MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Đurić: Dokument Prištine nije platforma za, već protiv dijaloga
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Đurić: Dokument Prištine nije platforma za, već protiv dijaloga

15.februar 2019. Izvor: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da dokument koji je usvojila Priština nije platforma za dijalog, već protiv dijaloga sa Beogradom i okrenut je, kako ocenjuje, ka tome da ga sruši.

Marko Đurić

Foto: Tanjug

"Ovo što su usvojili nema nikakve veze sa namerom za postizanje dogovora. Ovo je spisak želјa separatista u Prištini, nerealni dokument, okrenut ka tome da sruši dijalog i izvrgne ga ruglu", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.

Istakao je da ako u Prištini žele dijalog, treba da ukinu anticivilizacijske takse i prestanu da gaze prava Srba na KiM.

Poručio je da je Srbija okrenuta istinskom pronalaženju rešenja za probleme.

Đurić je istakao da se u prvoj tački tog dokumenta, govori o tome da je nezavisnost Kosova "gotova stvar".

"Želim da ‘čestitam i Vuku Jeremiću, Draganu Đilasu, Borisu Tadiću i ostalima', zbog toga što se u prvoj tački govori o mišlјenju Međunarodnog suda pravde, koje su oni tražili", rekao je Đurić.

Istakao je da ceo dokument govori o tome da Priština ne želi da se dogovori sa Beogradom, jer u njemu govore o teritorijalnom integritetu i suverenitetu tzv. Kosova.

"Ako je za njih 10.887 kvadratnih kilometara tvz. nezavisnog Kosova, za nas nije. Ne može tako da se dođe do kompromisa", dodao je Đurić.

Ukazao je da isklјučive stavove nisu prihvatili ni u UN, a ni u većem delu čovečanstva.

Rekao je da je uz platformu izneta i lažna tvrdnja da je nezavisnost Kosova priznalo 115 zemlјa i da se to smanjilo na dvocifren broj država, zahvalјujući, kako je naglasio, borbi predsednika Aleksandra Vučića, ministra Ivice Dačića i cele naše diplomatije.

Kako je ranije javio prištinski Zeri, koji je imao uvid u platformu za dijalog sa Beogradom, taj dokument predviđa, između ostalog, priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, ukidanje Rezolucije UN 1244 i formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje su tokom poslednjih sukoba navodno počinili Srbi.

"Kako je ocenio Đurić, čitav dokument obiluje paradoksima, kontradiktornostima, potrebi da se kazne odgovorni Srbi za zločine.

"Nikoga iz svojih redova nisu valјano osudili za proterivanje Srba i drugih nealbanaca", rekao je direktor Kančelarije za KiM.

Ta plaftoma, smatra Đurić, ima za cilј da "uništi i podrije dijalog i svaku šansu da se dođe do rešenja".

"Ovo je platforma protiv rešenja i budućnosti, a ne ona koja može da dovede do rešenja, već samo do produblјivanja problema", rekao je Đurić i dodao da Beograd ostaje posvećen istinskom dijalogu.

"Graditi budućnost dva naroda na civilizovan način"

"Hajde da na civilizovan način gradimo budućnost srpskog i albanskog naroda na ovom podrčuju", poručio je Đurić.

Podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić upozoravao da albansko političko rukovodstvo nije okrenuto kompromisu i da je Beograd upozoravao da ovakva politička platforma znači i nameru da se možda o drugim sredstvima i načinima u političkim krugovima razmišlјa.

"Naša poruka bila je jasna - svako onaj ko ugrožava bezbednost Srba na KiM ugrožava opštu bezbednost u regionu i Srbija je posvećena zaštiti prava i opstanku svih građana", rekao je Đurić.

Ne ulazeći u to koje su stvarne namere, i kakve god da su niko ne treba da se igra sa bezbednošću Srba na Kosovu, uslovima za opstanak i ostanak i Srbija čvrsto stoji uz naše lјude u južnoj pokrajini, rekao je Đurić.

Prištinske vlasti, kaže, pokazuju da žmure na probleme.

"Trebalo bi odgovornije da postupaju jer ovakva platforma nije pravac za dijalog", ukazao je Đurić.

Upitan da li su sa ovakvim tekstom plaforme saglasni svi u Prištini, pa u Hašim Tači, on je rekao da pretpostavlјa da je ovo ceo njihov pregovarački tim predložio i da verovatno misle da je to genijalni dokument.

"Zabrana Odaloviću – možda Priština ne želi dijalog, već 'nešto drugo"

Kako kaže, ako se govori o pravdi, a ona istovremeno gazi i zabranjuje ulazak predsedniku Komisije za nestala lica Velјku Odaloviću, onda je to krunski dokaz da Priština ne želi dijalog, već možda nešto drugo.

"Ja im to drugo u interesu regiona ne bih zaista savetovao", poručio je Đurić.

Upitan da li ima saznanja da je protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića podnetra krivična prijava, Đurić je rekao da mu je poznato da prištinske instuitucije progone srpske predstavnike, između ostalog i Radoičića.

"Onaj koga progone znači da radi suprotno njihovim interesima", rekao je Đurić.

Takođe je dodao da oni pokušavaju tako da oslabe srpsku zajednicu i Srpsku listu i da im on ništa ne veruje.

Đurić je rekao da je iz ponašanja predstavnika Prištine celom svetu jasno ko je, a ko nije za dijalog i da Beograd ima ozbilјan pregovarački tim, za razliku od Prištine.

"Mi nismo za sukobe, ali dvoje je potrebno za tango", zaklјučio je Đurić.

Đurić: Teško mi je što neki ne prepoznaju državni interes

Direktor za Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da mu je teško kada vidi da u osetlјivom i delikatnom trenutku, kada se prelama sudbina Kosova i Metohije, u zemlјi ima lјudi, u delu opozicije, koji ne prepoznaju i ne vide značaj onoga što je državni interes.

"Nјih tema Kosova i Metohije interesuje onoliko sekudni, koliko misle da mogu da profitiraju", rekao je Đurić na pres-konferenciji na pitanje koliko protesti slabe pregovaračku poziciju Beograda.

On je "zahvalio" predstavnicima prethodne vlasti, Vuku Jeremiću, Draganu Đilasu i Borisu Tadiću što su, kaže, "dali političku municiju" prištinskim vlastima da mogu sada da se pozivaju na mišlјenje Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti.

Prema njegovim rečima, prethodna vlast je stvorila klimu i ambijent u kojem je Srbija lišena prava da se u međunarodnoj areni bori za Kosovo i Metohiju, jer su prebacili pregovore iz UN u EU.

Kako je naveo, oni su angažovali nekoliko pojedinaca na KiM da šire transparente, ali ne protiv mera Prištine i pokušaja da se Srbi proteraju sa Kosmeta.

Naveo je da su na skupovima 87u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici bilo malo lјudi, među kojima "aktivisti i bivši službenici nekih stranih ambasada".

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Skok u budućnost – Srbija 2027 Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
11 134 586 4105
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike