MENI
Naslovna » Aktuelno » Vesti »Vučić: Dijalog u pat poziciji, Srbija ispunila sve obaveze
Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike

Vučić: Dijalog u pat poziciji, Srbija ispunila sve obaveze

16.februar 2019. Izvor: RTS, Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad" u okviru Minhenskog bezbednog foruma da je pitanje odnosa Beograda i Prištine veoma složeno i da je dijalog u pat poziciji. Poručuje da kompromisno rešenje ne može značiti kapitulaciju Srbije i da je Beograd spreman na dijalog.

Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić je rekao da je pitanje Kosova mnogo složenije od odnosa Makedonije i Grčke, pošto je prethodno moderator panela, nemački diplomata Volfgang Išinger naveo da su premijeri te dve zemlјe govorili o uspehu koji su postigli Prespanskim sporazumom.

"Kada govorimo o odnosu Beograda i Prištine, govorimo o sudbinama lјudi, teritorijama o mnogim raznim pitanjima koja bi trebalo dotaći", rekao je Vučić.

Dodaje da je važno da nema tekućeg rata i i da su postignuti mir i stabilnost nešto što ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo. Naveo je da je to postignuto kroz proces dijaloga i da se uvek plašio da bi mogao da se odledi zamrznuti konflikt.

Ističe da je dijalog u pat poziciji i poručio da Srbija daje sve od sebe da postigne kompromisno rešenje.

Podseća da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, i ne samo to, već nije uradila ništa unilateralno što bi moglo da izazove probleme drugoj strani ili bilo kakvu nestabilnost.

Međutim, Vučić kaže da, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze, koje se odnose i na izbore na KiM, "Telekom", pravosuđe, Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Priština "priča, ali ne radi ono što priča", rekao je predsednik i podsetio da je prošlo 2.026 dana od potisivanja Briselskog sporazuma a da ZSO nije formirana i 102 dana od uvođenja necivilizovanih taksi na srpsku robu.

Kaže i da je Beograd molio Prištinu da odustane od pokušaja članstva u međunarodnim organizacijama i da se vrate dijalogu jer će omanuti, ali da je Priština pokušala da uđe u Interpol i Unesko.

Zatim je, kaže Vučić, Priština uvela anticivilizacijske takse protiv Srbije i protiv svih pravila Cefta koje nisu ukinute uprkos međunarodnom pritisku ukučujući i pritisak EU i SAD.

Dodaje da su takse tvrdoglavo ostale i da su lideri u Prištini rekli da će one biti ukinute tek pošto Beograd prizna nezavisnost Kosova. Podseća i da Srbija nije uvela recipročne mere.

Takođe, Vučić kaže i da je Priština usvojila novu platformu za dijalog i da se u tom dokumentu kaže da Kosovo treba da štiti svoj teritorijalni integritet, a da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova uz formiranje novog tribunala za Srbe.

"Sledi moje pitanje – kada kažu da smo bliži sporazumu, ja onda kažem – Priština priča, ali ne radi ono što priča. Zašto je potrebna Srbija u dijalogu kada samo čekaju naš potpis, ako će da dobiju sve, a mi da izgubimo sve. Da li mislite da će tako da se desi? Pa, neće", poručio je Vučić.

Srbija je posvećena, vrlo ozbilјna i odgovorna – kada kažemo da ćemo nešto da uradimo to i uradimo.

Podsetio je na svoju poslednju posetu Kosovu i Metohiji i rekao da su mu to bila najteža dva dana u životu, jer su mu tamo zviždali i skoro ga napali, ali i da je imao hrabrosti da svom narodu kaže da je mir postao najvažnije pitanje za Srbiju.

Ponovio je da je Srbija ekonomski stabilna, sa stopom privrednog rasta od 4,4 odsto, uz smanjen javni dug, manju nezaposlenost i istakao da je ono što sve to može da ugrozi upravo odnos sa Prištinom.

"Učinićemo sve da nađemo kompromisno rešenje i to ne može i neće biti kapitulacija sa naše strane. Ako žele pravi dijalog, mi smo na raspolaganju", rekao je Vučić.

To je, kaže, ono što je ponovio Tačiju 100 puta – da je Beograd spreman da nastavi dijalog i da čeka Prištinu.

"Čuo sam obećanje na desetine puta do sada da će povući takse. To se nije desilo. Nisam optimista, ali ukoliko radimo svi zajedno, marlјivo i ozbilјno, ne odbacujem mogućnost da ćemo doći do kompromisa. Međutim, danas se nalazimo veoma daleko", rekao je Vučić.

Vučić o tome šta Albanci ne razumeju ili neće da razumeju

Predsednik Vučić odbacio je kao besmislenu tezu Hašima Tačija da Priština iz Briselskog sporazuma nije mogla da ispuni samo ono što je protiv ustava Kosova.

Tači nije precizirao da je reč o formiranju ZSO, što je, inače, i jedina obaveza Prištine iz tog dokumenta.

"Nјihova jedina obaveza bila je ZSO. To nisu ispunili, a njegov komentar je da ne može da se formira protiv ustava države Kosova.... A skoro sve može što nije u skladu sa Ustavom Srbije", zapitao je Vučić.

Da li to znači da treba da prestanemo da razgovaramo, jer mi ne priznajemo njihovu državu, zapitao je Vučić.

"Nadamo se da zato i imamo dijalog, ali oni to ne razumeju", konstatovao je Vučić.

Vučić je na panelu u Minhenu poručio i da Srbija želi da reši odnose sa Albancima, da očuva ekonomski rast i da ima bolјu budućnost.

"Znam da to i Tači zna, ali treba da imamo pouzdanog partnera i izvodlјiva rešenja, a ne nekoga ko samo igra ulogu za međunarodnu zajednicu", rekao je Vučić na panelu u Minhenu odgovarajući na izlaganje Tačija.

Vučić je istakao da Beograd i Priština treba da nađu rešenje koje će značiti mir u narednih 200 godina, da rade jedni za druge, a ne ono što kažu u međunarodnoj zajednici.

"Zato sam lično spreman da rizikujem više od političke karijere, a Johanes (Han) to zna, da bih probao da se postigne rešenje, ali to mora da bude kompromis", istakao je Vučić i dodao da ne može samo jedna strana sve da dobije, već da obe strane moraju da budu podjednako nezadovolјne.

Povodom uslova koje postavlјa Priština, Vučić je ponovio da je Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma, a oni nisu nijedinu stvar – ZSO, a onda su uveli takse, pri čemu, kako je istakao, Srbija i dalјe ništa ne preduzima, a može.

Vučić je istakao da je spreman na razgovore sa Albancima, kao i da nijednu lošu reč nisu čuli od njega, ali, istakao je, i Srbija ima svoje interese.

Povodom Tačijevih kritika da Srbija sve pokušava kaklo bi se povukla priznanja tzv. Kosova, Vučić je istakao da i oni rade sve kako bi to priznanje privukli.

"Kada su oni dobili priznanje od Madagaskara, to je u redu, a kada mi tražimo povlačenje, onda su ludi Srbi", rekao je Vučić napominjući da se tu radi o duplim standardima.

Vučić je poručio i da ne želi da komentariše prenaduvane cifre koje je izneo Tači o broju albanskih žrtava tokom sukoba na Kosovu i Metohiji istakao da dovolјno govori podatak da je najmanji broj povratnika na svetu, samo 1,3 odsto Srba, zabeleženo na KiM.

Vučić: Kosovski Albanci simuliraju realnost koja ne postoji

Beograd i Priština su stotinama hilјada milјa daleko od sporazuma, a kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar deo međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbednosti.

"Neko nije potpuno iskren", rekao je Aleksandar Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalјa koje su priznale kosovsku nezavinost.

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, takse i dalјe postoje.

"Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je – 'hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere'", preneo je predsednik Srbije.

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže Vučić, izvode već mesecima trik – Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo...

Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik – ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, što, istakao je Vučić, i jeste istina.

"Stotinak hilјada milјa smo daleko od bilo kakvog sporazuma", ističe predsednik Srbije, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištine, u kojoj ima izuzetno mnogo lјudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Dodaje da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije – Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uklјučujući Federiku Mogerini, američkog senatora Rona Džonsona i ostale sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.

"Neograničena sredstva Prištine za lobiranje"

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu sučeliti stavove sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo neverovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minehenu, kaže predsednik Srbije, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, "kao kusih pasa" i da jedino od njega beže, dok sve ostale hvataju "kao lasom" po hodnicima.

"Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima", dodao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i posledila skupštini, a po kojoj Srbija treba sa svim njihovim zahtevima da se saglasi, i da ih prizna, i da uđu u UN, a mi da dobijemo sud za Srbe i da Priština prizna Beograd.

"Ljudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete UN, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće?", zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

Srbija želi kompromisno rešenje, "ali sam uplašen", navodi predsednik Srbije, da bi Prištini "još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet".

"Ovde ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?", primetio je Vučić.

 

Poslednje vesti

Etnički motivisani incidenti na Kosovu i Metohiji, 2021. Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19
Korona virus COVID-19
Бројеви телефона Sektor za brigu o kulturnom nasleđu i saradnju sa SPC Pregovarački proces sa Prištinom Informatror o radu
Vreme od preuzimanja obaveze formiranja ZSO
Godina Mesec Nedelja Dan
9 119 518 3629
Live and work in Serbia Besplatna pravna pomoć Bolјi život za interno raselјena lica i povratnike