МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Дачић: Не повлачимо једностране потезе,укинути таксе, па дијалог
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Дачић: Не повлачимо једностране потезе,укинути таксе, па дијалог

08.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Србија никада није повлачила једностране потезе - ни због ЗСО ни због једностране одлуке Приштине да конфискује имовину Трепче, а дијалог Београда и Приштине, блокиран због одлуке о увођењу стопроцентних такси на српску робу, може бити настављен тек кад је Приштина повуче, поручио је шеф дипломатије Ивица Дачић.

Ивица Дачић

Фото: Мсп

"Надам се да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно и отворило би врата разговорима. Међутим, уколико то не учине, биће јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе да праве компромисе, већ желе политику уцене", рекао је Дачић синоћ на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

Он је на седници о Косову подсетио је да се разговори Београда и Приштине воде већ 6-7 година, и да је током тог периода било помака, некада већих, некада мањих, али се разговарало.

"Ја сам, као тадашњи премијер, потписао Бриселски споразум. Нажалост, тај споразум ни данас није у потпуности примењен, а сада смо у фази да разговора у Бриселу нема и сви сте врло свесни због чега", каже Дачић.

Како је додао, зна да ће многи од присутних опет апеловати на обе стране да се уздрже од једностраних потеза и посвете дијалогу и проналажењу трајног решења.

"Могу вам само рећи да се Србија уздржава од једностраних потеза које нисмо повлачили ни због Заједнице срспких општина која, као најважнији део Бриселског споразума, ни након више од пет година није формирана, ни пре два дана када је Приштина донела једнострану одлуку да конфискује имовину рудника Трепча", истакао је он.

Дијалог је, како је навео, блокиран из једног разлога - због једностране одлуке тзв. Косова да уведе таксе, иако је тај потез осуђен од готово целе међународне заједнице и иако су сви, укључујући највеће савезнике, позвали Приштину да ту одлуку повуче.

Србија је чврсто уверена да разговори представљају једини пут за решавање отворених питања, због чега се и након увођења такси, уздржала од реципрочних мера и било каквих потеза који би додатно отежали постојеће стање, каже министар.

"Још једном смо својим деловањем показали одговорност, рационалност и кредибилитет", истиче Дачић, додајући да су те, неразумне, мере циљано усмерене на отежавање положаја српске заједнице на Косову и Метохији.

"Приштина наставља да угрожава све што су се ЕУ и други међународни чиниоци трудили да се постигне, кроз дијалог и регионално повезивање. Како онда очекивати да се поштује било какав договор ако се не поштују основни принципи на којима почива савремена Европа", указао је он.

Такође, Дачић је навео да се аргумент Приштине да је овај потез, увођење такси, уследио као контрамера због политике Србије коју они карактеришу као „агресивну“ не може прихватити.

Дачић истиче и да је за сваку осуду изјава Рамуша Харадинаја у којој оптужује УНМИК и генералног секретара УН-а за писање „лажних извештаја“, као и одлука о прекиду сарадње са Мисијом највише међународне организације.

"Подсетићу да је Харадинај, током састанка са највишим завничницима ЕУ, оптужио и ЕУ да је ''убила дијалог'' ".

Коментаришући једнострану одлуку Приштине о Трепчи, Дачић каже:

"Желео бих да подсетим да иако је тзв. Косово чланица Светске банке и ММФ, Србија је до данас отплатила 750 милиона долара кредита и треба да отплати још више од 200 милиона УСД дуга који се односе на кориснике са КиМ. Ако већ Србија отплаћује те дугове, како онда Косово није део Србије?"

Дачић је рекао и да Србија поздравља започете активности „Специјализованих већа и Специјализованог тужилаштва“ на саслушању појединих лица са КиМ.

" Истовремено се надамо да ће ускоро бити подигнуте и прве оптужнице, посебно имајући у виду значај овог корака у процесу расветљавања злочина извршених на припадницима српског становишта и других неалбанаца на КиМ", рекао је он.

Како је навео, међу онима који су позвани на саслушања налази се неколико високих званичника, припадника из командне структуре тзв. ОВК што је посебно важно, јер је прикупљено доста података који указују на директну повезаност људи који су били у командној структури са злочинима који су били почињени.

"Надамо се да ће Приштина сарађивати са надлежним институцијама у циљу кажњавања ових злочина, али чињеница да је за саветника премијера тзв. Косова именован ратни злочинац Сулејман Сељими, што је осудио и амерички амбасадор у Приштини, не оставља нам много простора за оптимизам", упозорава Дачић.

Наводећи, између осталог, податак из недавног извештаја Мисије ОЕБС-а на Косову да је у прошлог години број инцидената који су били усмерени на припаднике српске заједнице на КиМ порастао за чак 30 одсто у односу на 2017. годину, Дачић каже да је поражавајуће што се о овим бројевима говори на 20. годишњицу од успостављања међународног цивилног присуства, односно усвајања Резолуције 1244 СБ УН.

Дачић: Важно задржати питање КиМ на агенди СБ УН

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговарао је у Њујорку с генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, којем је пренео да је од броја седница о Косову током године, важније да ово питање буде задржано на агенди Савета безбедности.

Састанак је претходио седници Савета безбедности УН на коме се разматрао најновији извештај о раду УНМИК-а.

Министар Дачић информисао је саговорника о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, посебно у контексту низа једностраних потеза које је Приштина направила, без чијег повлачења не може бити ни наставка дијалога. Изразио је пуну подршку мандату и ангажману УНМИК-а у јужној српској покрајини.

Такође, у светлу дискусија које су претходиле одржавању састанка Савета безбедности, обавестио је генералног секретара о постизању договора о динамици састанака у наредном периоду, као и да је од броја седница током године, важније да ово питање буде задржано на агенди Савета безбедности.

Генерални секретар УН изразио је спремност за наставак ангажмана УНМИК-а на објективан и конструктиван начин као и до сада, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике