МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић о изјави Харадинаја: Ово није 1999. година
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић о изјави Харадинаја: Ово није 1999. година

12.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је данас, поводом изјаве Рамуша Харадинаја да питање корекције границе Косова одговара само руском председнику и да ће се свако ко отвори питање границе сматрати непријатељем албанског народа, да ово није 1999. година и да је очигледно да код албанских представника и даље не мањка недговорности.

Марко Ђурић

Фото: Пинк

"Волео бих да Албанце воде одговорнији и разумнији људи, изгледа да нам неодговорности код албанских представника не мањка...Ово није 1999. година и све више људи у свету зна истину, и о томе каква је творевина тзв. Косово и какво је њихово порекло бављења политиком", рекао је Ђурић гостујући на Тв Пинк.

Упитан о томе што је Хардинај рекао да је платформа спремна, Ђурић је рекао да платформа која не подразумева компромис и није платформа.

"То је можда нека врста унутрашње политичке декларације, тајни план да се победи на изборима који нису расписани...", рекао је Ђурић.

Такође је подсетио да је пре само неколико година питање Косова и Метохије за највећи део међународне заједнице било трајно завршено.

"Захваљујући исцрпној борби у политичком смислу коју је најјенергичније предводио председник Александар Вучић и Влада Србије данас је ситуација другачија и сада се у свету разговара о томе на који начин да се реши питање Косова и Метохије, статуса и територије", рекао је Ђурић.

Он је навео да смо у претходних неколико година успели да переокренемо негативан тренд признања и да сада имамо двоцифрени број повлачења признања независности Косова.

"Наша обавеза је да се без обзира на тешке околности залажемо и боримо", рекао је Ђурић.

Он је додао да је у току реализација више од 140 развојних пројеката помоћи српском народу на КиМ.

Део тога је, каже, већ завршен а део ће бити у току ове године.

Ђурић је говорећи о плановима и пројектима рекао да у плану да се гради Фабрика акумулатора и батерија у оквиру комбината Трепча у којој ће радити 300 људи.

Такође, у претходне три и по године обновљено и 49 манастрира и цркава, подсетио је.

"Наставићемо да се боримо и радимо како би у свакој српској средини у 2019. обезбедили квалитетнију инфраструктуру, бољи приступ здравственим услугама, установама, да улажемо у школски и васпитни систем", рекао је Ђурић.

Говорећи о протесту опозиције у у Грачаници, он је рекао да је доживео дебакл, и да "неодговорна опозиција покушава да искористи тежак живот наших сународника на Косову".

Како каже, без обзира што се појавило само 19-оро људи, то је ипак било довољно да албански медији ликују због нашег нејединства.

Опозиција каже, не протестује због Приштине која им онемогућава нормалан живот због такси већ против Београда, "жиле куцавице која им омогућује опстанак".

Како каже, албанској јавности посебна смета чињеница да економија Србије стоји толико боље да после деценија улаже значајније и у развој српских средина на КиМ.

Ђурић је рекао да је захваљујући марљивим радом отворено 180 нових фабрика, јавни дуг смањен за 20 одсто, а незапосленот је смањена са 25, 9 на 11, 6 одсто.

"То су резултати који јачају наш капацитет да се на озбиљан начин бавимо Косовом и Метохијом. Данас више нико нема илузије да без уважавања интереса и и мишљења Србије компромис може да се постигне", каже Ђурић.

Он је рекао да је наша обавеза да се без обзира на тешке околности боримо.

"Није уважена наша молба да се заустави увођење такси, и чак више недеља након писма Доналда Трампа у коме су САД позвале на укидање такси до тога није дошло, очекујем да ће се то десити у наредном периоду", рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Он је навео да ће Влада Србије наставити да налази начине да нашем народу у јужној покрајини обезбеди све што је потребно и да тога има у довољним количинама.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 527 3693
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике