МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Ђурић: Документ Приштине није платформа за, већ против дијалога
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Ђурић: Документ Приштине није платформа за, већ против дијалога

15.фебруар 2019. Извор: Танјуг

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да документ који је усвојила Приштина није платформа за дијалог, већ против дијалога са Београдом и окренут је, како оцењује, ка томе да га сруши.

Марко Ђурић

Фото: Танјуг

"Ово што су усвојили нема никакве везе са намером за постизање договора. Ово је списак жеља сепаратиста у Приштини, нереални документ, окренут ка томе да сруши дијалог и извргне га руглу", рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Истакао је да ако у Приштини желе дијалог, треба да укину антицивилизацијске таксе и престану да газе права Срба на КиМ.

Поручио је да је Србија окренута истинском проналажењу решења за проблеме.

Ђурић је истакао да се у првој тачки тог документа, говори о томе да је независност Косова "готова ствар".

"Желим да ‘честитам и Вуку Јеремићу, Драгану Ђиласу, Борису Тадићу и осталима', због тога што се у првој тачки говори о мишљењу Међународног суда правде, које су они тражили", рекао је Ђурић.

Истакао је да цео документ говори о томе да Приштина не жели да се договори са Београдом, јер у њему говоре о територијалном интегритету и суверенитету тзв. Косова.

"Ако је за њих 10.887 квадратних километара твз. независног Косова, за нас није. Не може тако да се дође до компромиса", додао је Ђурић.

Указао је да искључиве ставове нису прихватили ни у УН, а ни у већем делу човечанства.

Рекао је да је уз платформу изнета и лажна тврдња да је независност Косова признало 115 земља и да се то смањило на двоцифрен број држава, захваљујући, како је нагласио, борби председника Александра Вучића, министра Ивице Дачића и целе наше дипломатије.

Како је раније јавио приштински Зери, који је имао увид у платформу за дијалог са Београдом, тај документ предвиђа, између осталог, признање једнострано проглашене косовске независности, укидање Резолуције УН 1244 и формирање специјалног суда за ратне злочине које су током последњих сукоба наводно починили Срби.

"Како је оценио Ђурић, читав документ обилује парадоксима, контрадикторностима, потреби да се казне одговорни Срби за злочине.

"Никога из својих редова нису ваљано осудили за протеривање Срба и других неалбанаца", рекао је директор Канчеларије за КиМ.

Tа плафтома, сматра Ђурић, има за циљ да "уништи и подрије дијалог и сваку шансу да се дође до решења".

"Ово је платформа против решења и будућности, а не она која може да доведе до решења, већ само до продубљивања проблема", рекао је Ђурић и додао да Београд остаје посвећен истинском дијалогу.

"Градити будућност два народа на цивилизован начин"

"Хајде да на цивилизован начин градимо будућност српског и албанског народа на овом подрчују", поручио је Ђурић.

Подсетио да је председник Александар Вучић упозоравао да албанско политичко руководство није окренуто компромису и да је Београд упозоравао да оваква политичка платформа значи и намеру да се можда о другим средствима и начинима у политичким круговима размишља.

"Наша порука била је јасна - свако онај ко угрожава безбедност Срба на КиМ угрожава општу безбедност у региону и Србија је посвећена заштити права и опстанку свих грађана", рекао је Ђурић.

Не улазећи у то које су стварне намере, и какве год да су нико не треба да се игра са безбедношћу Срба на Косову, условима за опстанак и останак и Србија чврсто стоји уз наше људе у јужној покрајини, рекао је Ђурић.

Приштинске власти, каже, показују да жмуре на проблеме.

"Требало би одговорније да поступају јер оваква платформа није правац за дијалог", указао је Ђурић.

Упитан да ли су са оваквим текстом плаформе сагласни сви у Приштини, па у Хашим Тачи, он је рекао да претпоставља да је ово цео њихов преговарачки тим предложио и да вероватно мисле да је то генијални документ.

"Забрана Одаловићу – можда Приштина не жели дијалог, већ 'нешто друго"

Како каже, ако се говори о правди, а она истовремено гази и забрањује улазак председнику Комисије за нестала лица Вељку Одаловићу, онда је то крунски доказ да Приштина не жели дијалог, већ можда нешто друго.

"Ја им то друго у интересу региона не бих заиста саветовао", поручио је Ђурић.

Упитан да ли има сазнања да је против потпредседника Српске листе Милана Радоичића поднетра кривична пријава, Ђурић је рекао да му је познато да приштинске инстуитуције прогоне српске представнике, између осталог и Радоичића.

"Онај кога прогоне значи да ради супротно њиховим интересима", рекао је Ђурић.

Такође је додао да они покушавају тако да ослабе српску заједницу и Српску листу и да им он ништа не верује.

Ђурић је рекао да је из понашања представника Приштине целом свету јасно ко је, а ко није за дијалог и да Београд има озбиљан преговарачки тим, за разлику од Приштине.

"Ми нисмо за сукобе, али двоје је потребно за танго", закључио је Ђурић.

Ђурић: Тешко ми је што неки не препознају државни интерес

Директор за Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да му је тешко када види да у осетљивом и деликатном тренутку, када се прелама судбина Косова и Метохије, у земљи има људи, у делу опозиције, који не препознају и не виде значај онога што је државни интерес.

"Њих тема Косова и Метохије интересује онолико секудни, колико мисле да могу да профитирају", рекао је Ђурић на прес-конференцији на питање колико протести слабе преговарачку позицију Београда.

Он је "захвалио" представницима претходне власти, Вуку Јеремићу, Драгану Ђиласу и Борису Тадићу што су, каже, "дали политичку муницију" приштинским властима да могу сада да се позивају на мишљење Међународног суда правде о једнострано проглашеној независности.

Према његовим речима, претходна власт је створила климу и амбијент у којем је Србија лишена права да се у међународној арени бори за Косово и Метохију, јер су пребацили преговоре из УН у ЕУ.

Како је навео, они су ангажовали неколико појединаца на КиМ да шире транспаренте, али не против мера Приштине и покушаја да се Срби протерају са Космета.

Навео је да су на скуповима 87у Косовској Митровици и Грачаници било мало људи, међу којима "активисти и бивши службеници неких страних амбасада".

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији Скок у будућност – Србија 2027 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
11 133 579 4053
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике