МЕНИ
Насловна » Актуелно » Вести »Вучић: Дијалог у пат позицији, Србија испунила све обавезе
Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике

Вучић: Дијалог у пат позицији, Србија испунила све обавезе

16.фебруар 2019. Извор: РТС, Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је на панел дискусији "Безбедност у Југоисточној Европи: два корака напред, један корак назад" у оквиру Минхенског безбедног форума да је питање односа Београда и Приштине веома сложено и да је дијалог у пат позицији. Поручује да компромисно решење не може значити капитулацију Србије и да је Београд спреман на дијалог.

Александар Вучић

Фото: Танјуг

Александар Вучић је рекао да је питање Косова много сложеније од односа Македоније и Грчке, пошто је претходно модератор панела, немачки дипломата Волфганг Ишингер навео да су премијери те две земље говорили о успеху који су постигли Преспанским споразумом.

"Када говоримо о односу Београда и Приштине, говоримо о судбинама људи, територијама о многим разним питањима која би требало дотаћи", рекао је Вучић.

Додаје да је важно да нема текућег рата и и да су постигнути мир и стабилност нешто што не би требало узети здраво за готово. Навео је да је то постигнуто кроз процес дијалога и да се увек плашио да би могао да се одледи замрзнути конфликт.

Истиче да је дијалог у пат позицији и поручио да Србија даје све од себе да постигне компромисно решење.

Подсећа да је Србија испунила све своје обавезе из Бриселског споразума, и не само то, већ није урадила ништа унилатерално што би могло да изазове проблеме другој страни или било какву нестабилност.

Међутим, Вучић каже да, иако је Београд испунио све своје обавезе, које се односе и на изборе на КиМ, "Телеком", правосуђе, Приштина није испунила једину своју обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Приштина "прича, али не ради оно што прича", рекао је председник и подсетио да је прошло 2.026 дана од потисивања Бриселског споразума а да ЗСО није формирана и 102 дана од увођења нецивилизованих такси на српску робу.

Каже и да је Београд молио Приштину да одустане од покушаја чланства у међународним организацијама и да се врате дијалогу јер ће оманути, али да је Приштина покушала да уђе у Интерпол и Унеско.

Затим је, каже Вучић, Приштина увела антицивилизацијске таксе против Србије и против свих правила Цефта које нису укинуте упркос међународном притиску укучујући и притисак ЕУ и САД.

Додаје да су таксе тврдоглаво остале и да су лидери у Приштини рекли да ће оне бити укинуте тек пошто Београд призна независност Косова. Подсећа и да Србија није увела реципрочне мере.

Такође, Вучић каже и да је Приштина усвојила нову платформу за дијалог и да се у том документу каже да Косово треба да штити свој територијални интегритет, а да Србија треба да призна независност Косова уз формирање новог трибунала за Србе.

"Следи моје питање – када кажу да смо ближи споразуму, ја онда кажем – Приштина прича, али не ради оно што прича. Зашто је потребна Србија у дијалогу када само чекају наш потпис, ако ће да добију све, а ми да изгубимо све. Да ли мислите да ће тако да се деси? Па, неће", поручио је Вучић.

Србија је посвећена, врло озбиљна и одговорна – када кажемо да ћемо нешто да урадимо то и урадимо.

Подсетио је на своју последњу посету Косову и Метохији и рекао да су му то била најтежа два дана у животу, јер су му тамо звиждали и скоро га напали, али и да је имао храбрости да свом народу каже да је мир постао најважније питање за Србију.

Поновио је да је Србија економски стабилна, са стопом привредног раста од 4,4 одсто, уз смањен јавни дуг, мању незапосленост и истакао да је оно што све то може да угрози управо однос са Приштином.

"Учинићемо све да нађемо компромисно решење и то не може и неће бити капитулација са наше стране. Ако желе прави дијалог, ми смо на располагању", рекао је Вучић.

То је, каже, оно што је поновио Тачију 100 пута – да је Београд спреман да настави дијалог и да чека Приштину.

"Чуо сам обећање на десетине пута до сада да ће повући таксе. То се није десило. Нисам оптимиста, али уколико радимо сви заједно, марљиво и озбиљно, не одбацујем могућност да ћемо доћи до компромиса. Међутим, данас се налазимо веома далеко", рекао је Вучић.

Вучић о томе шта Албанци не разумеју или неће да разумеју

Председник Вучић одбацио је као бесмислену тезу Хашима Тачија да Приштина из Бриселског споразума није могла да испуни само оно што је против устава Косова.

Тачи није прецизирао да је реч о формирању ЗСО, што је, иначе, и једина обавеза Приштине из тог документа.

"Њихова једина обавеза била је ЗСО. То нису испунили, а његов коментар je да не може да се формира против устава државе Косова.... А скоро све може што није у складу са Уставом Србије", запитао је Вучић.

Да ли то значи да треба да престанемо да разговарамо, јер ми не признајемо њихову државу, запитао је Вучић.

"Надамо се да зато и имамо дијалог, али они то не разумеју", констатовао је Вучић.

Вучић је на панелу у Минхену поручио и да Србија жели да реши односе са Албанцима, да очува економски раст и да има бољу будућност.

"Знам да то и Тачи зна, али треба да имамо поузданог партнера и изводљива решења, а не некога ко само игра улогу за међународну заједницу", рекао је Вучић на панелу у Минхену одговарајући на излагање Тачија.

Вучић је истакао да Београд и Приштина треба да нађу решење које ће значити мир у наредних 200 година, да раде једни за друге, а не оно што кажу у међународној заједници.

"Зато сам лично спреман да ризикујем више од политичке каријере, а Јоханес (Хан) то зна, да бих пробао да се постигне решење, али то мора да буде компромис", истакао је Вучић и додао да не може само једна страна све да добије, већ да обе стране морају да буду подједнако незадовољне.

Поводом услова које поставља Приштина, Вучић је поновио да је Србија испунила све из Бриселског споразума, а они нису ниједину ствар – ЗСО, а онда су увели таксе, при чему, како је истакао, Србија и даље ништа не предузима, а може.

Вучић је истакао да је спреман на разговоре са Албанцима, као и да ниједну лошу реч нису чули од њега, али, истакао је, и Србија има своје интересе.

Поводом Тачијевих критика да Србија све покушава какло би се повукла признања тзв. Косова, Вучић је истакао да и они раде све како би то признање привукли.

"Када су они добили признање од Мадагаскара, то је у реду, а када ми тражимо повлачење, онда су луди Срби", рекао је Вучић напомињући да се ту ради о дуплим стандардима.

Вучић је поручио и да не жели да коментарише пренадуване цифре које је изнео Тачи о броју албанских жртава током сукоба на Косову и Метохији истакао да довољно говори податак да је најмањи број повратника на свету, само 1,3 одсто Срба, забележено на КиМ.

Вучић: Косовски Албанци симулирају реалност која не постоји

Београд и Приштина су стотинама хиљада миља далеко од споразума, а косовски Албанци симулирају некакву реалност која не постоји, а добар део међународне заједнице се прави да то не види, утисак је који је председник Србије Александар Вучић стекао из низа разговора и контаката са званичницима у Минхену, током конференције о безбедности.

"Неко није потпуно искрен", рекао је Александар Вучић новинарима и додао да заправо није разочаран, иако, можда, тако звучи, јер, каже, није ни очекивао суштински другачији приступ од земаља које су признале косовску незавиност.

Сви говоре, објаснио је, о пoтреби укидања такси на робу из Србије, али, констатује, таксе и даље постоје.

"Једино што смо чули овде по том питању је – 'хвала вам, Срби, што не уводите реципрочне мере'", пренео је председник Србије.

Што се тиче косовских Албанаца, они, каже Вучић, изводе већ месецима трик – Харадинај мерама стиче унутрашњу популарност, а Тачи обезбеђује међуанародну подршку тако што говори како ћемо постићи споразум за три, за шест месеци, само што нисмо...

Зашто то раде, јасно је, каже председник – ако споразума не буде, Албанци ће рећи да су говорили о споразуму, а да су Срби против, јер све време говоре да је споразум далеко и да га неће бити, штo, истакао је Вучић, и јесте истина.

"Стотинак хиљада миља смо далеко од било каквог споразума", истиче председник Србије, а све остало је, према његовом утиску, симулирање у којем учествује и део међународне заједнице, који и у Минхену отвара простор делегацији Приштинe, у којој има изузетно много људи, који около лобирају и причају своју причу.

Додаје да је ову слику пренео и шефовима немачке и руске дипломатије – Хајко Масу и Сергеју Лаврову, као и осталим званичницима, укључујући Федерику Мoгерини, америчког сенаторa Ронa Џонсонa и остале са којима је разговарао у Минхену и којима је изнео позицију Србије.

"Неограничена средства Приштине за лобирање"

Вучић, који ће данас поподне на једном панелу сучелити ставове са косовским председником Хашимом Тачијем, каже да је то готово невероватно у ком броју су у Минхену присутни представници Приштине, који очито имају неограничена средства за оваква лобирања, а који су изгубили сваку врсту пристојности и дипломатске културе, а неки, попут Украјинаца, им организују радне ручкове са утицајним политичарима.

Косовских Албанаца има у Минехену, каже председник Србије, извињавајући се на изразу, којим не жели ништа ружно да каже, "као кусих паса" и да једино од њега беже, док све остале хватају "као ласом" по ходницима.

"Не можете да се окренете, а да их не сретнете по ходницима", додао је Вучић.

Председник се осврнуо и на платформу за преговоре коју је влада у Приштини усвојила и последила скупштини, а по којој Србија треба са свим њиховим захтевима да се сагласи, и да их призна, и да уђу у УН, а ми да добијемо суд за Србе и да Приштина призна Београд.

"Људи, јесте ли луди, јесте ли бунике јели? Да се Србија сагласи са свим тим, да уђете УН, а да оно што ми добијемо буде да Приштина призна Београд и ми треба да будемо срећни, да трчимо од среће?", запитао је Вучић и рекао да ће Србија морати да реагује на оно што Албанци раде.

Србија жели компромисно решење, "али сам уплашен", наводи председник Србије, да би Приштини "још неке грозније идеје могле да падну на памет".

"Овде не зарезују никога, имају своја посла. Шта да на то кажете?", приметио је Вучић.

 

Последње вести

Етнички мотивисани инциденти на Косову и Метохији, 2021/2022 Исказивање интересовања за вакцинисање против COVID-19
Корона вирус COVID-19
Бројеви телефона Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ Преговарачки процес са Приштином Информатор о раду
Време од преузимања обавезе формирања ЗСО
Година Месец Недеља Дан
10 121 528 3700
Live and work in Serbia Бесплатна правна помоћ Бољи живот за интерно расељена лица и повратнике