može da se razgovara kada se bude nastavilo s razgovorima", rekao je Drecun.

Kako je istakao, statut "Trepče" je usvojen jednostrano i na jednonacionalnoj osnovi, bez uvažavanja interesa srpskog naroda.

"Oni fizički ne mogu da uspostave kontrolu nad tim kombinatom, tome će se srpski narod, radnici ''Trepče'' sigurno suprotstaviti, ali mogu da ometaju poslovanje tog kombinata i time dodatno ugroze opstanak srpskog naroda jer ogroman broj lјudi živi od toga", rekao je Drecun.

Govoreći o inicijativi o ujedinjenju severne i južne Kosovske Mitrovice, koja dolazi od strane Albanaca, Drecun je istakao da Albanci prvo treba da omoguće uslove da se svi Srbi proterani iz južnog dela Kosovske Mitrovice vrate i da mogu bezbedno da nastave da žive tamo, a onda da govore o drugim stvarima.

"Albanci koji su otišli tokom ratnih dešavanja iz dela severne Mitrovice su se vratili na sever, ali se Srbi uopšte nisu vratili u južni deo Kosovske Mitrovice. Neka prvo to urade, a onda da govore o nekim drugim stvarima. Volјa srpskog naroda koji živi na severu KiM sigurno nije da se Mitrovica ujedini, a to ujedinjenje bi značilo potpuni nestanak srpskog naroda sa severa KiM", rekao je Drecun.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 127 552 3869
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike