MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Dačić: Ne povlačimo jednostrane poteze,ukinuti takse, pa dijalog
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Dačić: Ne povlačimo jednostrane poteze,ukinuti takse, pa dijalog

08.februar 2019. Izvor: Tanjug

Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze - ni zbog ZSO ni zbog jednostrane odluke Prištine da konfiskuje imovinu Trepče, a dijalog Beograda i Prištine, blokiran zbog odluke o uvođenju stoprocentnih taksi na srpsku robu, može biti nastavlјen tek kad je Priština povuče, poručio je šef diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić

Foto: Msp

"Nadam se da će Priština ukinuti nametnute takse, jer bi to bilo razumno i otvorilo bi vrata razgovorima. Međutim, ukoliko to ne učine, biće jasno da ne žele razgovor, ne žele dogovore, ne žele da prave kompromise, već žele politiku ucene", rekao je Dačić sinoć na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je na sednici o Kosovu podsetio je da se razgovori Beograda i Prištine vode već 6-7 godina, i da je tokom tog perioda bilo pomaka, nekada većih, nekada manjih, ali se razgovaralo.

"Ja sam, kao tadašnji premijer, potpisao Briselski sporazum. Nažalost, taj sporazum ni danas nije u potpunosti primenjen, a sada smo u fazi da razgovora u Briselu nema i svi ste vrlo svesni zbog čega", kaže Dačić.

Kako je dodao, zna da će mnogi od prisutnih opet apelovati na obe strane da se uzdrže od jednostranih poteza i posvete dijalogu i pronalaženju trajnog rešenja.

"Mogu vam samo reći da se Srbija uzdržava od jednostranih poteza koje nismo povlačili ni zbog Zajednice srspkih opština koja, kao najvažniji deo Briselskog sporazuma, ni nakon više od pet godina nije formirana, ni pre dva dana kada je Priština donela jednostranu odluku da konfiskuje imovinu rudnika Trepča", istakao je on.

Dijalog je, kako je naveo, blokiran iz jednog razloga - zbog jednostrane odluke tzv. Kosova da uvede takse, iako je taj potez osuđen od gotovo cele međunarodne zajednice i iako su svi, uklјučujući najveće saveznike, pozvali Prištinu da tu odluku povuče.

Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavlјaju jedini put za rešavanje otvorenih pitanja, zbog čega se i nakon uvođenja taksi, uzdržala od recipročnih mera i bilo kakvih poteza koji bi dodatno otežali postojeće stanje, kaže ministar.

"Još jednom smo svojim delovanjem pokazali odgovornost, racionalnost i kredibilitet", ističe Dačić, dodajući da su te, nerazumne, mere cilјano usmerene na otežavanje položaja srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

"Priština nastavlјa da ugrožava sve što su se EU i drugi međunarodni činioci trudili da se postigne, kroz dijalog i regionalno povezivanje. Kako onda očekivati da se poštuje bilo kakav dogovor ako se ne poštuju osnovni principi na kojima počiva savremena Evropa", ukazao je on.

Takođe, Dačić je naveo da se argument Prištine da je ovaj potez, uvođenje taksi, usledio kao kontramera zbog politike Srbije koju oni karakterišu kao „agresivnu“ ne može prihvatiti.

Dačić ističe i da je za svaku osudu izjava Ramuša Haradinaja u kojoj optužuje UNMIK i generalnog sekretara UN-a za pisanje „lažnih izveštaja“, kao i odluka o prekidu saradnje sa Misijom najviše međunarodne organizacije.

"Podsetiću da je Haradinaj, tokom sastanka sa najvišim zavničnicima EU, optužio i EU da je ''ubila dijalog'' ".

Komentarišući jednostranu odluku Prištine o Trepči, Dačić kaže:

"Želeo bih da podsetim da iako je tzv. Kosovo članica Svetske banke i MMF, Srbija je do danas otplatila 750 miliona dolara kredita i treba da otplati još više od 200 miliona USD duga koji se odnose na korisnike sa KiM. Ako već Srbija otplaćuje te dugove, kako onda Kosovo nije deo Srbije?"

Dačić je rekao i da Srbija pozdravlјa započete aktivnosti „Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva“ na saslušanju pojedinih lica sa KiM.

" Istovremeno se nadamo da će uskoro biti podignute i prve optužnice, posebno imajući u vidu značaj ovog koraka u procesu rasvetlјavanja zločina izvršenih na pripadnicima srpskog stanovišta i drugih nealbanaca na KiM", rekao je on.

Kako je naveo, među onima koji su pozvani na saslušanja nalazi se nekoliko visokih zvaničnika, pripadnika iz komandne strukture tzv. OVK što je posebno važno, jer je prikuplјeno dosta podataka koji ukazuju na direktnu povezanost lјudi koji su bili u komandnoj strukturi sa zločinima koji su bili počinjeni.

"Nadamo se da će Priština sarađivati sa nadležnim institucijama u cilјu kažnjavanja ovih zločina, ali činjenica da je za savetnika premijera tzv. Kosova imenovan ratni zločinac Sulejman Selјimi, što je osudio i američki ambasador u Prištini, ne ostavlјa nam mnogo prostora za optimizam", upozorava Dačić.

Navodeći, između ostalog, podatak iz nedavnog izveštaja Misije OEBS-a na Kosovu da je u prošlog godini broj incidenata koji su bili usmereni na pripadnike srpske zajednice na KiM porastao za čak 30 odsto u odnosu na 2017. godinu, Dačić kaže da je poražavajuće što se o ovim brojevima govori na 20. godišnjicu od uspostavlјanja međunarodnog civilnog prisustva, odnosno usvajanja Rezolucije 1244 SB UN.

Dačić: Važno zadržati pitanje KiM na agendi SB UN

Ministar spolјnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Nјujorku s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, kojem je preneo da je od broja sednica o Kosovu tokom godine, važnije da ovo pitanje bude zadržano na agendi Saveta bezbednosti.

Sastanak je prethodio sednici Saveta bezbednosti UN na kome se razmatrao najnoviji izveštaj o radu UNMIK-a.

Ministar Dačić informisao je sagovornika o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza jednostranih poteza koje je Priština napravila, bez čijeg povlačenja ne može biti ni nastavka dijaloga. Izrazio je punu podršku mandatu i angažmanu UNMIK-a u južnoj srpskoj pokrajini.

Takođe, u svetlu diskusija koje su prethodile održavanju sastanka Saveta bezbednosti, obavestio je generalnog sekretara o postizanju dogovora o dinamici sastanaka u narednom periodu, kao i da je od broja sednica tokom godine, važnije da ovo pitanje bude zadržano na agendi Saveta bezbednosti.

Generalni sekretar UN izrazio je spremnost za nastavak angažmana UNMIK-a na objektivan i konstruktivan način kao i do sada, saopštilo je Ministarstvo spolјnih poslova Srbije.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike