MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić o izjavi Haradinaja: Ovo nije 1999. godina
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić o izjavi Haradinaja: Ovo nije 1999. godina

12.februar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas, povodom izjave Ramuša Haradinaja da pitanje korekcije granice Kosova odgovara samo ruskom predsedniku i da će se svako ko otvori pitanje granice smatrati neprijatelјem albanskog naroda, da ovo nije 1999. godina i da je očigledno da kod albanskih predstavnika i dalјe ne manjka nedgovornosti.

Marko Đurić

Foto: Pink
Đurić o izjavi Haradinaja: Ovo nije 1999. godina BEOGRAD, 12. februara (Tanjug) - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas, povodom izjave Ramuša Haradinaja da pitanje korekcije granice Kosova odgovara samo ruskom predsedniku i da će se svako ko otvori pitanje granice smatrati neprijatelјem albanskog naroda, da ovo nije 1999. godina i da je očigledno da kod albanskih predstavnika i dalјe ne manjka nedgovornosti.

"Voleo bih da Albance vode odgovorniji i razumniji lјudi, izgleda da nam neodgovornosti kod albanskih predstavnika ne manjka...Ovo nije 1999. godina i sve više lјudi u svetu zna istinu, i o tome kakva je tvorevina tzv. Kosovo i kakvo je njihovo poreklo bavlјenja politikom", rekao je Đurić gostujući na Tv Pink.

Upitan o tome što je Hardinaj rekao da je platforma spremna, Đurić je rekao da platforma koja ne podrazumeva kompromis i nije platforma.

"To je možda neka vrsta unutrašnje političke deklaracije, tajni plan da se pobedi na izborima koji nisu raspisani...", rekao je Đurić.

Takođe je podsetio da je pre samo nekoliko godina pitanje Kosova i Metohije za najveći deo međunarodne zajednice bilo trajno završeno.

"Zahvalјujući iscrpnoj borbi u političkom smislu koju je najjenergičnije predvodio predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije danas je situacija drugačija i sada se u svetu razgovara o tome na koji način da se reši pitanje Kosova i Metohije, statusa i teritorije", rekao je Đurić.

On je naveo da smo u prethodnih nekoliko godina uspeli da pereokrenemo negativan trend priznanja i da sada imamo dvocifreni broj povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

"Naša obaveza je da se bez obzira na teške okolnosti zalažemo i borimo", rekao je Đurić.

On je dodao da je u toku realizacija više od 140 razvojnih projekata pomoći srpskom narodu na KiM.

Deo toga je, kaže, već završen a deo će biti u toku ove godine.

Đurić je govoreći o planovima i projektima rekao da u planu da se gradi Fabrika akumulatora i baterija u okviru kombinata Trepča u kojoj će raditi 300 lјudi.

Takođe, u prethodne tri i po godine obnovlјeno i 49 manastrira i crkava, podsetio je.

"Nastavićemo da se borimo i radimo kako bi u svakoj srpskoj sredini u 2019. obezbedili kvalitetniju infrastrukturu, bolјi pristup zdravstvenim uslugama, ustanovama, da ulažemo u školski i vaspitni sistem", rekao je Đurić.

Govoreći o protestu opozicije u u Gračanici, on je rekao da je doživeo debakl, i da "neodgovorna opozicija pokušava da iskoristi težak život naših sunarodnika na Kosovu".

Kako kaže, bez obzira što se pojavilo samo 19-oro lјudi, to je ipak bilo dovolјno da albanski mediji likuju zbog našeg nejedinstva.

Opozicija kaže, ne protestuje zbog Prištine koja im onemogućava normalan život zbog taksi već protiv Beograda, "žile kucavice koja im omogućuje opstanak".

Kako kaže, albanskoj javnosti posebna smeta činjenica da ekonomija Srbije stoji toliko bolјe da posle decenija ulaže značajnije i u razvoj srpskih sredina na KiM.

Đurić je rekao da je zahvalјujući marlјivim radom otvoreno 180 novih fabrika, javni dug smanjen za 20 odsto, a nezaposlenot je smanjena sa 25, 9 na 11, 6 odsto.

"To su rezultati koji jačaju naš kapacitet da se na ozbilјan način bavimo Kosovom i Metohijom. Danas više niko nema iluzije da bez uvažavanja interesa i i mišlјenja Srbije kompromis može da se postigne", kaže Đurić.

On je rekao da je naša obaveza da se bez obzira na teške okolnosti borimo.

"Nije uvažena naša molba da se zaustavi uvođenje taksi, i čak više nedelјa nakon pisma Donalda Trampa u kome su SAD pozvale na ukidanje taksi do toga nije došlo, očekujem da će se to desiti u narednom periodu", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

On je naveo da će Vlada Srbije nastaviti da nalazi načine da našem narodu u južnoj pokrajini obezbedi sve što je potrebno i da toga ima u dovolјnim količinama.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
10 125 545 3818
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike